用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 播道書院
樓主: 碧加
go

播道書院 [複製鏈接]

bkman

你有齊成套新書
想問下你少少野

中史 : 入面套文化啟讀 係咩黎嫁...我有舊書, but 無左本啟讀
Music : 同樣 想問 music appreication & reading 1 booklet 係咩家伙

另外, 中文d 書其實係咪圖書 / 小說類
咁書展應該可以平過9折 ??
你們要將一切的憂慮卸給神,
因為祂顧念你們
彼前 5:7

你好呀。 我都未有全套新書。 只係買咗英文字典同埋射雕一套8冊。 其他全部都經學校買, 所以仲未收到書既。 (購書單係14號回校考試果陣交返去既)。

射雕的而且確係小說呀, 不過就細本D, 同埋分開做8冊, 方便D睇咁囖。 而小王子都好似係圖書。 真係好似無中文教科書既, 要問下現在既家長先知。

原帖由 jazzmama 於 09-7-17 16:27 發表
bkman

你有齊成套新書
想問下你少少野

中史 : 入面套文化啟讀 係咩黎嫁...我有舊書, but 無左本啟讀
Music : 同樣 想問 music appreication & reading 1 booklet 係咩家伙

...
多一點努力 多一點回憶!

bkman

咁你咪要 8/17 至有書拎

其他媽咪, 有人比舊書我
想同你地對下封面 & contents
如果邊位有新書在手,
可唔可以 pm 我
對清楚至得
唔該哂
因為祂顧念你們

Hi,

係呀, 其他經學校買的書要等下次返學校先有得攞。
暫時睇住射雕先。 如果你等得, 我攞到書後可以同你對的。 如果有其他家長係商務買咗, 咁就可以幫你對下。

原帖由 jazzmama 於 09-7-17 21:07 發表
bkman

咁你咪要 8/17 至有書拎

其他媽咪, 有人比舊書我
想同你地對下封面 & contents
如果邊位有新書在手,
可唔可以 pm 我
對清楚至得
唔該哂

請問播道家長, 有無留意到有張CIRCULAR, 話九月一日開課, 要交暑期功課呢? 係米中二或以上的同學要交。 中一新生無既呢?

bkman

你唔講我都無留意呢句
我估迎新日時可能有d paper 叫佢地查下字典 or 寫下文分享下2日迎新d feeling 呱

仲未收到有關未達標通告要補底...
vespa...以前係點嫁
因為祂顧念你們

今年學校有得代訂中一新書真係好,唔使家長撲黎撲去,我記得舊年都係要自己去佐敦齡記撲書,排隊排到出門口,今年經商務就舒服得多,不過家下仲係早,有十幾本新書未到,要等!

講返補底嘅course,我真係唔記得幾時啦,8月中/尾左右卦,今年或者見個個新生成績都OK,唔使上都未定呢!
:D

原帖由 jazzmama 於 09-7-22 11:40 發表
bkman

你唔講我都無留意呢句
我估迎新日時可能有d paper 叫佢地查下字典 or 寫下文分享下2日迎新d feeling 呱

仲未收到有關未達標通告要補底...
vespa...以前係點嫁 ...

唔好意思,miss左你呢個post,陣間PM俾你:loveliness:

原帖由 bkman 於 09-7-17 12:50 發表
vespa,

我都想知多D課外活動資料, 麻煩你都可以PM比我嗎? 唔該先。

vespa

學校幫手訂書真係方便好多
不過如果有 further discount 仲正
想借問下書入面d DVD 之類會唔會用
因舊書無哂d 碟, 唔知有無用呢

至於補底...要8月至知 ?
仲plan 去玩下tim...點算
其實我真係無聽聞過有呢方面安排
定係我簡介會時唔留心呢

原帖由 vespa 於 09-7-22 12:00 發表
今年學校有得代訂中一新書真係好,唔使家長撲黎撲去,我記得舊年都係要自己去佐敦齡記撲書,排隊排到出門口,今年經商務就舒服得多,不過家下仲係早,有十幾本新書未到,要等!

講返補底嘅course,我真係唔記得幾時啦,8月中/尾左右卦,今 ...
因為祂顧念你們

我又真係好少見亞女用書後面張DVD喎,我見英文,數學,中國歷史都有張DVD貼係背面,亞女實際有睇過,都只係考試前睇過下張中國歷史咁大把!

至於summer course,就好似買教科書一樣,舊年亞女要返,或者今年未必需要,如果你有計劃出去玩,最好打個電話去學校問下就一清二楚,有預算好多!

原帖由 jazzmama 於 09-7-22 15:14 發表
vespa

學校幫手訂書真係方便好多
不過如果有 further discount 仲正
想借問下書入面d DVD 之類會唔會用
因舊書無哂d 碟, 唔知有無用呢

至於補底...要8月至知 ?
仲plan 去玩下tim...點算
...

vespa,

收到, 唔該曬。

BKman

原帖由 vespa 於 09-7-22 12:03 發表
唔好意思,miss左你呢個post,陣間PM俾你:loveliness:

Yes, I also want to buy 射雕 first because he can start to read in this summer.  I'll see whether I can find some "good" old books but need to buy new ones for those 2009 version.
原帖由 bkman 於 09-7-17 15:27 發表
我買咗英文字典啦。 射雕都買咗。 射雕可以早D比女女睇。 其他經學校買。

Hello vespa,

I also want to know more about EC's 課外活動, please can you send the information to me as well.  Thanks in advance.

SearchSchool

原帖由 vespa 於 09-7-22 12:03 發表

jazzmama,

Regret for my belated reply as we have spent a holiday outside HK.
I have got an old music book together with the "Music Appreciation & Reading 1".  I saw that it contains introduction of Chinese and Western musical instruments and some exercises.  It also introduces some 樂曲 like 草原上 and 百鳥朝鳳.
It is 30 pages thick plus 2 pages "5-lines".  It is attached to the main text book.
Hope these information help.

原帖由 jazzmama 於 09-7-17 16:27 發表
bkman

你有齊成套新書
想問下你少少野

...

Thank you very much !

原帖由 SearchSchool 於 09-7-23 23:06 發表
jazzmama,

Regret for my belated reply as we have spent a holiday outside HK.
I have got an old music book together with the "Music Appreciation & Reading 1".  I saw that it contains introduction of C ...
因為祂顧念你們

no problem, 請收pm!

原帖由 SearchSchool 於 09-7-23 22:45 發表
Hello vespa,

I also want to know more about EC's 課外活動, please can you send the information to me as well.  Thanks in advance.

Thanks vespa.   Well received.  I will discuss with my son.

原帖由 vespa 於 09-7-24 17:46 發表
no problem, 請收pm!

其實有無建議女生參加咩課外活動好呢?

bkman, searchschool

你地買左校服未呀

vespa

想問以往開學要交幾多張學生相 ?
開學時學校係咪會幫我地申請學童八達通 ?
因為祂顧念你們

jazzmama,

你好呀。 校服上星期已經買咗。 不過條裙好似長咗D。 唔知會唔會去換細一個碼。 不過我覺得女女著得好好睇。 長D仲有淑女FEEL, 都幾好, 呵呵。 你又買咗未?

原帖由 jazzmama 於 09-7-27 13:25 發表
bkman, searchschool

你地買左校服未呀

vespa

想問以往開學要交幾多張學生相 ?
開學時學校係咪會幫我地申請學童八達通 ?
‹ 上一主題|下一主題