用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 係唔係好多學校都唔buy公文?
樓主: janmom
go

係唔係好多學校都唔buy公文? [複製鏈接]

可否比老師資料我, 除了上堂輕鬆開心外, 係咪學到野, 例如什麼, 同中文/英文教的.

原帖由 kathylo 於 09-4-17 13:53 發表

我個女就話公x式悶, 甚至要我們罵她, 她才很不願意地做佢地d工作紙, 那時果問題係時間到, 我個女唔係做錯, 只係唔可以準時完成, 上堂又成日換導師, 攪到阿女上堂唔出聲唔合作, 個負責人仲係我面前罵我個女, 又話好 ...

Hi
My son just started Kwik math, I have little information about Enopi, which one is better? in terms of encourage think, class is interesting so child is happy to learn, etc
thanks

原帖由 kathylo 於 09-4-17 13:35 發表

大圍的冼老師(女), 佢係馬鞍山有一間Enopi的Center, 你可以打電話比Enopi的office, 問下佢地, 網上都有這位老師的電話

THANK YOU

原帖由 LILY媽咪 於 09-4-17 15:12 發表
可否比老師資料我, 除了上堂輕鬆開心外, 係咪學到野, 例如什麼, 同中文/英文教的.

大圍的冼老師(女), 佢係馬鞍山有一間Enopi的Center, 你可以打電話比Enopi的office, 問下佢地, 網上都有這位老師的電話

上堂輕鬆? 係咪學到野?
其實好睇跟邊個導師, 同埋佢地係想賺你錢, 定話想教好個小朋友, 仲要睇下你個小朋友接受什麼的教法, 好似公x式, 佢地係受個訓練, 會用Enopi的workbook和教法, 學唔學到野, 真係要睇下個導師同你的小朋友夾唔夾啦

Enopi的workbook係全英的, 導師都會用英文加中文教

原帖由 yongsp 於 09-4-17 22:34 發表
Hi
My son just started Kwik math, I have little information about Enopi, which one is better? in terms of encourage think, class is interesting so child is happy to learn, etc
thanks

I don't know the detail of Kwik math so I had not enough information to compare Enopi Math with Kwik math. If you want to get more information of Enopi Math, you can browse their web site.
Or, you can contact one of the center/home tutor and ask for the assessment. They will provide a free assessment for your child and tell you the details of the course.

囝囝已讀了公文數已足足一整年, 由去年k2 Easter後開始讀.  現在k3, 讀到 A181 (即加和減).  囝囝做公文數好飄忽, 有時廿分鐘, 有時三十分鐘, 連四十五分鐘也試過, 可是他有心機時是八分鐘完成220題數; 所以學校的工作紙只需七秒鐘完成20題.  如果你問我, 公文數是不是死做, 我可以答好睇你報果間公文是怎麼.  我報果間是美孚, 他們的老師會隔一段時間, 打電話找我, 傾談囝囝的進展, 如已經平了學年, 現在開始學小一的數, 多D做10相合的組合, 如6+4, 3+7....., 又或者現在開始學減數, 我們要求以加數運用學減數, 如18-9=?, 我們會教小朋友什麼加9會等如18.

從以上所見, 公文數並非全部死做爛做, 他們有他們方法去教小朋友.  無可否認, 死做也是公文的特色.  不過, 要好睇父母想小朋友行咩方向學數學.  本人只想從公文中使囝囝自覺和習慣做功課, 學基本加減混算.  其他的數學, 我會自動調節.  同事既囡囡在將軍澳果間學公文, 幼稚園學生更會加入15分鐘唱遊, 使小朋友更投入.

醒目開學勳章

我囝囝都學緊,計數係快好多.在運算上省郤不少時間.我覺得公文數幾好.當然自己會另外文字題給他做.我唔覺公文有乜唔好喎?

