用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校(九龍塘) 09/09入讀小一之家長入來傾下
樓主: 水玲瓏
go

09/09入讀小一之家長入來傾下 [複製鏈接]

明白了,唔該曬,不過又拿白板,又要拿茶點袋,真是驚佢落校車會唔記得左拿.
原帖由 vikiepaul 於 09-8-31 15:46 發表
唔係做功課呀, 而係1D既eng老師話, 佢英文科, 唔好包作業, 包textbook唔理你, 而作業,第一日就會收晒佢....唔知佢第一日既意思係9.1 , 定係正式上堂既9.3呢...

果日學校實在講左太多野... 唔太記得到...

...

版主

呢到都好多1D班呢, 我囡囡都係呀, 果日家長會仲同好多家長交換左電話添, 唔知係咪你地呢?? 嘻嘻!

聽日開始正式上堂喇, 唔知我個女會點呢??

原帖由 vikiepaul 於 09-8-31 09:43 發表
Hello sue_yee_t,

我小朋友都係讀1D班架, 唔知我地果晚有無見過 同交換過電話呢?? 我小朋友叫Ellen..

日後多多指教!!

想問一問, 聽日開學應該唔須要帶書住, 到3/9 先開始帶, 係唔係呀? 因為果晚講左太多野.. 亂晒 ...

Hello VVbaby,

你好呀.. 你囡囡叫咩名呀? 睇下果日有無同你交換電話? 我囡囡叫煦琳呀.. 多多指教..

今朝正式上堂.. 雖然只係帶3堂既課本, 但係個書包都好重下.....

仲有我個女話我知.. 今日4樓有活動, 所以著pe衫, 請問你地知唔知係咩活動呀? 我個女無講呀.... 另外, 梁老師話今日帶佢地上7樓喎.. 睇下梁老師個位係邊.. 等佢地第日有事可以去搵佢... 哈哈哈.. 我個女話.. 一定行死佢.. 要行7層樓梯.....

原帖由 VVbaby 於 09-9-3 01:00 發表
呢到都好多1D班呢, 我囡囡都係呀, 果日家長會仲同好多家長交換左電話添, 唔知係咪你地呢?? 嘻嘻!

聽日開始正式上堂喇, 唔知我個女會點呢??

版主

原帖由 vikiepaul 於 09-9-3 09:24 發表
Hello VVbaby,

你好呀.. 你囡囡叫咩名呀? 睇下果日有無同你交換電話? 我囡囡叫煦琳呀.. 多多指教..

今朝正式上堂.. 雖然只係帶3堂既課本, 但係個書包都好重下.....

仲有我個女話我知.. 今日4樓有活動, 所以著pe ...

你好呀, 我囡囡叫若希呀, 我地有交換電話喎, 得閒多d上黎傾下啦!

係啦, 真係好重呀, 好彩都唔駛成日揹住, 唔係就好辛苦喇!

我囡囡話今日係禮堂睇表演喎, 之前早會果陣睇升旗添, 佢又話今日都冇教書, 上英文堂講得好少英文咋, 老師都係講中文多, 佢今日睇時間表執書包, 一睇到小息就鬼c咁開心, 仲叫左出黎添呀, 真係俾佢激c, 岩岩開學啫, 咁快就想落堂去小息, 仲話聽日會去隔離班搵朋友仔, 都唔知真唔真添!

係呢, 你話梁老師會帶佢地上7樓教員室?? 係今日已經去左睇, 定係聽日先去睇?? 你點知架??

Hi VVbaby,

係呀, 我地有交換到電話呀.. keep in touch啦~

上7樓-昨日已經上左啦... 目的係班主任想話俾小朋友知道,有咩事可以去邊度搵佢喎...

至於昨日既活動, 我諗係同d課外活動有關, 我個女話有樂隊奏'波兒', 佢地成班小朋友仲一齊唱添... 另外, 因為我個女報左小提琴班, 所以話昨日去左試琴, 連小息既時間都無埋喎...

仲有昨晚收到學游水通告, 你地有無打算學?  

