用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 林大輝中學一問?
樓主: elsa2004
go

林大輝中學一問? [複製鏈接]

請問學校有冇公佈每年會考成績?
如沒有,何來知其 BANDING ?

原帖由 KITTY.WONG 於 10-6-9 20:56 發表
請問學校有冇公佈每年會考成績?
如沒有,何來知其 BANDING ?

其實banding 跟會考/高考成績無關, 一間學校係band 幾, 係睇收番黎既中一學生的組別

至於公開考試的成績,學校都會參照. 如果當年收番黎既學生係band 1, 五/七年後呢班band 1 學生的會考/高考成績無band 1 的參照水平的話, 間學校就叫做負增值

原帖由 fullmama 於 10-6-9 19:26 發表

所以我咪話校風唔好既入面...都仲有一班乖的學生.....佢地係一間唔好校風既學校入面.....盡自己做番係學生應做應學既態度...(唔好因為班入面有d 壞學生, 又唔好因為學校既老師唔太好)...而有所影響.....反而讀好d ...

大家都講得有道理, 初中的家長最吃力, 小朋友覺得自己大個, 又開始反叛, 你講句句都聽唔入耳, 家長要多俾 d 耐心去同佢溝通, 不能事事都推比學校, 我個人覺得家庭教育好重要, 現在的小朋友太嬌生摜養, 父母太遷就小朋友, 我時時都同我仔仔講學校係個小社會, 如果你都適應唔到, 將來出到真正的現實世界, 再冇阿爸阿媽幫你撑腰, 你點算, 乖既及arm feel 既就做friend, 壞既唔好理佢地, 選擇朋友要由細開始. (這純是個人睇法, 大家不要見笑)

原帖由 swallowngxx 於 10-6-10 20:54 發表

大家都講得有道理, 初中的家長最吃力, 小朋友覺得自己大個, 又開始反叛, 你講句句都聽唔入耳, 家長要多俾 d 耐心去同佢溝通, 不能事事都推比學校, 我個人覺得家庭教育好重要, 現在的小朋友太嬌生摜養, 父母太遷就 ...

應同.......
‹ 上一主題|下一主題