原帖由 MimiCactus 於 09-4-20 15:35 發表
囝囝已讀了公文數已足足一整年, 由去年k2 Easter後開始讀.  現在k3, 讀到 A181 (即加和減).  囝囝做公文數好飄忽, 有時廿分鐘, 有時三十分鐘, 連四十五分鐘也試過, 可是他有心機時是八分鐘完成220題數; 所以學校的工 ...

原帖由 MimiCactus 於 09-4-20 15:35 表
囝囝已讀了公文數已足足一整年, 由去年k2 Easter後開始讀.  現在k3, 讀到 A181 (即加和減).  囝囝做公文數好飄忽, 有時廿分鐘, 有時三十分鐘, 連四十五分鐘也試過, 可是他有心機時是八分鐘完成220題數; 所以學校的工 ...

係呀,我都覺小孩好飄忽,每次升班就專心一排,做耐咗就唔肯做...此時我又火起,要殺人咁款先喊住做...好似迫佢咁

原帖由 hin_ma 於 09-5-6 11:47 發表

係呀,我都覺小孩好飄忽,每次升班就專心一排,做耐咗就唔肯做...此時我又火起,要殺人咁款先喊住做...好似迫佢咁

每個小朋友學習方法都不同,公文式最大缺點係assume所有小朋友都用同一個方法(drilling)嚟學習。如果小朋友抗拒,係一個警號,大人應該考慮尋求更適合小朋友學習嘅方法。否則,只會不斷降低小朋友對學習嘅興趣,最終害了小朋友。

i bought my daughter there and she said she didn't like that.                  i think they're suitable for those who like repeated exercises and training. but as my daughter always want to ask questions and can't sit there quietly, this is too boring for her. if you have the time to stay with your children, u can buy lots of exercises and do them at home. i think the result is just the same.

咁請問珠心算好唔好?是否也是死背?不思考?

大家有無聽過JEI,佢同ENOPI好似,都系韓國機構辦嘅,不過就有啲唔同,有無家長可以分析一下兩間嘅特點,總體上學邊個COURSE好似啲(我個人覺得JEI好似深啲,不過就無ENOPI咁系統同全面)

阿女叫我地做:爸BB同媽媽C!

如果我心儀嗰間小學有既興趣班係奧數, 你們覺得面試時俾學校知阿仔學緊公文有冇影響呢?

我的小朋友, 由 3 歲開始學習公文 中文, 英文及數學 3 科, 今年 9 月入讀小一. 其實我也有在 profile 上列明小朋友有學習公文式, 但沒有發現學校對我的兒子有負面評價. 反之在九龍區, 我只選考了幾間小學, 但全部均取錄我的小朋友, 如陳x仁, 聖芳x各, 聖若x.....  所以我覺得, 考取小學不是全靠 profile 的資料, 而是看小朋友當日之表現.
好像我們成人見工, 你有好的 profile 當然是好的, 但當面試時, 表現不佳, 做老闆的也不會取錄你.

我囝囝現在K2, 學左公民數幾個月, 我一向都唔會著重佢幾耐要做完一份paper, 我同佢講只要佢用心就可以, 做時間長短沒有所謂, 因為我覺得公民式既"自學自習"concept 我好喜歡, 同埋囝囝見同學仔學佢自己話想學..到現在我覺得佢己可以自動自覺每日會做一份公民式, 連假期佢都會自己做左paper, 同埋佢現在連學校功課都可以自己完成...(我放工回家後佢已做完)我覺得已逹到我想要既目標了...!!!

而佢對於計數仲好有興趣, 除左每日做一份工作紙外, 佢會自己用book or paper 成日係度學計數, 叫我地出D題目比佢玩..!  現在加數減數佢都大至冇問題(學校現在也是學緊加減數)..最近佢仲同一位同學仔(同樣時讀公民數) 被老師揀左做代表, 去一間小學既數學比賽...

我諗每一種學習模式都有佢特別之處..只要小朋友適應到就好好...

原帖由 MimiCactus 於 09-4-20 15:35 發表

‹ 上一主題|下一主題