原帖由 VVbaby 於 09-9-3 23:15 發表

你好呀, 我囡囡叫若希呀, 我地有交換電話喎, 得閒多d上黎傾下啦!

係啦, 真係好重呀, 好彩都唔駛成日揹住, 唔係就好辛苦喇!

我囡囡話今日係禮堂睇表演喎, 之前早會果陣睇升旗添, 佢又話今日都冇教書, 上英文堂講 ...

Hi, vikiepaul

我都想個女參加泳班,但星期日特登去九龍灣好似有點浪費時間,昨天我同個女講了一次學校校規,講到不可抄別人的功課或借給別人抄時,她就哭了,她說她借了手冊給同學抄,她非常擔心自己要記過.小孩子真天真。

今日阿女番嚟話無帶中文課本,我以為下午唔使上課,所以執書包無同佢拿中文課本.想問下你地知唔知道今天的中文功課詞3行是寫咩?我只是見寫中文和英文名的薄.

HI,我囡囡係1A班,,唔知依度有冇1A家長呢?

hi ! My daughter is 1A class. Nice to meet you

原帖由 sue_yee_t 於 09-9-4 14:57 發表
今日阿女番嚟話無帶中文課本,我以為下午唔使上課,所以執書包無同佢拿中文課本.想問下你地知唔知道今天的中文功課詞3行是寫咩?我只是見寫中文和英文名的薄. ...
Hi,sue_yee_t是 寫自己的名,不過中文詞3行唔知包唔包學校寫的1行??

版主

原帖由 vikiepaul 於 09-9-4 09:45 發表
Hi VVbaby,

係呀, 我地有交換到電話呀.. keep in touch啦~

上7樓-昨日已經上左啦... 目的係班主任想話俾小朋友知道,有咩事可以去邊度搵佢喎...

至於昨日既活動, 我諗係同d課外活動有關, 我個女話有樂隊奏'波兒',  ...

原來已經睇左老師個位喇, 我個女都冇講添, 等我聽日問下佢先, 嘻嘻!

游水好呀, 我見佢d價錢比起自己去報仲平左添, 係地點唔就腳囉, 不過, 我就點都唔會報, 因為阿女已經學緊喇, 唔想佢轉黎轉去喇!

版主

原帖由 bbyiuyiu 於 09-9-5 22:19 發表
Hi,sue_yee_t是 寫自己的名,不過中文詞3行唔知包唔包學校寫的1行??

個女話唔包學校寫果行, 即係總共寫4行呢!

唔知下星期會唔會開始有默書呢??

原帖由 tunghei 於 09-9-5 18:23 發表
hi ! My daughter is 1A class. Nice to meet you

NICE TO MEET U 2
終於識返1個讀1A喇,我囡囡叫黃泳嵐,你囡囡呢?

回覆 2# VVbaby 的文章

唔該VVBABY, 因為阿女個日無帶中文書,我擔心是有詞寫佢唔知,阿女寫曬一版中文姓名,應該無問題吧?

版主

原帖由 sue_yee_t 於 09-9-6 21:09 發表
唔該VVBABY, 因為阿女個日無帶中文書,我擔心是有詞寫佢唔知,阿女寫曬一版中文姓名,應該無問題吧?

唔駛客氣, 我諗寫多好過寫少掛, 嘻嘻!

Hi
大家好, 平日比較少上bk, 我的囡囡叫mavis, 係1a班班長
Cheers

Hi. my daughter- belle chan (1A)

Hi,

新來報到, 我囡囡係1D班, 請多多指教!

原帖由 tunghei 於 09-9-7 11:06 發表
Hi. my daughter- belle chan (1A)

版主

原帖由 mymavis 於 09-9-7 08:43 發表
Hi
大家好, 平日比較少上bk, 我的囡囡叫mavis, 係1a班班長
Cheers

咁快做左班長, 叻女!

hi mandymfl,

你好呀~~ 你囡囡叫咩名?

多多指教.. 我囡囡叫煦琳呀...

原帖由 mandymfl 於 09-9-7 17:39 發表
Hi,

新來報到, 我囡囡係1D班, 請多多指教!
‹ 上一主題|下一主題