用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St Margarets幼稚園既家長可以分享嗎???
go

St Margarets幼稚園既家長可以分享嗎??? [複製鏈接]

如題, 可否請你地分享呢間學校既優點或者缺點呢??

小囡宜家就讀victoria幼兒園, 而st.margarets就收左佢入讀k1, 我同老公已經考慮左好耐都決定唔到揀邊間好.  

我都同意好多bk既朋友覺得victoria比較commercial, 但事實上victoria又真係比到小朋友好多啟發方面既教育同語言方面真係好好, victoria每日都有個net teacher同佢地一齊, 而小囡亦都比較多用英語溝通既, 所以佢同net teacher比較close.  但老師愛心方面我就得麻麻地.

我地覺得頭痛既就係, victoria真係比到個好好既語言環境同多方面既啟發但對品格既培養就好似唔及st.margarets.......

好多人同我講小朋友講st.margarets會好開心,除左呢樣,有冇其他朋友可以多方面分享下呢???

多謝
   0    0    0    0

多謝你既回應, 同你一樣如果讀st. margarets我個囡都要搭校車, 不過呢個都唔係問題.

小學方面,我地都prefer一般既學校.

你既case同我地一樣, 我想請問下, 你既小朋友由維記轉去聖大時, 會唔會好唔慣? 呢個係我地好大既concern, 因為我個囡比較慢熱同固執亦好堅持,須要用比較soft既方法同佢deal咁佢至會follow, 0係維記,如果佢唔喜歡參與一d活動, 老師就唔會太迫佢.  咁樣對佢有好有唔好.  唔知聖大既老師會唔會有多d既愛心同佢慢慢協調.  

原帖由 VeryHappyMum 於 09-4-29 01:29 發表

咁仲唔夠咩 ?

語言可以從多方面學習,但品德同待人接物的態度就好倚靠每日同人相處時浸淫出來。

我的小朋友在維記讀完 PN才轉往聖大,儘管轉校後要搭校車冇咁方便,但我認為決定得好啱。雖然牌面是少了 NET Teacher ,但 ...

....嘻嘻.....紙短情長...有意思, 我會email我個手機號碼比你, 希望你有時間可以打比我..........

原帖由 VeryHappyMum 於 09-5-1 05:55 發表

紙短情長,恕難盡錄。 有需要和興趣可 email 我留電話,有空大家交流一吓。

my email : [email protected]
‹ 上一主題|下一主題