用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 路德會聖馬太學校(秀茂坪)
go

路德會聖馬太學校(秀茂坪) [複製鏈接]

路德會聖馬太學校(秀茂坪)

Is it a good choice?  Any one can tell me the details about this school?  Thanks
   0    0    0    0

醒目開學勳章

原帖由 yinshan 於 09-4-22 10:21 發表
路德會聖馬太學校(秀茂坪)

Is it a good choice?  Any one can tell me the details about this school?  Thanks

好學校

我本人喜歡這學校原因係同事兩個女就讀這校, 大女上年升中派band 1, 佢地派位幾好的, 至於細女今年小一, 佢兩個女真係好乖, 當然父母也要做得好好, 同事口中這學是谷果隻, 小一平均有4至5樣<印象中>, 我亦有直接問佢兩個囡囡讀這校怎樣呀! 佢地話好開心, 而且有d 參考書也有介紹這校, 希望幫到你

小兒讀緊P.2,勁多功課(over 6 樣/每曰),中英文讀默/背默每星期都有,每學期2測1考,請問同其他學校比算唔算多功課呢?仲要星期六返樂器班呢.

我的小朋友2年前在此校畢業, 功課量方面, 我覺得亦可接受, 其實主力是補充練習及工作紙, 功課盡量做對,不用改正, 便又少一樣功課, 功課做得好, 老師會常常獎勵貼紙&文具, 學生變得更積極去做好功課, 每星期默書, 可保學生不能疏懶, 幫助學生打好根基, 能夠順利銜接中學課程,  這是區內一所好中學

升英中率高,勁過李兆強小學。

我的女兒現在K2,想知多一点這所學校!
很多人都說這所學校好,大家可以具體一点分享一吓聖馬太學校生活是怎樣嗎?
1. 有幾多科?
2. 上課時間?
3. 中文用國語敎學還是母語? 有没有國語課堂?
4. 時常聽到聖馬太功課多? 實際是怎樣? 是不是總數量多,但每份/課的功課量只是小小? 是不是只是復習, 不用左查又查的功課?
5. 每學科的進度又怎樣? 一個星期一個課題,定一個星期5個課題?
6. 最尾的課堂是不是做功課堂? 或是大部分已給老師們占據做課堂.
7. 老師有愛心,有耐性嗎? 我曾聽過這校會標籤小朋友, 成績不好的老師會給攻擊的暗話?  成績好的,會多架照顧?
8.  早上, 小休, 放學, 老師會在用什麼途徑同小朋友交流?
9.  有家長敎師會嗎? 老師同家長有交流嗎?
10. 有没有補低班(早上補課)? 有没有拔尖班(精英班)
11. 你們的小朋友的聖馬太生活開心嗎? 有分享學校樂趣給你們嗎?

THX....^^

我poa就冇簡but 大抽獎時 呢間會係我1st choice
原帖由 bulbulchu 於 09-10-6 12:26 發表
很多人都說這所學校好,大家可以具體一点分享一吓聖馬太學校生活是怎樣嗎?
1. 有幾多科?
2. 上課時間?
4. 時常聽到聖馬太功課多? 實 ...

路德會聖馬太學校(秀茂坪)的宗教分怎樣獲得的?

路德會聖馬太學校(秀茂坪)的宗教分怎樣獲得的?

詳情可參閲學校網站 http://www.smssmp.edu.hk/it-school/php/webcms/cms_index.html
原帖由 bulbulchu 於 09-10-6 12:26 發表
1. 有幾多科?
2. 上課時間?
4. 時常聽到聖馬太功課多? 實 ...

Hi:

我仔今年p.2, 工課everyday over 6, 星期五大約10, 比 p.1時多.
仔仔開始無人心機, 我想知你仔女有無這情況?

大家交流下

我兩個女都讀聖馬太,大女剛升左F1, 細女今年讀P3, 覺得功課確較同區其他小學多,之前大女讀精英班,壓力真係不少。
話雖如此, 我覺得功課多亦有功課多的好處,只要學生上課留心,功課做的認真,考試一般問題不大,吳似其他學校,功課少,成績好要靠學生回家自覺溫習,可能係我兩個女都比較不自覺吧

原帖由 tongtracy 於 10-2-28 11:14 發表
Hi:

我仔今年p.2, 工課everyday over 6, 星期五大約10, 比 p.1時多.
仔仔開始無人心機, 我想知你仔女有無這情況?

大家交流下

irisyan

我個仔就係今年入了精英班, 所以多工課, 做到9:30+溫習起碼10:15才sleep. 早上又要6:30起床, 引至上堂無精神唔專心成日發夢.

我細女一般9:30前上床, 早上7:00起床, 老師讚佢上課乖, 早睡早起好重要嗝
原帖由 tongtracy 於 10-3-1 14:18 發表
irisyan

我個仔就係今年入了精英班, 所以多工課, 做到9:30+溫習起碼10:15才sleep. 早上又要6:30起床, 引至上堂無精神唔專心成日發夢.

大家好,我囝囝今年9月入讀P1,我都希望可以係各家長口中更加清楚及了解呢間學校。
Thanks!

牛頭角下村的聖馬太學校係咪已經冇咗....只見人去樓空!

舊校合併到秀茂坪新校了
原帖由 MAMAMEEE 於 10-3-1 23:27 發表
牛頭角下村的聖馬太學校係咪已經冇咗....只見人去樓空!

原帖由 irisyan 於 10-3-2 09:54 發表
舊校合併到秀茂坪新校了

Oic, 我見唔旦只間學校, 連該處的幾間公屋大樓都人去樓空, 唔知係咪要重見呢?

這兩天工課少d, 可以9:30上床 .
希望日日都係今就好.
因仔7:00已上校巴, 所以要早起....
其實入精英班對我仔都唔知好定唔好???
‹ 上一主題|下一主題