用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 林大輝中學一問?
樓主: elsa2004
go

林大輝中學一問? [複製鏈接]

原帖由 elsa2004 於 09-4-4 19:32 發表
請問 (8864)

你個小朋友讀幾年班?
可否講多啲學校的點滴?
我個囝囝真喺好純,小學的老師都叮囑我要揾間校風好啲嘅學校吡佢

我有兩個小朋友讀林大輝, 中四及中二, 個人認為校風ok, 學生和一般青年人一樣活潑好動, 因為學校鼓勵設計及運動, 所以創作氣氛濃厚, 及配合一生一體藝, 學校都鼓勵每位學生參加一樣運動, band 1至band 3生都有, 大部分是band 2生, band 3生是指成績不是操行, 學校有課後補習班去幫那些同學, 也有拔尖班幫那些成績好的同學更上一層樓.

大女和同學相處融洽, 今年情人節中四大部份同學自家製作朱古力回校互贈或送給老師, 好sweet. 細仔當年是他自己要讀林大輝, 因為他鍾意運動, 所以佢讀得勁開心.

我眼見學校四年都冇加學費, 仔仔話新大樓已復工, 應沒問題, 林大輝是有心辦學, 校內增設很多奬學金給成績好的學生作為鼓勵.

當然學校都有和一般直資學校的問題, 早年老師的流動性比較大, 近年已好些, 老師都很關心學生, 如功課有問題, 可以幾位同學一起約老師放學校留校問功課, 老師唔會say no.

原帖由 elsa2004 於 09-4-5 14:18 發表
其實都唔係咩秘密

我個仔讀的是優才書院,
其實老師都知道,
佢哋都好好........,
成日幫我照顧住佢,
佢哋都話我個仔係少有的純*由其在這校,
在這校的學生大多都很聰明,
個個都認為自己很了不起,
經常都會連群結黨地蝦啲稍遜 ...

我都唔知點回應, 如果是這樣你仔仔去到那裏都會俾人蝦, 你有冇帶仔仔去學些運動或功夫之類, 個人硬正d, 多d自信心, 好過幫佢回避, 因為問題始終無解決, 佢將來要面對現實社會, 我地做家長除了給佢學習機會, 還要訓練佢獨立.

原帖由 kwoke3000 於 09-4-6 00:10 發表

這間直資學校是在沙區最容易的一間. 它在11月至現在己召生多次(好似超過4次了). 如你真有與趣, 應不難入學.
祝你成功.

昨天和一位中一家長講開, 她說有朋友寫了幾封信給校長佢個小朋友都冇2nd interview, 所以好難講.

原帖由 carolyschan 於 09-4-6 23:12 發表
呢間學校好似都注重運動,我諗住比佢學多一樣運動,佢依家小五,要谷都谷唔切,不過叫做多樣野寫,而佢又鍾意, 有無用呢?

林大輝注重設計及運動是事實, 阿女有畫畫天份, 所以我才選讀這校, 亦證明我冇選錯, 老師都在這方面培養佢.
如果想靠運動入讀, 現在就比較遲, 要有得過d比賽奬項才有把握, 仔仔有個同學中二下學期才插班, 都係在體院受訓的港隊.

原帖由 jazzmama 於 09-4-6 14:00 發表
hi swallowngxx

pls check pm

Please check PM

原帖由 nb9120manchitli 於 10-6-5 19:04 發表

this is feeling, if criticize is not right, this is no more demoracracy?????? how can people come to the street or victoria park to criticize China government.

Your Feeling Only

原帖由 nb9120manchitli 於 10-6-6 13:53 發表

你真的很像維園阿伯講說話這麽粗俗的。講番LFT了,你知否上星期五學校發生甚麽事?街外人打電給校長投訴LFC的學生在街外講粗口,於是星期五早會校長在禮堂訓話個幾鐘問有多少學生曾经講粗口?講過粗口的全部企起身,結果全校 ...

咁你兒子一定是無講粗口的20人裏的一個.

原帖由 fullmama 於 10-6-7 19:01 發表

雖然妳好似說妳沒有仔女讀 ltf....但我幾欣賞妳可以用中肯的說話去回應...唔似有d 人....只係識得去講d 點點點唔好..之類既野.......
我講回我自己...我有一個小朋友讀緊..今年都巳經 高中一了...點解我 ...

請問小朋友選了那3科選修科, 我阿大已中五畢業, 阿細明年高中一, 頭痛緊選科.

原帖由 fullmama 於 10-6-8 13:42 發表

我小朋友 選了 BSFA, ECON & HMSC ....
頭兩科.....雖然係今年第一次接觸...但因為阿 SIR 教得好...所以我小朋友話唔難......有興趣.........至於 hmsc 就因為都有讀開...所以沒有問題......老師真係用心去教的... ...

阿細想讀 ECON, 體育, 另一科可能選 PHY 或 PHY+BIO.  佢讀得不錯, 今日5:20 pm 打電話俾我話剛補完課放學, 阿細算係自動自覺, 我只係唔鍾意學校考試前都好多功課做.

原帖由 edea 於 10-6-9 12:57 發表
小朋友好與壞, 家長有不可推卸的責任, 投放多少時間和子女作溝通, 有沒有從小到大都關懷孩子, 成為孩子信任的支柱, 這是很要緊的, 不可盡推卸在學校身上. ...

Agree.

原帖由 fullmama 於 10-6-9 19:26 發表

所以我咪話校風唔好既入面...都仲有一班乖的學生.....佢地係一間唔好校風既學校入面.....盡自己做番係學生應做應學既態度...(唔好因為班入面有d 壞學生, 又唔好因為學校既老師唔太好)...而有所影響.....反而讀好d ...

大家都講得有道理, 初中的家長最吃力, 小朋友覺得自己大個, 又開始反叛, 你講句句都聽唔入耳, 家長要多俾 d 耐心去同佢溝通, 不能事事都推比學校, 我個人覺得家庭教育好重要, 現在的小朋友太嬌生摜養, 父母太遷就小朋友, 我時時都同我仔仔講學校係個小社會, 如果你都適應唔到, 將來出到真正的現實世界, 再冇阿爸阿媽幫你撑腰, 你點算, 乖既及arm feel 既就做friend, 壞既唔好理佢地, 選擇朋友要由細開始. (這純是個人睇法, 大家不要見笑)
‹ 上一主題|下一主題