用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無讀緊YORK K2 啲家長呀
go

有無讀緊YORK K2 啲家長呀 [複製鏈接]

我個小朋友都係L2G,我枇想同他考英華小學,聖芳済各英文小學,我怕機會好微 ,你們做了Portfolio嗎?我還未開始,雖然看了校長的示範CD但都不知如何做好?

我報了英華的簡介會好搶手7月11日先開始依家都滿額個別時間.我想知王錦輝是一間怎樣我的小學?

回覆 1# KPMS 的文章

HI,I'm kelvin wong 媽咪我們的校網係40如有請各家長給點意見,為選校問題好頭痛 依家忙於評估溫書都冇時間理其他事,因我仔仔上學期一般下學期好擔心特別是寫字我見溫習紙上的格子比功課的細好多我仔仔成日寫出界,

黃鍵泓的情況同你囝囝一樣.我都有同感,但我囝囝又心急又粗心大意是但完成了就算都唔理會美唔美觀,正唔正確,我教到都冇耐性了.
原帖由 KittyWang 於 09-5-27 14:11 發表
我囝囝都寫出界, 佢寫字不看個例子,而且寫的快,講多次又沒有信心,真是頭痛。都不知道如果考試會怎樣。

我們的情況好多都好相似,好有同感又係同一校網,得閒多地交流下,MY MSN:sarahtsang[[email protected]我覺得用唔用功學習,是性格問題好似同性別沒有什麼關係,因我見04年男子出生率比女子多,所以見同齡朋友仔好多都好定都比較成熟,喜歡看圖書,文靜.
[email protected]我覺得用唔用功學習,是性格問題好似同性別沒有什麼關係,因我見04年男子出生率比女子多,所以見同齡朋友仔好多都好定都比較成熟,喜歡看圖書,文靜.[quote[/email]]原帖由 KittyWang 於 09-5-29 10:09 發表
HELLO, 黃鍵泓 MAMI, 我聽我仔仔講過你仔仔的名字。

寫字情況真 一樣,讓他多練習又不肯。油顏色又是油出界,寫字好大力,寫一陣又話累,讓他不用這麼大力寫又不聽。日日做功課好似打仗。我鄰居的gril寫字畫畫就很好,有耐心,  ...

我想起前兩天同他好練字多辛苦,每天又哄又駡好似打仗咁!寫中文時要哄因筆划太多格子太細寫唔好失去信心,唔想寫好似寫蟲字我就說嘩!點解有一條爬了出來去了人地屋企好得人驚呀!用隻手指在他身上爬同他玩一陴,好快地說你條蟲蟲要係自己屋企記住要瘦地.之後不停提他,不用再同他玩果然認真地寫了幾條好蟲,見他有信心就比幾個簡單的字他寫之後再寫電車一些難寫的字,不過有時都教到火滾 希望每個小朋友都考得好和找到心儀的小學,家長萬嵗!!
原帖由 KPMS 於 09-5-31 12:11 發表
囝囝第一日評估,你哋有冇問吓佢,識唔識?我囝囝一時又話唔識無答,一時又話寫唒,都唔知佢得唔得!!明天要寫字啦!我做咗份寫字及認字CD比佢睇寫,現在同佢龜免比賽,佢才寫,佢同我講蟲字又出介,好難寫啦,之前寫咗OK,現在又 ...

我通常好夜先online的,要等囝囝睡了先得他成日都要我陪刷牙講故事呀!多多要求 你們的小朋友U3讀邊班?我囝囝係U3DPM請大家多多指教.
原帖由 KittyWang 於 09-6-1 12:18 發表
我已經加左你msn,但是你offline。
我看過你的blog.你都幾有心機寫.
我都認為是性格,我覺得男仔性格多好動。不過好像我認識的另一個L2G的男仔就成熟地。不過好像是大仔。

...

唔係我囝囝說的,他在學校發生什麼事都好少講,他的表達能力好差,係我在學費單上看到的,張單打U3D唔係打L2G不過後來學校話搞錯了班別,我諗U3都應該出緊學生証只是電腦快了所以張單先打U3D,唔知係埋大部分原班升上呢?
原帖由 KittyWang 於 09-6-4 09:30 發表
I asked my son last night.He told me will know at July wor. How do you know? You son told you?
‹ 上一主題|下一主題