用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 係唔係好多學校都唔buy公文?
go

係唔係好多學校都唔buy公文? [複製鏈接]

原帖由 janmom 於 09-4-8 23:49 發表
因我有朋友話有啲學校唔係咁鍾意公文嗰種只train小朋友做數而冇訓練思考既教學法, 所以叫我諗清楚先好加上profile喥! 唔知係唔係真, 所以問吓大家囉. ...

我個女現在k2, 我上年都比個女讀公x數, 讀了3個月之後就停咗, 我覺得佢地只train d小朋友去死記死做, 其實很多時候佢地未必知點解, 所以係幫唔到小朋友的思考
之前, 帶個女見教育心理學家, 佢都唔係好buy公文的教法

我想, 學校係因為想收思考力好的小朋友, 所以若果你強調你的小朋友讀公文的話, 可能學校覺得你的小朋友唔夠思考力, 而對你的小朋友的印象大打折扣

以我所知, 好似有很多學校都唔信公文x裡面的"超越年級"成績, 當我和個女的班主任講起公文x, 佢地的語氣好似很奇怪我會比個女讀, 佢地都唔係好認同公文x, 連幼稚園的老師都有咁的反應, 小學的老師唔buy公文都唔奇

原帖由 Charlotte_mom 於 09-4-9 10:32 發表
我女學校就係唔buy公文數果d
d校長/老師會覺得, 公文操練, 就係要小朋友唔駛用腦(雖然咁講好難聽), 一味記記記, 快快快, 對小朋友邏輯思維訓練無幫助
所以我女學校, 一上小一做既第一份工作紙, 唔係幾十條單位加數,  ...

我個女無讀公文數之後, 去再讀Enopi數
真係同公文數好唔同, Enopi數唔會著重要做得多, 做得快
而家, 我個女做到Level 5尾, 開始學+5的計算, 果老師係教佢將個數字分開, e.g. 9+5 就教她將個5分1同4, 然後9+1=10, 剩番4, 所以係=14(同你個女的學校一樣咁教), 而且Enopi數分Basic Thinking同Critical Thinking, 係Critical Thinking裡真的訓練到她的思考, 其中有一種訓練就是要她用指定數量的shape砌出指定的圖案(好似玩七巧板), 初時, 個女要我選定要用的shape, 然後帶著她去砌, 現在, 她完全不須要我的幫助(只讀了4個月), 很快就砌到出複雜的圖案, 一眼就知要用什麼shape, 所以, 我覺得她的思考和想像力好咗好多, 她好鍾意做
仲有, 佢地提供很多的輔助教材比我地, d shape都係佢地比的輔助教材之人, 學費包晒, 唔洗額外比錢

原帖由 hin_ma 於 09-4-12 18:11 發表
hi, kathylo

我想知enopi數係點ga?幾錢一個月?邊度學ga?

唔該解答一吓

唔好意思, 放假少咗上網, 咁遲先覆你
Enopi數分Basic Thinking和Critical Thinking兩parts, 你可以入佢個網睇下http://www.enopi.com/Main/index.aspx

現在$600一個月, 包晒所有教材和輔助工具
初時, 佢地只有home tutor(即係好似上門的補習老師, 但係你上老師屋企), 現在有"門市"
我個女係去home tutor屋企, 逢星期一放學就上去, 因為這段時間無其他小朋友(正常home tutor會同時間教兩至三個小朋友), 所以我個女是一對一上堂, 一堂大約45-60分鐘

原帖由 rabbitpiggy 於 09-4-15 08:52 發表

可否比你個home tutor 資料我呀? thanks

大圍的冼老師(女), 佢係馬鞍山有一間Enopi的Center, 你可以打電話比Enopi的office, 問下佢地, 網上都有這位老師的電話

原帖由 Gar 於 09-4-15 13:26 發表

Hi kathylo,

想問下妳囡囡會唔會覺得悶同唔想學. 我都想搵 D 關於思考及邏輯o既課程比囝囝讀, 但要有趣味性. 唔知妳講o既課程好唔好呢

我個女就話公x式悶, 甚至要我們罵她, 她才很不願意地做佢地d工作紙, 那時果問題係時間到, 我個女唔係做錯, 只係唔可以準時完成, 上堂又成日換導師, 攪到阿女上堂唔出聲唔合作, 個負責人仲係我面前罵我個女, 又話好難教, 好唔聽話, 個時已經交咗一個月的學費, 但我地唔想令個女繼續"受罪", 所以, 我地決定即刻停
之後, 去咗Enopi試堂, 個女就即刻表現開心, 還說很喜歡做Enopi的Workbook, d workbook好colorful, 佢地見我個女掌握到同埋識做, 老師會同佢跳級, 佢地都會計時, 但係只作參考, 唔會限定幾多分鐘要完成, 所以, 直到現時為止, 我個女都肯係我地回家時, 自動自覺做完當日的workbook, 仲有, 佢地係唔會要我個女一日要做好多workbook, 初時, 每日做半本, 有時阿女會一口氣做晒一本workbook, 我問佢why, 佢話鍾意做所以做晒一本, 真係同公x式好唔同

原帖由 LILY媽咪 於 09-4-17 15:12 發表
可否比老師資料我, 除了上堂輕鬆開心外, 係咪學到野, 例如什麼, 同中文/英文教的.

大圍的冼老師(女), 佢係馬鞍山有一間Enopi的Center, 你可以打電話比Enopi的office, 問下佢地, 網上都有這位老師的電話

上堂輕鬆? 係咪學到野?
其實好睇跟邊個導師, 同埋佢地係想賺你錢, 定話想教好個小朋友, 仲要睇下你個小朋友接受什麼的教法, 好似公x式, 佢地係受個訓練, 會用Enopi的workbook和教法, 學唔學到野, 真係要睇下個導師同你的小朋友夾唔夾啦

Enopi的workbook係全英的, 導師都會用英文加中文教

原帖由 yongsp 於 09-4-17 22:34 發表
Hi
My son just started Kwik math, I have little information about Enopi, which one is better? in terms of encourage think, class is interesting so child is happy to learn, etc
thanks

I don't know the detail of Kwik math so I had not enough information to compare Enopi Math with Kwik math. If you want to get more information of Enopi Math, you can browse their web site.
Or, you can contact one of the center/home tutor and ask for the assessment. They will provide a free assessment for your child and tell you the details of the course.
‹ 上一主題|下一主題