用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St Margarets幼稚園既家長可以分享嗎???
go

St Margarets幼稚園既家長可以分享嗎??? [複製鏈接]

原帖由 eemsfok 於 09-4-29 00:52 發表
.....老師愛心方面我就得麻麻地 ....
  ...

咁仲唔夠咩 ?

語言可以從多方面學習,但品德同待人接物的態度就好倚靠每日同人相處時浸淫出來。

我的小朋友在維記讀完 PN才轉往聖大,儘管轉校後要搭校車冇咁方便,但我認為決定得好啱。雖然牌面是少了 NET Teacher ,但聖大的教程很好,家校的活動亦很全面,你談到的「啓發性」問題,我唔覺得有分别。但好明顯的是聖大環境並不如維記的 luxury,好多嘢都要親力親為。

另外,你有冇諗過小學會點揀?

原帖由 eemsfok 於 09-4-29 23:18 發表
多謝你既回應, 同你一樣如果讀st. margarets我個囡都要搭校車, 不過呢個都唔係問題.

小學方面,我地都prefer一般既學校.

你既case同我地一樣, 我想請問下, 你既小朋友由維記轉去聖大時, 會唔會好唔慣? 呢個係我地好 ...

紙短情長,恕難盡錄。 有需要和興趣可 email 我留電話,有空大家交流一吓。

my email : [email protected]

原帖由 martha.twins 於 09-4-30 15:19 發表
Hi VeryHappyMum,

My hubby and I agreed very much with your statement.  And we feel Victoria is too commercial too (I didn't say Victoria is no good though)

小朋友在維記的日子不是太長,所以未敢評論一般人所指的commercial情形,但猶記得開學不久,小朋友帶回來的絨毛手工袋,着住校服的熊啤啤,和往後收到的精美輔助讀物/教具,真令我們有點驚訝。明白要配合課程而大家的要求可能不同,但心諗駛唔駛咁靚呀?

介紹校服(或保護身體)可以有好多方法,帶隻熊啤啤返嚟真係冇乜作用。
‹ 上一主題|下一主題