用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 自行分配學位的錄取原則
樓主: ac1994
go

自行分配學位的錄取原則 [複製鏈接]

請問各位,乜野資料嘅說服力強啲?
阿女叫我地做:爸BB同媽媽C!

醒目開學勳章 王國長老

成日見到家長問推薦信
個人覺得, 如果小朋友係品學秉優, 校長推薦, 自然有分加啦(i mean有埋獎項成績見得人果d), 如果只係一般寫下小朋友聰明/乖巧/誠實有禮果d, 講真我就覺得無咩用啦! 用黎叩門加下誠意分都仲得既

咁唔知道如果我想同個女考哥哥間小學,但到個女考既時候,哥哥剛剛升左中一啦,咁又有幾多分呢?考入既幾會有幾大呢?

醒目開學勳章

原帖由 amysnlee 於 09-5-23 08:02 發表
咁唔知道如果我想同個女考哥哥間小學,但到個女考既時候,哥哥剛剛升左中一啦,咁又有幾多分呢?考入既幾會有幾大呢?

哥哥係畢業生, 妹妹會有10分, 加埋適齡o個10分, 就起碼有20分, 如果間學校係冇宗教o既, 20分已經好高分o勒! 但如果有宗教, 就好可能因太多同分要抽. 不過如果哥哥o係度讀開而表現ok, 就算要去到扣門都應該唔難o既.

原帖由 Geni 於 09-5-23 10:52 發表

哥哥係畢業生, 妹妹會有10分, 加埋適齡o個10分, 就起碼有20分, 如果間學校係冇宗教o既, 20分已經好高分o勒! 但如果有宗教, 就好可能因太多同分要抽. 不過如果哥哥o係度讀開而表現ok, 就算要去到扣門都應該唔難o既. ...

唔該晒你!我都係諗住同個女考番亞哥間小學,一來都起碼係bank1,考到既就唔洗等派位咁煩,又驚派位派唔到好既小學,聽你咁講,起碼收既機會都大好多

should be 20+10=30 points, sure win
原帖由 amysnlee 於 09-5-23 18:31 發表

唔該晒你!我都係諗住同個女考番亞哥間小學,一來都起碼係bank1,考到既就唔洗等派位咁煩,又驚派位派唔到好既小學,聽你咁講,起碼收既機會都大好多

醒目開學勳章

原帖由 matthewdad 於 09-5-23 20:20 發表
should be 20+10=30 points, sure win

如果間中學同間小學係"同一校址"先有20分, 唔同的話, 就算係直屬中學都係得10分.

二.兄/姊在與該小學同一校址的中學部就讀

(20分)

四.父/母或兄/姊為該小學的畢業生

(10分)

‹ 上一主題|下一主題