用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 林大輝中學一問?
樓主: elsa2004
go

林大輝中學一問? [複製鏈接]

原帖由 pineapple0983 於 10-6-6 20:42 發表

首先我並冇同 LTF 講好說話,我對e間學校態度中立。
既然你咁憎恨 e 間學校,點解仲要係度浪費幾年時間,蹉陀歲月?
仲有,"里面的學生有95%都是壞的。剩下的幾個也遲早學壞"  ...

雖然妳好似說妳沒有仔女讀 ltf....但我幾欣賞妳可以用中肯的說話去回應...唔似有d 人....只係識得去講d 點點點唔好..之類既野.......
我講回我自己...我有一個小朋友讀緊..今年都巳經 高中一了...點解我果時會搵呢間.....因我小朋友當時係踏線...姐係 band 1 尾尾....踏住 band 2 頭....但我唔想等大抽獎時先再去叩門...再去搵學校...同時我們家庭經濟唔太富裕...但又想仔女讀到英中....所以只好將價就貨....(因 ltf 係當時沙田直資最平)....就入了這間...我地仲係第一輪入選......
四年了, 雖然..我小朋友都有埋怨...點解間學校咁嚴架...時常都對佢地d 學生咁鬼嚴...咁多校規...又多管制...又多功課...對d 學生好似軍人咁......連exam 前後 都唔會比d 學生早d 放學...少d 功課..去比多d 時間佢地去應付 exam之類....係冇的....有時開家長會時, 都會同班主任提議下, 希望學校有時體諒下學生...可以比番多d 時間學生...但呢間學校同我地特區政府係一樣的...聽左算數, 一切照樣...係家長...我都覺得好難頂........好辛苦.......雖然每一年都會抱怨...但總算到挨到..又過一年....每年學期尾都會有d 同學離校 or 轉校...但我每次都問我小朋友...ok 嗎  ? 想唔想轉校....但佢每次都話 ok...唔駛轉...因為有d 老師好好人教得好....唔想再轉校又要從新適應.........不過我幾欣賞呢間學校d 教 maths 既男老師...真係教得好好好......因我小朋友 (女仔) 連d maths 都唔會話怕左...仲會話好簡單, 其實明左之後就會好容易....(這都是d 老師功勞...因都要d 老師係用心去教) ....
所以話...上週開名批評 ltf 既人....有沒有想下...呢間學校入面既好學生, 好老師同埋d 家長既感受呢 ? 起碼佢地d 學生唔似一d 出名既英中會有上新聞版既新聞...又唔似一d 中中既男女學生又上 youtube 喇...........

原帖由 swallowngxx 於 10-6-7 20:51 發表

請問小朋友選了那3科選修科, 我阿大已中五畢業, 阿細明年高中一, 頭痛緊選科.

我小朋友 選了 BSFA, ECON & HMSC ....
頭兩科.....雖然係今年第一次接觸...但因為阿 SIR 教得好...所以我小朋友話唔難......有興趣.........至於 hmsc 就因為都有讀開...所以沒有問題......老師真係用心去教的...我自己沒有後悔給小朋友讀ltf......只不過有時係會抱怨.....時間太長了...給學生自由既時間太少了.....
妳自己覺得點...可否說下妳感受呢 ?

原帖由 swallowngxx 於 10-6-8 21:45 發表

阿細想讀 ECON, 體育, 另一科可能選 PHY 或 PHY+BIO.  佢讀得不錯, 今日5:20 pm 打電話俾我話剛補完課放學, 阿細算係自動自覺, 我只係唔鍾意學校考試前都好多功課做. ...

我覺得如果理解能力好的話...妳仔仔選既科應該會岩他....可能我自己覺得男仔既 maths 方面 同理解方面勝過女仔....所以初初我小朋友讀 econ 既其中一個 topic 就差d....但經過補習之後.....(係6 月頭先開始補呢科的)...先發覺原來呢個 topic 係咁易的...因理解方面差d.... 現在 明白了好多..........
至於學校d 補課堂..我小朋友好少參加的....但聽講話今個暑假所有 ss1 的學生要返學校補課..因要追d 課程...我同意妳說法...學校係考試前同 ut 時太多功課了...

原帖由 pineapple0983 於 10-6-9 12:15 發表

都唔一定架,區內啲 Band2 中有一兩間D S2 有唔少留班位;如果今年升班人數多,咁ed位就可以比出面。
校園欺凌好多學校都有;係咪e間特別嚴重?可唔可以投訴教署?投訴左有冇家長敢企出黎做證? ...

如果中中既學校 (band 2 中 至尾) 一定會有位....可以打去沙田區中學學位方面 check 到的...............

原帖由 LLMUMMY 於 10-6-8 22:14 發表
好應同pineapple講法,

同一杯茶, 有人鍾意飲, 有人唔鍾意, 如果佢唔係你杯茶, 咩轉過杯

小朋友自己本身既態度同品行..唔係話可以係學校入面既壞學生去改變到同影響的...........人地講粗口..唔通你又跟住學咩....人地校服唔合規格..唔通你又跟咩.......係要睇番個小朋友既見識去行量件事的.........壞有壞既一班人....亦都有乖既一班人存在的............

原帖由 黃巴士 於 10-6-9 16:51 發表
話係咁講.  壞人到處有, 你未必要跟.
但此時期是反叛期, 青少年如果咁有定力就好了, 亦都唔係個個青少年可以咁懂事. 家長都曾經是過來人, 會好明白當年看到其他朋友/感受到青年在這時間的"退"變.
同儕間對青少年的影 ...

所以我咪話校風唔好既入面...都仲有一班乖的學生.....佢地係一間唔好校風既學校入面.....盡自己做番係學生應做應學既態度...(唔好因為班入面有d 壞學生, 又唔好因為學校既老師唔太好)...而有所影響.....反而讀好d學業..起碼對得起自己 (可能付出比人多既精神) 同自己既父母......

原帖由 swallowngxx 於 10-6-10 20:54 發表

大家都講得有道理, 初中的家長最吃力, 小朋友覺得自己大個, 又開始反叛, 你講句句都聽唔入耳, 家長要多俾 d 耐心去同佢溝通, 不能事事都推比學校, 我個人覺得家庭教育好重要, 現在的小朋友太嬌生摜養, 父母太遷就 ...

應同.......
‹ 上一主題|下一主題