用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 面試要小朋友游水, 你地信唔信?
go

面試要小朋友游水, 你地信唔信? [複製鏈接]

唔出奇,我信wor!
聽朋友講,佢為左想個仔入某名校,於是猛谷佢游水,咁個仔都生性,游到d名堂出黎,於是個阿媽就攞張靚靚profolio去叩名校門,點知人地話,呢d(指佢個仔只係自由式勁)我地大把勁人,一係你游個碟泳返黎。結果都係唔收佢。

原帖由 LV77 於 09-4-7 09:15 發表
樓主一開Topic時有提過呢間學校呀

反而我想知邊間出埋聲要學生識”蝶泳”果間名校喎  

HAHA,你真係8掛,係咪想教個仔蝶泳先,可能今年已經飽和左wor,再學d偏d既la

拿,件事係舊年同事講既,希望我無攪錯,係大拔。btw,同事仔成績都ok既,最後入左另一所名校。講真,名校咁多人考,成績好既都數以千計,我係校方,揀完成績,on top有個自由式,有個蝶泳,我都會揀個蝶泳la,始終冷門運動同樂器係難求,可以理解。

澄清,係我之前寫得衰,為免引起誤會,我都係講得保留小小,始終講左校名,又係成年前聽返黎,當時既對話未必係校方指明叫學生去蝶泳,但總之,我同事個結論係,自由式人地大把勁人,要靠特異功能就要蝶泳先好攞去見人。

原帖由 eileenycm 於 09-4-6 23:30 發表
身為家長幫小朋友花盡心機去考一些學校都係希望小朋友可以得到老師悉心的教育, 打好良好的基礎, 學習做人對事的態度.  唔係返學去幫學校攞獎.  我好同意小朋友除了讀書外, 應有其他多方面的發展, 如小孩在某方面的發 ...

你態度正確,名校既做法亦無可厚非。所以結論係,你唔適合讀名校,我都係,haha!唔緊要,社會共融,各取所需
‹ 上一主題|下一主題