用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港真光中學幼稚園 請問知唔知學校既校巴去唔去到西營盤呢? ...
go

請問知唔知學校既校巴去唔去到西營盤呢? [複製鏈接]

請問知唔知學校既校巴去唔去到西營盤呢? 我囡囡09年9月就讀 K1 啦, 唔該哂.
   0    0    0    0

我地住西區, 而我囡囡今年升K2, 有保母車接送, 但很貴而且分開上學及放學各一間保母公司.
現知你又是住西區, 故我建議一齊向校車公司反映, 增設路線.另外, 如果校車公司最後都不肯加路線, 我可以介紹現在的保母車給你, 囡囡一齊坐有個伴呀!!

多謝你的資料, 我今日 call 過 校巴公司, 佢地叫我於本週六(5月30日)到學校再查詢有無中西區路線, 如果多人搭, 佢地會考慮加呢區喎, 咁到時如果真係無, 咁就要麻煩你比d資料我一齊搭車啦, 唔該哂.

另外我想問下你囡囡在真光讀成點呀, 學校是否不錯呢?

原帖由 sixwater 於 09-5-19 23:38 發表
我地住西區, 而我囡囡今年升K2, 有保母車接送, 但很貴而且分開上學及放學各一間保母公司.
現知你又是住西區, 故我建議一齊向校車公司反映, 增設路線.另外, 如果校車公司最後都不肯加路線, 我可以介紹現在的保母車給 ...

好開心你的回應!!請問你小朋友讀上午/下午班呀??       5月30日我會早上10:00去到真光詢問校車公司, 希望可以見到你啦!!始終校車有保障及會比保母車車費便宜.
我囡囡很享受學校的生活, 很開心, 而且學校用活動教學, 學了很多知識, 而我亦覺得我囡囡無論禮貌,群體等都進步了很多, 我相信未來你都會有這同感!!不過,你要有心理準備, 學校會有"親子讀書報告" "分享小天使"及家長會等等, 你都需要時間參與!! 不過, 你會珍惜這過程的!!

因最近很忙, 現在才有時間回來看看留言, 我的囡囡是上午班, 當日5月30日到學校交款項時, 詢問校車公司有關西營盤路線, 但對方不太友善地回答沒有, 所以我亦不敢問下去, 而當日亦沒有其他褓姆車的資料, 請問閣下可否介紹你囡囡的褓姆車資料給我, 我現在很頭痕, 還末唸掂返學途徑, 因西營盤末有直接車到真光幼稚園. 謝謝你.

我囡囡係讀下午班的. 不過唔緊要, 我俾資料你, 你嘗試致電問一問.
蔡先生: 93568207/28161128
他好好人的, 我囡囡放學是他接回家,希望他可幫到你啦!

Many Thanks !!

O, 我 call 了 mr. choi, 但佢話要等到8月10號左右先知車唔車到我個囡呵, 唯有等啦......

回覆 1# lamsylvia2004 的文章

我都好明白你"等"的心情, 希望你有好消息啦! 妳囡囡放暑假有否感到悶呀? 我囡囡已報了3個暑期班及2個親子活動, 重有學英文及音樂, 好忙, 不過佢好開心呢!

我囡囡而家仲返緊 playgroup, 而且我地又忙搵樓搬屋, 所以無再同佢搵暑期班, 唉, 到而家都仲末搵到樓, 好心急呵...

仲末搵到媬母車返學, 點算呢?

我今日 call 過 mr. choi, 佢話無車接到囡囡由高街返大坑真光呀, 點算呢?

咁點算呀! 我都為你心急呀!

原帖由 lamsylvia2004 於 09-8-10 17:15 發表
  我今日 call 過 mr. choi, 佢話無車接到囡囡由高街返大坑真光呀, 點算呢?

唉, 好無 mood 呀, 我老公有 d 怪我點解選呢間學校, 到而家都搵唔到車可以一程返到學校.........令到囡囡須要用較長的返學時間 好辛苦...

