用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無讀緊YORK K2 啲家長呀
go

有無讀緊YORK K2 啲家長呀 [複製鏈接]

有無讀緊K2啲家長呀 ! 就快要幫小朋友揾小學啦 ! 大家有咩心水呀 ?
   0    0    0    0

原帖由 KPMS 於 09-5-14 18:21 發表
Hi

我小朋友係L2G,你呢? 我諗會考直資小學啦!陳守仁,播道啦!你呢有無意見?

hi,
我囡囡係L2A1架, 我啲心水同你差唔多, 不過都想報埋宣道, 最衰崇真國際要成5千幾啦

原帖由 SARAHTSANG 於 09-5-23 00:57 發表
我個小朋友都係L2G,我枇想同他考英華小學,聖芳済各英文小學,我怕機會好微 ,你們做了Portfolio嗎?我還未開始,雖然看了校長的示範CD但都不知如何做好? ...

你個小朋友係囝囝呀, 咁你有無join英華個個簡介會呀 ? d家長話聖芳濟各勁多功課做架喎 !
份portfolio 我都係打算揾人幫手做啦, 自己好似無從入手咁. 不過都要等到8月左右先可以開始做, 因為有部份資料/cert要到8月先有. 我報左王錦輝個簡介會, 你哋呢 ?

有無媽咪尋日去左陳守仁啲簡介會 & 參觀學校呀  ?

原帖由 KPMS 於 09-6-2 11:35 發表
Chincco 你轉咗板面,你囡囡好靚好可愛 !!
我之前與囝囝去過陳守仁的開放日啦!我囝囝好鍾意呀!學費又唔貴,不過好多人投考,機會好微.八月九月有報名表派啦大家留意吓啦!
上次學校在家長日表貼咗近年最多家長選 ...

多謝你讚我細女呀 !
我無抄喎, 但心目中都有d心儀啲小學, 大家分享吓 !

我囡囡最弱都係寫中文字, 好彩比佢學畫畫, 今個學期d字覯左好多.佢話老師讚佢個"高", "船", "狗"....寫得好靚喎:
佢上學期成績都唔錯, 希望今次都可以保持啦 !

係有個媽咪e-mail 話我知架, 佢哋今年會早d接受報名喎, 仲可以向網上報名, 記得7月中上佢哋個網頁睇吓啦 !

原帖由 小Q咪咪 於 09-6-3 16:37 發表
Dear

我都唔知陳守仁有簡介會,  請問你係邊道搵到有其他小學
簡介會啦?
(之前上陳守仁網頁都無提及有開放日)

e-mail左啦,  pls check

原帖由 KPMS 於 09-6-3 12:51 發表
你E-MAIL你個地址比我,我SEND比你參巧啦!!
[email protected]

請問你同囡囡去interview小學啲時候, 有無準備埋portfolio呀 ?

原帖由 rebeccalo 於 09-6-3 12:01 發表
你地好..我囡囡現讀U3 .記得上年這個時候, 都好似你地一樣心情...考慮要找什麼小學. 不過你地放心, 今年呿地去考私學校好多都收  , 我有朋友讀根德及st .catherine 去考私校.好多吾收......

而我囡囡考到九龍塘小學 ...

咁請問你有無加埋自薦信及推薦信呀 !

原帖由 rebeccalo 於 09-6-5 22:12 發表
Hi CTWCHOW
我只是把所有証書(包括學校成績表/校內外課外活動証書)加囡囡畫的一些圖晝.但記得考試當日叫囡囡看清楚畫紙上的圖樣才去畫圖畫.另家長會在另一班房填問卷..放心吾係太深. ...

Congratulation呀 ! 比我都開心啦 ! 第一志願喎 !

咁你之前有無幫囡囡報考直資呀 ? 考到直資啲話, 好似話要放棄大抽獎, 你囡囡考到邊間小學校呀 ? 唔知到時校長會唔會肯幫我囡囡寫呢 ?

原帖由 rebeccalo 於 09-6-6 22:35 發表
我有叫校長寫信,自己就無寫.

我今日好開心, 囡囡派到第一志願 ..

祝你地個個都考到或派到心儀一學校

難怪你咁開心啦, 考到協恩小學.
原本我細囡會今年入york讀k1 (張相著紅衫個隻妹妺呀),
點知咁好彩比佢考到協恩幼稚園, 聽d家長話今年千幾人考, 只係收60人, 仲派到上午班, 所以最後決定比佢讀協幼.
因為d家長話, 協小只接受協幼啲小朋友叩門, 係唔會接受外生架喎 ! 你知啦,到妹妹啲時候連15分都無, 希望比多條出路妹妺. 如果妹妹入到協小就好啦 !
但家姐......唉! 真係煩 !

原帖由 rebeccalo 於 09-6-7 09:44 發表

多謝

星期五晚成晚瞌吾都.又要print 定文件,用作扣門用.
囡囡派到協恩小學 -34綱

原帖由 rebeccalo 於 09-6-7 22:43 發表

你細囡到好好彩,考到協恩幼稚園.我阿囡當年就孝吾到..
係呀 ! 栛恩小學吾收外生叩門 ,聽文只考慮協幼學生.昨天帶囡囡去看看小學,見到好多人話要佈名表,學校都話無而且重大大隻字寫上"不設叩門位"
你可以試下自行 ...

希望妹妹到時真係有機會可以叩門入到協小啦 !
大囡得15分, 又無宗教, 應該無咩希望架啦! 我都有心儀一兩間直資小學, 如果到時真係抽唔到好啲, 都可以幫佢去其他小學叩門, 有無咩好提議呀 !
咁萬一你囡囡抽唔到心儀啲小學, 你又無幫佢留定直資個位, 咁點算呀 ? 咁你有無買定保險, 幫留定私校個位呀 ?

Dear rebeccalo,
我哋係荃灣區架! 但真係連一間心儀啲學校都無囉, 所以只好跨區博一博.
咁我應該幾時請校長寫信呀 ? 囡囡上學期考到前幾名, 所以想睇埋佢今個學期啲成績, 希望佢可以保持水準啦. 咁到時先請校長幫手會唔會太遲呀 ?係咪要自己寫信比佢要求架 ?
Thanks a lot !

原帖由 rebeccalo 於 09-6-9 21:32 發表

荃灣區我都吾熟..有無考慮過搬?
我係8月尾叫校長寫信,過一星期就收到.信上校長寫上囡囡所有L2得過的獎及贊美說話.可能這樣幫助囡囡孝到心儀小學. ...

我哋落左根向荃灣, 暫時都無打算搬.
咁我都要揾校長幫吓手先.
Thank you !

原帖由 rebeccalo 於 09-6-10 12:31 發表

協恩中學 附屬小學
私校 :
1)九龍塘小學
2)德望
3)聖保綠

Hi rebeccalo,
請問可唔可以比封請校長幫忙寫信的sample比我呀 ?
Thanks a lot !
‹ 上一主題|下一主題