用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 報私校
go

報私校 [複製鏈接]

各位家長:

你哋會報幾多間私校呢?
有邊間你哋心儀?
各間有何特式?
沙田黃錦輝、崇真、宣道、聖三一,那間較好?
   0    0    0    0

私校中還有蔡繼有 !

視乎你的要求,當年我報了7間,當中有d小學當取經驗,有些學校是心儀的,不過世界就是如此:你揀人,人揀你.
最後有兩間取錄小兒.

回覆 # 的文章

王錦輝係直資,如收左唔可以參加統一派位架。

我會考慮報男拔 (知道好難考,  但都好想試) , 考慮還有播道,   真道, 陳守仁,
黃錦輝  :  太貴   宣道  :  貴同難考  
私小有 聖三一( 純樸, 九龍城網及平), 禮賢( 派 中一band 1率高) 及st joseph  (貪近, only for back up),

Hi loy211,

可以請教你嗎? 小學會不會同幼稚園一樣, 幾間出名學校同一日面試爭學生?

thx

原帖由 loy211 於 09-4-2 14:50 發表
視乎你的要求,當年我報了7間,當中有d小學當取經驗,有些學校是心儀的,不過世界就是如此:你揀人,人揀你.
最後有兩間取錄小兒.

醒目開學勳章

會..... 今年(其實唔只今年)男拔, 九龍塘小學同sfca 同一日in.... 不過都有辦法可以"盡量"避免連時間都撞o既. 因為大部份學校都係以報名次序安排interview時間, 即係越早交form, 編號越前, 越早in. 例如今年男拔分兩日in (星期五&六), kts同sfca就星期六, 咁我就一早去交男拔form, 而kts就遲d交, 所以最後男拔就星期5 in, kts就星期六下午in.

原帖由 willis616 於 09-4-2 17:55 發表
Hi loy211,

可以請教你嗎? 小學會不會同幼稚園一樣, 幾間出名學校同一日面試爭學生?

thx

機會總是留給有準備的人。
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

聖三一、培僑好嗎?

你哋會報那些?

我會報真道, 優小,音小, 播道, 培僑, 九龍塘小學, 聖三一

原帖由 WHJ 於 09-4-2 16:23 發表
我會考慮報男拔 (知道好難考,  但都好想試) , 考慮還有播道,   真道, 陳守仁,
黃錦輝  :  太貴   宣道  :  貴同難考  
私小有 聖三一( 純樸, 九龍城網及平), 禮賢( 派 中一band 1率高) 及st joseph  (貪近, only fo ...

男拔/ 陳守仁: DSS
宣道: one of the most famous school in KLN Tong.
‹ 上一主題|下一主題