用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華書院好定九龍華仁好
go

英華書院好定九龍華仁好 [複製鏈接]

幾乎每年都有 "英華書院好定九龍華仁好" 這話題

原帖由 catcatmom 於 09-3-26 23:57 發表
齋講名氣甘更係九華好過英華, 因好多家長唔會上網, 更加唔識入到兩間既周年報告,睇下近年公開考試成績, 連買份明報講升中既書都慳, 所以咪唔知九x既平衡公開考試成績連官塘band2學校都不如, 小學尖子入去又點, 會考 ...

九華舊年會考成績如何?

原帖由 catcatmom 於 09-3-27 20:07 發表
各位, 出來講野既家長, 都唔係針對某中學, 而係知道post出來既數據錯了,想講番d真正事實. 公開考試成績好與不好, 只要花少少時間check吓, 便知, 無謂拗, 不過是口舌之爭拗. d家長好心post出來, 係唔想d家長唔太了解, ...

正如有家長問King's 同St Stephen's,好明顯兩校成績不能比較,但都決定後者。直資英中能夠早收生係因素之一,家長只是找多些人去支持佢既決定。

原帖由 khmama 於 09-3-31 21:58 發表
其實每間學校都有自己既優點, 成績只係其中一樣, 仲有好多其他既o野. 學校成績好, 唔等於好成績o個個就係你既小朋友, 始終要小朋友自己努力, 唔可以怪間學校. 升中選校就好似買生果, 睇你鍾意食邊隻, 你鍾意既唔等於 ...

認同,千祈唔好三心兩意。

如果入英X學校後,學校成績下滑又如何?

記住"貪心的小狗"的故事

‹ 上一主題|下一主題