用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 應否叫小孩做暑期工?
go

應否叫小孩做暑期工? [複製鏈接]

各位bk members, 好久沒到教育王國了, 以前我從此站得到了不少小朋友昇中資訊, 得益不少,在此祝bk教育網人氣更上一層樓.
       轉眼間, 我孩子今年己中五了, 下星期會考, 他成績一向不錯, 也熱爰學習, 估計會考成績也不錯. 可是, 由於他屬於書生型男孩, 而且比較純, 我想讓他感受一下現實社會, 叫他去做暑期工, 其實他并不是很想, 他想趁暑假跟同學去外國游學旅行, 或重新接著學習音樂, 他說到了中六讀書會更辛苦, 想休息一下, 好好跟同學留下一個美好的相處回憶.
       經過了我們父母的解釋, 他同意也明白我們的用途意,申請了圖書館助理, 不過該職位要抽籤, 得到的機會很渺茫, 如果到時真的抽不到, 我應或是叫他給人補習, 一方面發揮口才, 另一方面讓他知道賺錢的辛苦, 體驗現實的生活, 我應該堅持叫他去找工嗎?現在的草mei 青少年太多了, 我不想他是其中一員. 可我先生不太表態,同意與不同意都行, 如果是你的孩子,你會如何處理這段暑期.謝謝!
       我家中的經濟這幾年不太好, 先生收入不穩定, 我也非高薪人, 如果讓他去旅行, 那需動用儲畜, 反正都是孩子的教育基金, 但這會縱容小孩不自立嗎?
   1    0    0    0

agree! 做下義工都好!又可以幫d有需要的人. 揾下d志願團體.快餐店有d都幾雜.
原帖由 日青日青 於 09-6-19 03:35 發表
其實唔洗一定要做'搵錢既工' 既~

我f.5 果年都係想搵summer job, 但最後去左做書展義工
做完一日先得40蚊車費subsdies, 企足12個鐘, 果一下真係好辛苦! ><
發覺搵食艱難, 升f.6 之後就好勤力讀書, 唔想第日無錢養自 ...

在車上聽到以下對話,令我有感而發,中學生不需太快做summer job。寧願做多些義工吸收人生經驗,都可以接觸社會人和事。想揾工賺$何日方長。

某A太對B太講,她一定不會比亞女做SUMMER JOB寧願比多幾百元佢"洗",因為佢亞女個同學去麥當奴做識咗個男朋友,仲認叻話比佢亞女知。

其實唔洗一定要做'搵錢既工' 既~

我f.5 果年都係想搵summer job, 但最後去左做書展義工
做完一日先得40蚊車費subsdies, 企足12個鐘, 果一下真係好辛苦! ><
發覺搵食艱難, 升f.6 之後就好勤力讀書, 唔想第日無錢養自己

之後我每年summer都搵accounts clerk, 搵唔到先做sales

好好彩, 因為我之前有工作經驗, 每年搵到既summer job都係上市公司/multi-national company, 令我知道真實世界既會計係點運作, 讀果陣都明好多

我大學interview果陣, professor 都睇你working exp. , 証明俾佢地睇你真係有心想入果行!

試下啦!吸收多D工作經驗

瞭解最重要,你瞭解佢支持佢所想,比他瞭解家庭方面和互相溝通下,比他去想去決定自己路,答案自然出來,父母都無需擔心,好與壞都是自己找來的人生經驗。在工作上的得著,人人都不同,要睇有無心去做。讀中六都好辛苦,最好在暑假自修下好過!有$的話學多些他喜歡的課程,反正+下都好難找到工,大學生通街都是,裝備自己為上。
http://www.baby-kingdom.com/index.php?uid-125487←情與義Feelgood
人生到處如何似,恰似飛鴻踏雪泥;泥上偶然留指爪,鴻飛哪復計西東?

Hello, 好多好朋友都係呢度! 真開心!

