用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 播道,福中 通知註冊.....
go

播道,福中 通知註冊..... [複製鏈接]

播道,福中 also received acceptance letter same time...
Which one best... ???? 請比啲意見...
thank you..
   0    0    0    0

When is the deadline for Fukien Secondary School ?
Tomorrow is better

原帖由 Elona 於 09-3-30 22:20 發表
When is the deadline for Fukien Secondary School ?

08/April

醒目開學勳章

Hi,

其實兩間我都有報,只係福中收咗!我覺得播道有宗教信仰,而且教學理念比較新穎,不過未有成績看到!以往播道嘅家長都覺得子女能愉快學習!福中比較「全」統,以往成績很好,辦學經驗豐富!以上資料我都是bk或yahoo找到,不過最後最緊要你buy邊套辦學理念,如果是我揀我都好頭痛!

Yuk hei mum

原帖由 miumiuqqqq 於 09-3-30 21:39 發表
播道,福中 also received acceptance letter same time...
Which one best... ???? 請比啲意見...
thank you..

老實講, 如果福建是英文班, 跟播道比較。 我覺得是傳統和概念的比較。 看孩子小學是從傳統小學上還是直資小學上。 因為始終覺得會有適應的問題。 如果能夠適應傳統的教法又是要追求公開考試成績, 始終覺得福建有點保證。 播道始終比較新, 暫時沒有成績比較。 但是信播道有很好的教育理念和校長及老師的熱誠, 如果是基督徒家庭就更加不用多想, 校風也不錯, 所以看你BUY邊樣。 個人感覺。
多一點努力 多一點回憶!

agree, 如果有信仰要求, 我都會選播道
如以成績為上, 福建有往積可見, 是非常正面
放心, 2間都係校風好, 或者比番小朋友自己選擇

原帖由 jazzmama 於 09-3-31 10:35 發表
agree, 如果有信仰要求, 我都會選播道
如以成績為上, 福建有往積可見, 是非常正面
放心, 2間都係校風好, 或者比番小朋友自己選擇

好感激你們的意見.
囝囝兩間都喜歡,不過福中多咗個小泳池.我家去觀塘和將軍澳都好方便,不過最唔想好似小學時甘辛苦,四次測驗二次大考,作為家長真係頂唔順

miumiuqqqq,

我同你的情况一樣,福中仲係考入英文班添,真係難選擇!但我和囝囝傾咗一晚,得出結論:
福中--數理會考往績佳,對於囝囝以做科學家為目標的前途的確有幫助。它的副校周蘿茜為資深英文老師,累積的教學方法好掂。更愛它的多元課外活動(七十個學會任揀),適合好動的囝囝。
播道--宗教背景,關愛包容(我們非教友),適合EQ不高的囝囝,他面試當日强烈感受到主考老師的關懷和喜愛它的鼓勵文化(即以讚賞代替責駡),從而自信心提升。據了解,該校除教友多之外,很多父母均從事教育工作,學生素質不錯。
所以,我們打算去播道註冊,以行動支持咁有熱誠的一班教學工作者。我和囝囝Daddy認為培育潔淨心靈勝過培育科學家。以上僅為我們的感受,希望可解您疑難,祝大家揾啱學校!

碧加

好欣賞你的見解
播道書院之所以咁成功,
就係有你地呢班以關愛為先的家庭支持
我都希望可以係播道一份子
不過....我收左reject 信

原帖由 碧加 於 09-3-31 12:42 發表
miumiuqqqq,

我同你的情况一樣,福中仲係考入英文班添,真係難選擇!但我和囝囝傾咗一晚,得出結論:
福中--數理會考往績佳,對於囝囝以做科學家為目標的前途的確有幫助。它的副校周蘿茜為資深英文老師,累積的教學方法好掂。更愛 ...

原帖由 jazzmama 於 09-3-31 13:00 發表
碧加

好欣賞你的見解
播道書院之所以咁成功,
就係有你地呢班以關愛為先的家庭支持
我都希望可以係播道一份子
不過....我收左reject 信

Never give up!---叩門吧,盧校長曾說過誠意很重要。

碧加

多謝鼓勵, 我會盡力

原帖由 碧加 於 09-3-31 14:16 發表

Never give up!---叩門吧,盧校長曾說過誠意很重要。

很早前(是第一輪面試嗰批)已收到EC 的 reject信,今天又收到confirm letter 叫去註冊,話收到教統局的rank order,所以合資格,莫非真是收生難?

