用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華書院好定九龍華仁好
go

英華書院好定九龍華仁好 [複製鏈接]

齋講名氣甘更係九華好過英華, 因好多家長唔會上網, 更加唔識入到兩間既周年報告,睇下近年公開考試成績, 連買份明報講升中既書都慳, 所以咪唔知九x既平衡公開考試成績連官塘band2學校都不如, 小學尖子入去又點, 會考圓子出番來, 科科都攞D, 但已係好好果批.
e+係齋講佢地既成績, 其他野唔講.

原帖由 yph2005 於 09-3-26 22:59 發表
英華與大角咀小學掛勾如無記錯已經完結, 因那間學校當時只餘4-6年級, 現在d學生大部份是經派位入的, 所以難免某程上有參此, 但聽朋友講, 如果學生不達標的話, 學校方面會留班, 直至水準可升班, 所以大家不用擔心,
我 ...

各位, 出來講野既家長, 都唔係針對某中學, 而係知道post出來既數據錯了,想講番d真正事實. 公開考試成績好與不好, 只要花少少時間check吓, 便知, 無謂拗, 不過是口舌之爭拗. d家長好心post出來, 係唔想d家長唔太了解, 盲目選中學比小朋友.
有家長認為一間好既學校, 唔應該只睇公開考試成績, 絕對同意.  但是九x公開成績不好, 不是這兩年既事, 唔知既! 自己去check吓.

e+讀中學唔同以前, 無得中四西走班人, 沙田祟真會考合格%係100, 唔知有幾多學生比學校中途踢人走出來, 先至有100%合格.

朋友個仔讀油尖旺小學, 舊年9月入了九x, 最近聽佢亞媽問了另一朋友, 點解佢個仔成日無mud功課 ? 你要多功課做, 就不應抽這校, 好多家長真係5知自己想選mud野中學比個小朋友, 包括e度都有家長比錯曬資料.   

新校長要檢討吓自由風既學習問題.

原帖由 davidmimi 於 09-3-27 11:21 發表

講到會考成績...去年喇沙的取"A"數量達200,足足九華的1倍,呢方面的確值得校方檢討,但出奇地...透過拔尖計劃中六直入大學的人數...兩校又差不多喎!!!! 原因是..

兩校取A學生都係集中在頭40人左右,而呢班頂端學生大 ...

沙田祟真以前係一間band5學校,由真光既校長葉秀華過檔, 由以前取錄第五組別學生,升至現在取錄第一組別英中. 會考100%合格只是指5科合格, 明報亦有登其他100%合格既中學, 我只是求其搵左間沙祟出來作比喻. 而沙祟成績增長得o甘快, 只是近年既事, 有別九x既背景, 前者收生質素差 (現在成績要date back番幾年前既收生) , 但出來成績平衡; 後者盡收油尖旺尖子, 但公開成績強差人意. x合格率只有8x, 樓主說別的中學是靠踢走學生才有100%合格, 我覺得無理據, d努力中學校唔公平 . 近年沙祟既成績應該是補底工作做得好, 但她的尖子亦遠不及沙呂中多. 應該係間中學努力經營既成果, 唔好叫人慳d, 雖然你比佢一腳兜出來,有舊恨.

另外間中學成績好與不好, 只能計中學前 30%-40% 既學生成績來"哩"定,  更可笑, 一小部份學生成績好,只代表收番來既學生質素好, 係家長同學生既努力(搵補習),   而大部份成績差, 因抽入來既學生質素差(點計都係band1),  學校就無能為力,?

中4換血真係以前既事, 我中學讀書既時候, 去到中4, 都係7班變4, 返而e+既中學就係中6換血, 將來334就血都無得換. 想知道這幾年有邊間津貼中學可以係中5前踢走一大班人, 來維持自己公開考試成績? 1大班唔係幾個.
這裡歡迎既係理性討論 , 大家真係唔需要甘激動. 我見有d家長都係好心出來, 糾正d錯既資料.

原帖由 davidmimi 於 09-3-27 22:04 發表
你同我講沙崇,真係請你慳d啦!!!!

知唔知崇真點解會搬去沙田呀??
係廿幾年前深水埗舊址(現為崇真小學),教員室屋頂塌下,舊翼列為危樓,所以急急在2年後搬往沙田現址.

沙崇唔會趕人出校??
你估呀????梗有趕人出校啦!!
...

‹ 上一主題|下一主題