最理想係反文職工作, 仲係最好有朋友介紹! 工資唔重要, 最緊要環境唔雜, 最怕識到壞人。

我同事個妹當年因出去旺角d餐廳做Waitress (summer job),之後識左個男仔, 由會考24分, 到 A level 肥晒佬, 之後同屋企反面 (因家人反對拍拖), 走出去同居......

所以女仔係要較男仔小心d。至於呢個係仔, 又可以持開放態度, 隨緣啦!

試下搵熟人請啦.安全d,放心d呀嘛!

朋友個仔前幾日自己開聲,問同學仔媽咪開果間餐廳可唔可以請佢做暑假,冇糧只包飯都得,人地見佢咁有誠意,即刻話請佢,比返廿幾蚊一個鐘,仲包食飯,佢不知幾開心,(多得佢呀媽鼓勵佢問下身邊d人有冇工做,多少唔緊要,最緊要唔怕sit底,當攞下經驗,將來都係一種回憶!)

似乎里到都好多家長有[暑期工回憶情意結]呢 我就有好多嘞!

我大少今個暑假岩岩 15 歲.
佢可以係暑假期間教小朋友打波 .
佢不知幾開心 . 一來可以對住自己的運動,
二來又可以搵外快. 自己可以儲錢買電結他了.

王國長老

當年我父母唔比我地做暑期工,
因為媽咪話將來成世人都可能要返工,
人生有幾多個暑假呢?

其實遊學同打暑期工都係好好既訓練, 不過去到f.5, 我覺得應該出去打下工, 睇下自己將來想做d咩.  我自己17歲開始每年都去不同公司做暑假工, 真係獲益良多, 當時尚算好景, 都有好多暑期工做, 特別係代果d放產假既員工, sales, account, personnel, receptionist, 派傳單, 快餐店, 樣樣都試過.  結果令我知道一定要努力讀書.

其實我覺得應該係同小朋友討論如何,有時我地做家長同佢地諗嘢有好大出入,如你想佢感受一吓世界辛苦,可以叫佢先做工再用自己的錢去旅行,可能佢會有很多心中問題點解其他同學唔洗做就可以去旅行,每一個家庭都有自己難處,中五都大個不況同佢深入些去討論,可能你會有想不到的結果

如果小朋友唔肯, 好難逼到他去做暑期工! 但他唔肯做, 家庭經濟也不富裕, 無理由俾他花費去遊學!

另一方面, 而家既小朋友咁單純, 都驚他暑期工會識到d唔好既friend, 得不償失! 仲有, 做暑期工要找人工不高, 避免他以為唔繼續讀書出去做野都掂!

原帖由 ytpeople 於 09-4-23 22:20 發表
好多後生唔會諗得咁長遠架!

好多後生唔會諗得咁長遠架!
原帖由 cy101 於 09-4-21 18:46 發表

呢個男仔咁天真, 6-7k/月就想拍拖過世!!!!!

原帖由 cy101 於 09-4-21 18:46 發表

如果無家庭負擔, 6-7k比佢洗, 一定多過零用錢!
**法國Bioderma謢膚品**特賣代理[有興趣pm我]

醒目開學勳章

原帖由 wisely 於 09-4-20 21:27 發表
有2個朋友分別說以下故事, 內容是:

(1) 女: 暑假酒樓做, 因太辛苦, 故從此用心讀書, 由尾2變為頭2名

(2) 男: 暑假酒樓做, 識了個女朋友, 月入6-7K, 心滿以足, 以後更無心向學

所以要不要做暑期工, 要想想...... ...

有2個朋友分別說以下故事, 內容是:

(1) 女: 暑假酒樓做, 因太辛苦, 故從此用心讀書, 由尾2變為頭2名

(2) 男: 暑假酒樓做, 識了個女朋友, 月入6-7K, 心滿以足, 以後更無心向學

所以要不要做暑期工, 要想想......

謝謝大家. 不過, 如何引導他自動自覺去"搵"工呢?我擔心他是那種心態: 有就做, 無就算; 因為他有老豆撐住(老豆都是呢個意思)
‹ 上一主題|下一主題