用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 福建、顏寶玲,如何抉擇取捨???
go

福建、顏寶玲,如何抉擇取捨??? [複製鏈接]

原帖由 bkman 於 09-3-25 23:42 發表
顏寶玲舊年收生:70%BAND1, 30%BAND2.
福建舊年收生: 30%BAND1, 70%BAND2.

其實有幾多band1學生只不過係校方聲稱, 冇實質數據...
老實講考得直資學校既多數都係邊沿學生(band1尾/band2頭)or band2生,真正係band1生既唔係咁多. 其實2間程度差唔多,都係band2為主
我朋友囝囝今年係NPLl讀F.2, 冇錯NPL幾谷成績, 佢囝囝都讀得幾辛苦...

原帖由 swlee 於 09-3-26 12:29 發表
谷成績,就棟係讀得幾辛苦.
唔谷成績,就棟係讀得舒服.
魚與熊掌.
不過大家都係為將來成績揀學校.

最慘係讀直資學校大部份係band2學生(亦有band1尾-band2頭), 佢地未必適應到全英語教學, 但家長揀學校往往只著重於2樣野: 係咪英語教學?係咪band1中學??好少會了解自己子女既程度係咪適合呢間中學, 我身邊都有唔少例子係家長揀錯學校而影響子女學業既.
有時候假如子女成績未達標而盲目去追捧band1學校, 倒不如為佢搵一間岩程度既band2學校,結果會更好...

原帖由 swlee 於 09-3-26 12:33 發表

其實教署同學校真係有實質數據.
但你係Band 3 and Band 2 學校,你會公佈嗎?

我意思冇實質數據係比家長既資料, 佢地當然有啦
老實講直資中學或多或少都係因為中中/英中政策而洐生既中學, 依家教育政策又改, 直資學校收生會更困難, 而家長又以成績行先, 谷學生成績似乎係唯一可以生存之道
‹ 上一主題|下一主題