用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 係咪所有名校都唔會收細仔??
樓主: WindyChow
go

係咪所有名校都唔會收細仔?? [複製鏈接]

讀宣既小朋友已畢業, 7年前學校係第一round唔收細仔, 係個家長自己講, 但最後開學, 都收了, 讀書仲好叻tim!(全班1-3名之內)   

我朋友個仔讀培正,細仔10月出生, 知到既家長, 都話我個朋友係識人, 有d家長什至說係"黑箱作業".

而讀陳守仁既兩位朋友都說學校有很多細仔細女, 話說開學時候貼了張紙係班裡, 有寫小朋友既出生日期, 奇怪地發現有很多細仔細女係朋友果班, 話說因陳守仁太多人考, 用試題高分來取捨學生.

原帖由 timtim852 於 09-5-5 13:32 發表
For information, my boy was born in late Nov 2003 and we received the offer letter from 九龍塘宣小 on 26 Dec 2008, the 1st round of notification.

我個人認為唔算,重有11月12月嘅小朋友細過你嘅小朋友......

原帖由 gordon12 於 09-5-4 21:56 發表

10月出世算唔算.....細仔細女

我朋友個女係細女,間間私小都唔收,但佢真係好叻女架,英文又叻,又囉左好都獎,所以都唔知佢面試時做過甚麼,點解間間都唔收佢。
唔好話佢父母失望啦,我地做朋友的都覺得好可惜。

原帖由 joannespapa 於 09-5-11 17:28 發表
我個人認為唔算,重有11月12月嘅小朋友細過你嘅小朋友......
‹ 上一主題|下一主題