用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 係唔係好多學校都唔buy公文?
go

係唔係好多學校都唔buy公文? [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

我女學校就係唔buy公文數果d
d校長/老師會覺得, 公文操練, 就係要小朋友唔駛用腦(雖然咁講好難聽), 一味記記記, 快快快, 對小朋友邏輯思維訓練無幫助
所以我女學校, 一上小一做既第一份工作紙, 唔係幾十條單位加數, 而係"合十法", 即4+7=?, 要小朋友識拆開個7, 變成6+1, 而4+6=10, 仲有個1, 所以答案係11, 咁做3,4題, 好過叫小朋友做公文數100題
其實學校都知好多小朋友有學過kumon, 你話真係會影響收生咩? 我又覺得未必, 不過難免會令學校覺得, 家長著重於機械式操練lor.............寫唔寫落去, 我呢度唔comment了
原帖由 janmom 於 09-4-8 11:49 PM 發表
因我有朋友話有啲學校唔係咁鍾意公文嗰種只train小朋友做數而冇訓練思考既教學法, 所以叫我諗清楚先好加上profile喥! 唔知係唔係真, 所以問吓大家囉. ...

醒目開學勳章 王國長老

個人覺得, 睇下咩學校啦
有d家長, 幼稚園已經要小朋友去考英文試, 香港唔夠年齡都要返深圳報, 享受童年? 我相信唔係每一個家長杯茶.......當然亦有學校buy, 家長至會咁做啦
所以academic野, 寫定唔寫, 真係depends on你考邊類型學校喇
原帖由 birdbird 於 09-4-13 04:30 PM 發表
我都覺得在 profile 要揀野擺落去, 而唔係咩都放晒落去. 擺得太多 & 唔適合的東西落去 profile, 會令人覺得家長強逼一個只得4-5歲的小朋友做得太多野, 冇晒時間去享受童年.

公文的 certificate 我覺得就唔好放落 ...
‹ 上一主題|下一主題