用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會基恩小學 請問有否家長可分享升中選校的問題呢? ...
go

請問有否家長可分享升中選校的問題呢? [複製鏈接]

其實學校網址上的升中資訊已經很詳細, 六年班會有兩次升中講座上, 在自行收生和統一派位選校前舉行, 升中資訊內的資料其實是講座上用的powerpoint, 之後用校內email發給家長. 今年才放在網址上. 另也會有升中面試班. 全在六年班時舉行.

現在是五年班, 應首先專心考好呈分試, 盡量參加比賽, 做義工等課外活動. 考了第一次呈分試後, 你就大概知道小朋友的成綪屬band幾, 然後才部署選校也未遲.

我起初都好緊張, 後來發覺會影響囡囡情緒, 所以不再在她面前經常談論選校問題.

佢讀得好開心, 依家仲得閑過五六年班, 雖然經常有小測, 但範圍唔多, 所以好快溫完. 我覺得佢自信心多左.

佢仲好懷念母校.

原帖由 B媽 於 09-4-9 09:56 發表
加菲貓,

囡囡而家習慣嗎??會唔會好辛苦?

囡囡的學校不是甚麼頂級中學, 中西區英中學位多, 要找心儀的學校不難的. 上年我們沒有去過開放日, 因為覺得作用不大, 而且心中選定的學校都是傳統中學, 有些學校有朋友囡囡就讀, 所以不難找到有關學校資校及評語. 學校講座及班主任的建議都很有用.

上年我自己心裏選定如果成績是Band 1會選YW, St Stephen's Girls, Band 2 會選St Clare's, 培德.

班主任說較少人選St Clare's是因為家長怕地點偏僻, 囡囡自己返學不方便, 所以會傾向選聖公會鄧肇堅.
‹ 上一主題|下一主題