用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 16個月大BB不會講話又缺乏模倣能力,會是甚麼問題? ...
go

16個月大BB不會講話又缺乏模倣能力,會是甚麼問題? [複製鏈接]

june04

我個仔嘅情況可以話同你個仔一模一樣, 佢宜家17個月, 唔識手指指, 亦只喺識發好少單音字 (只有mama, baba, dada, gugu), 但喺眼神接觸好好, 亦好鍾意撩人玩, 但喺比親玩具佢, 佢淨喺識遙同dump落地, 玩積目淨喺識掃佢!佢仲未識行,但扶住就行得好好.

我個仔由於早產所以醫院有好多followup, e生話佢發展正常,physiotherapist 同occupational therapist 都話ok, ot話想佢學手指指可以吹soap bubble然後捉住佢隻手指duk 爆d泡泡,漸漸可以要佢自己duk, 訓練佢手指指.你都可以試吓.

原帖由 June04 於 09-4-28 22:52 發表
多謝分享.

其實仔仔好鍾意同人玩, 近排更係成日撩人玩, 而且係幾爛玩嗰種. 玩既過程亦好多眼神交流, 所以都唔係太擔心會係自閉. 有時, 亦都見佢會有同同齡小朋友溝通. 摸吓人地, "AIR"兩聲, 扮吓FRIEND.

只係見佢 ...

仲有, 我都有買迪迪尼但咁耐淨喺比佢聽歌, 未比佢睇牒, 所以我覺得佢嘅發展同有無睇迪迪尼無乜關係, 我只喺聽聞唔好咁快比佢睇電視所以無比, 但我試過比佢睇電視佢都無興趣睇走去,所以更加無得登比電視佢睇.

佢一路都有返playgroup, 但又唔見得佢學都, 淨喺無時停就圍爬...
‹ 上一主題|下一主題