小喬媽不用無mood, 我是住九龍, 申請時問過有保母車才考慮, 但今年没有了. 而且我的表妹由幼稚園到現在小學都讀得很開心及我和先生都很滿意學校環境, 所以縱使小朋友要由港鐵再轉校車也無奈. 不過我的小朋友上年也是乘校車上學, 學校距離屋企不遠, 但由於校車要經的站不少, 所以要乘車的時間比起現在要轉車並沒有太大差別.  不過就要安排接送.  今年開紿我會盡量安排放假及自己接送, 這也是很好的親子時間.  因為小朋友開始大了, 都要找多些機會與孩子談談心.  

原帖由 米米噢 於 09-8-31 23:09 發表
小喬媽不用無mood, 我是住九龍, 申請時問過有保母車才考慮, 但今年没有了. 而且我的表妹由幼稚園到現在小學都讀得很開心及我和先生都很滿意學校環境, 所以縱使小朋友要由港鐵再轉校車也無奈. 不過我的小朋友上年也是 ...
,

不要氣餒呀!真光是一間好學校, 環境好是港島區名幼稚園沒有的. 我之前住荃灣, 當時也很擔心囡囡辛苦, 但她很適應環境, 我相信你小朋友也可以的.

謝謝兩位媽咪的鼓勵, 我和囡囡返了2天親子班, 也覺得學校的老師很有耐性, 我囡囡也很喜歡她們, 希望我囡囡同你們的小朋友一樣, 儘快適應啦.......

原帖由 lamsylvia2004 於 09-9-3 12:01 發表
謝謝兩位媽咪的鼓勵, 我和囡囡返了2天親子班, 也覺得學校的老師很有耐性, 我囡囡也很喜歡她們, 希望我囡囡同你們的小朋友一樣, 儘快適應啦....... ...

好開心知道你的小朋友喜歡老師, 有好的開始, 相信未來你的小朋友會鍾意上學, 主動學習, 這是作為家長的我們想看到的.
我囡囡明天上學了, 她很開心. 中午開始已自己放杯及毛巾在書包內, 並且提著書包通屋走, 真攪笑!

你的囡囡真攪笑, 哈哈. 請問她們的班主任會否跟隨她們升班的呢? 教我囡囡的是徐老師, 你囡囡的班主任是那位?

原帖由 lamsylvia2004 於 09-9-7 15:51 發表
你的囡囡真攪笑, 哈哈. 請問她們的班主任會否跟隨她們升班的呢? 教我囡囡的是徐老師, 你囡囡的班主任是那位?

真巧合! K1時是徐老師教我囡的.她在真光教學只是一年多, 不過她教學年資深, 而且教學方面有她的方法.
升班時, 老師是不會跟學生升班的, 而且學生們都會大"兜"亂,
今年教我囡的是梁老師, 呂老師, 重有一位我囡講過, 不過我忘記了!!
今日我囡番學上普通話堂, 佢又攬笑啦!! 回到家不停講普通話, 我聽啲唔聽啲, 似係普通話但又唔似; 不過這都是好事, 起碼她喜歡普通話呢!

哈哈, 真巧合, 原來你囡囡也是由徐老師教的, 那真好了, 知道你囡囡喜歡上學, 証明徐老師很受小朋友歡迎. 謝謝你的分享, 因我要返工, 平日很少機會與老師對話, 而我很想知道囡囡的學校生活, 所以日後學校若舉辦家校活動, 我同先生一定積極參與, 希望了解學校更多.
講個好消息你知, 學校有位梁老師幫我搵了一架褓姆車接送囡囡, 但唯一缺點係放學時, 褓姆車要12:40才到學校接囡囡, (因下午班返1:00) 所以老師會照顧囡囡至12:40, 不過唔緊要啦, 我星期一會同囡囡試搭, 希望ok 啦......
‹ 上一主題|下一主題