第一批?係咪即係上年12月面試o個批?後尾你有冇申請第二輪啊?
原帖由 YVONNE2607 於 09-3-31 19:41 發表
很早前(是第一輪面試嗰批)已收到EC 的 reject信,今天又收到confirm letter 叫去註冊,話收到教統局的rank order,所以合資格,莫非真是收生難?

收咗REJECT信, 都仲有機會再轉頭收到ACCEPTANCE信? 真唔真呀?中間有無做過D咩? 係米參加咗三月七日第二輪的面試先會咁呢?

原帖由 YVONNE2607 於 09-3-31 19:41 發表
多一點努力 多一點回憶!

原帖由 ytpeople 於 09-3-31 21:15 發表
第一批?係咪即係上年12月面試o個批?後尾你有冇申請第二輪啊?

冇錯,是12月面試的,REJECT 咗,沒有再報第二輪,又沒有叩門,或者有空位再從REJECT 的LIST再簡掛,因信上話後到教統局的RANK ORDER LIST,現在LAWS 收了、福中英文班及EC,怎樣選擇好呢?還是等大抽獎呢?

咁要睇你個小朋友既成績屬於band 幾, band 1中或以上值博大抽獎, 另外直資有好多都會留位比於大抽獎失意既band 1學生, touch wood 7月派得唔好都有後著

原帖由 YVONNE2607 於 09-4-1 04:57 PM 發表

冇錯,是12月面試的,REJECT 咗,沒有再報第二輪,又沒有叩門,或者有空位再從REJECT 的LIST再簡掛,因信上話後到教統局的RANK ORDER LIST,現在LAWS 收了、福中英文班及EC,怎樣選擇好呢?還是等大抽獎呢? ...
Tomorrow is better

回覆 # 的文章

我不太喜歡福中,我聽同事說(她的女兒在該校讀),這間學校年年都有老師走,早幾年那個姓周的副校周蘿茜來了後也趕走了很多學生喜愛的好老師 ,我個人覺得如果一間學校的人事複雜,對學生也不是一件好事,更何況公開考試始終考得好成績的都是大陸來的學生(同事囡囡說他們很多都是中四才來學校)

碧加,

我個女就無咁好彩喇,佢講先後去播道面試
左兩次,兩次都覺得 d 老師唔 nice,拿口拿
面木無表情,d 動作就好似 d 工廠既生產工
序咁,一埋位就淨係問答題,問完即散 band
,完全無 傾計/交流 果種 feel,更枉論「關愛
」!

我問佢若果今次播道(第二輪招生)收左妳咁妳
去唔去播道?佢諗都唔諗即刻答最好播道唔收
佢,即使收佢都唔讀。

InMa

原帖由 碧加 於 09-3-31 12:42 發表

播道--宗教背景,關愛包容(我們非教友),適合EQ不高的囝囝,他面試當日强烈感受到主考老師的關懷和喜愛它的鼓勵文化(即以讚賞代替責駡),從而自信心提升。據了解,該校除教友多之外,很多父母均從事教育工作,學生素質不錯。
所以,我們打算去播道註冊,以行動支持咁有熱誠的一班教學工作者。我和囝囝Daddy認為培育潔淨心靈勝過培育科學家。以上僅為我們的感受,希望可解您疑難,祝大家揾啱學校!

InMaMa,

樹大有枯枝,希望播道不要太多枯枝。不過,校務處D職員都幾木就真。
整體上,囝囝面試同我地家長面試的兩位主考老師都好nice,囝囝就係比個老師的不斷"good"令佢越戰越勇。而家我話等埋佢放復活節假期一起去註冊,順便考慮下,佢都話吾駛,叫我即日去註冊添。

志志媽咪,

係福中第二輪面試中,我直接問助校直資學校教師流動性很大,可否提供數據?他說近五年福中教師流失率為零,吾通佢吾老實?

碧加,

又唔好講到枯枝咁嚴重,或者係人夾人緣,
又或者係個天的啟示阿女並不適合呢間學
校啦,始終呢間學校咁受歡迎必有其過人
之處呀!

Anyway 恭喜晒!

InMa

原帖由 碧加 於 09-4-2 13:27 發表
InMaMa,

樹大有枯枝,希望播道不要太多枯枝。不過,校務處D職員都幾木就真。
整體上,囝囝面試同我地家長面試的兩位主考老師都好nice,囝囝就係比個老師的不斷"good"令佢越戰越勇。而家我話等埋佢放復活節假期一起去註冊,順便 ...
‹ 上一主題|下一主題