用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 官塘(KL5)Band 2男生選校策略
go

官塘(KL5)Band 2男生選校策略 [複製鏈接]

小兒是官塘(KL5)Band 2生,就讀 聖公會德田李兆强小學,學校建議頭3志願可全選Band 2頭至中的學校(甚至將 呂郭碧鳳放在第3志願亦OK),但是否太冒險?望能給與寶貴意見。
   0    0    0    0

呂郭碧鳳在官塘不是屬於band1尾的中中嗎?心目中呂郭就是排在蒙民偉和梁式芝後面。

原帖由 mandy1210 於 09-4-25 00:19 發表
呂郭碧鳳在官塘不是屬於band1尾的中中嗎?心目中呂郭就是排在蒙民偉和梁式芝後面。

我亦同意,但老師竟然說排位OK,我後來亦問過其他家長,說很多Band 1生選此校作第二、三但,所以Band 2生只可選此校作第一,放在笫三只會浪費机會。因此我覺得老師的意見有問題,唯有自己尋找其他意見!

我也是 band 2 官塘區.
老師都係咁講, 呂郭碧鳳 band 2 可以選
我之前第一自願係選佢, 不過沒有得面試,
當知道仔仔係 band 2 , 都唔知放佢係第
幾位好? 老師叩我進取d
1) 呂郭
2) 梁季彝
3) 基孝
好開心加入這個大家庭............

我的仔仔是band1頭,呂郭放第三。
原先想放兩間英中在頭一、二志願,蒙民偉放第三,但係學校老師又話第二志願派英中只係搏,如果隨機號碼太差,連蒙民偉都派唔到。而家為了比較保險,第一志願放英中,第二志願蒙民偉,呂郭放第三。不過當然係希望自行收生成功就最好,如果最後派左去呂郭,我都會帶小朋友再去後補英中學位,希望最差的情況都係去到蒙民偉。
如果小朋友是band2的男生,呂郭放在第一比較保險,最博都係放第二,有人話第一可以搏一間跨區英中,如果放第三,實在想不出來點樣排?

有沒有人的小朋友在 梁季彝或 聖若瑟就讀,可否評論一下那一間較好?

你地都好,我仔仔老師話band3,我都唔知點好佢自己想入梁季彝/寧波第二/五邑司徒浩/觀塘功樂官立,我同佢都係想去校風好既中學,有冇家長可幫吓我?

我要點填甲乙部次序會機會大同好些?另以下學校次序及校風又要點放?

堅樂
基孝
基智
彩虹天主教
寧波公學
瑪利諾
羅陳楚思 (填唔填)
呂郭碧鳳 (填唔填)
宣道會宣基
仁濟王華湘
仁濟靚次伯
青松
何明華
何南金
遠嗚
正覺
寶覺
王仲銘
...等等

希望可幫忙比校風等資料同填次序我, please & thanks!:\'(

我朋友個仔都係 band 3, 佢選了"瑪利諾中學" 做第一自願, 真係入到, 今年又到細仔, 到係 band 3, 打算同呀哥一齊. 聽佢講這間 band 3 都唔錯, 你可考慮.
我個仔 band2, 1) 梁季彝 2)基孝  3) 呂郭

但瑪利諾外評好差,又打架食煙, 在淘大喧鬧喎 咁請問彩虹天主教,青松,普照,五邑司徒浩,觀塘功樂官立又有咩評價?

屬於band2嘅羅陳楚思又點呢? 近兩年呢間學校好似幾進取,不過我自己偏向選一些歷史長嘅學校,心理上新校始終未穩定,但係學校老師同埋有部份家長嘅口碑都唔錯。

另聖約瑟同梁季彝比較,當然聖約瑟名氣比較大,而且因為小學部係私校,個人感覺學生嘅家庭背景可能會比較理想,但係讀男校要注意,部份男生讀書比較心散,如果小朋友不是專注學業型,而上咗中學又跟一些心散愛玩嘅同學一齊,尤其沉迷打機係大忌,就要考慮清楚。另梁季彝學位相對比較多。

呂郭係 band 1 中中
基孝 & 梁季彝 係 band 2
個人喜歡基孝多d

注意, 選校時要留意附近有無可供學生留漣我聚腳點 (例如機舖)

原帖由 beauty-wife 於 09-4-27 09:37 發表
我朋友個仔都係 band 3, 佢選了"瑪利諾中學" 做第一自願, 真係入到, 今年又到細仔, 到係 band 3, 打算同呀哥一齊. 聽佢講這間 band 3 都唔錯, 你可考慮.
我個仔 band2, 1) 梁季彝 2)基孝  3) 呂郭 ...

彩虹天主教, band 2 頭, 亦收 band 1 生, 好熱門
青松 : 老師唔建議, 叫學生band 3 都唔選
五邑司徒浩 : band 3 可以選

原帖由 fionayan30 於 09-4-27 12:57 發表
但瑪利諾外評好差,又打架食煙, 在淘大喧鬧喎 咁請問彩虹天主教,青松,普照,五邑司徒浩,觀塘功樂官立又有咩評價?

呂郭我地老師話係 band 2, 所以都係睇人.
青松,普照,觀塘功樂官立 - 全部都係 band 3. 五邑 band 2尾可以選.
梁季彝, 基孝 都係唔錯的.

回覆 # 的文章

其實中學Band幾是看中學收了大部份Band幾學生,呂郭收了部份Band 1,也收了部份Band 2,但比例就不太清楚!

from (07/08)明報
呂郭70%Band 1,30%Band 2
聖約瑟40%Band 1,60%Band 2
基孝30% Band 1,70%Band 2
五邑司徒浩92% Band 2, 8%Band 3
羅陳楚思100%Band 1 & Band 2
希望可幫到您們
梁季彝大約50%Band 1,50%Band 2(我估的) 我在梁季彝中五畢業的(1988):D

我不能抨論基孝及五邑司徒浩的學業成績,因我不知道. 但校風方面真的不敢恭維. 因我家就在附近,所以不幸地經常有機會看到學生們的粗言,抽煙及拍拖情況.

2間學生係都見到嗎?
我都係住在附近, 校風好似基孝好d,
都好多人喜歡的.

回覆 # 的文章

我太太有朋友在基孝中學小賣部工作,有部份學生講粗口和拍拖,但又不至於十分嚴重。
但記憶所及,上年自行都好似超過八百人爭,都幾難入!

唔該晒!

請問堅樂好嗎?
‹ 上一主題|下一主題