用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心幼稚園 2009 - 2010 NCC am parents
樓主: jasons_hk
go

2009 - 2010 NCC am parents [複製鏈接]

Any parent live in Sheung Wan? May I know the approx. school bus pick up time and get off time? Many thanks.

thank you!!
she is a big girl and had go to nursery !!
原帖由 jasons_hk 於 09-9-8 13:53 發表
Hi annaykw, 原來我囡囡Tung Tung同Tsun Tsun都係海豚組架,Tsun Tsun好smart,我囡囡仲係一舊雲

u can ask the school bus staff!they have time schedule!!
原帖由 花花公仔 於 09-9-9 16:03 發表
Any parent live in Sheung Wan? May I know the approx. school bus pick up time and get off time? Many thanks.

請問宜家要帶乜野書?

老師話每日都要帶主題書"上學了",逢星期二至四英文堂兩本英文都要帶,其他兒歌書、聖經書呀都唔洗帶既

Tsun Tsun返學返成點呀?Tsun Tsun有無同你講喺學校做過乜?Tung Tung無乜同我講喺學校做過乜架!所以都唔係太清楚佢學咗d乜!

大家得閒交流下啦

原帖由 annaykw 於 09-9-17 20:59 發表
請問宜家要帶乜野書?

thanks!!
可能佢係大女而且之前番左一段時間學,所以佢都會講下番學點!唱下歌俾我聽!一大部份係我問佢答咁!好似今日老師教你乜呀?唱乜歌呀?茶點食乜野咁?上星期佢就識同我講話唔開心因為老師話佢推同學唔俾貼紙佢喎!今日佢就講我知一齊搭校車個小朋友隻手受摥!仲話我知有個好朋友叫(李卓儀)?
你要多d問佢!引渡佢講!試下啦!
原帖由 jasons_hk 於 09-9-18 09:38 發表
老師話每日都要帶主題書"上學了",逢星期二至四英文堂兩本英文都要帶,其他兒歌書、聖經書呀都唔洗帶既

Tsun Tsun返學返成點呀?Tsun Tsun有無同你講喺學校做過乜?Tung Tung無乜同我講喺學校做過乜架!所以都唔係太清楚佢學 ...

Thanks!我都有問佢架,不過佢答得一舊舊,又唔係咁so我!希望遲d會好d啦!
你知唔知星期一交既剪報老師會唔會收架?上星期一我見佢份剪報原封不動喺功課套入面,所以我都唔知佢有無用到,Tsun Tsun有無講過剪報d野呀?

原帖由 annaykw 於 09-9-21 15:15 發表
thanks!!
可能佢係大女而且之前番左一段時間學,所以佢都會講下番學點!唱下歌俾我聽!一大部份係我問佢答咁!好似今日老師教你乜呀?唱乜歌呀?茶點食乜野咁?上星期佢就識同我講話唔開心因為老師話佢推同學唔俾貼紙佢喎!今日佢就 ...

好似好少NCC家長上BK.

番左學成個月, 芯瑜都只是和一兩個同學仔玩. 你們的小朋友回家後有沒有分享學校生活?

我每次問個女她都只說"唔知道", 再不然就亂答一通, 一個問題問十次有十個不同答案.

大家有空多d上來交流下...

芯瑜媽咪你好,我係Tung Tung媽咪呀

係喇NCC好少家長上黎BK,大家有空多d上來交流下

Tung Tung 都無分享學校生活架,我問佢佢都係亂答一通

有時同佢睇返d書佢都講到d俾我聽,有時會突然唱一兩首歌俾我聽

我朝早送Tung Tung返學既時候有時會見到芯瑜架,我見佢會拖住同學仔一路講野一路行落樓梯  

原帖由 matches 於 09-10-2 11:52 發表
好似好少NCC家長上BK.

番左學成個月, 芯瑜都只是和一兩個同學仔玩. 你們的小朋友回家後有沒有分享學校生活?

我每次問個女她都只說"唔知道", 再不然就亂答一通, 一個問題問十次 ...

芯瑜媽咪你好,我係嘉晴媽咪呀, 您囡囡張體溫表放了在嘉晴的書包內, 明天帶回給老師還給你

嘉晴回家都有時講吓學校生活, 好似今天食了什麼, 魚魚組有沒有小朋友沒有上學, 今天識了那個同學仔, 有時唱吓歌仔等,

前兩日她說芯瑜的燈籠是史迪仔, 我都好想知她是否亂講?

請問知不知道何時開始交剪報?

嘉晴媽咪你好呀,嘉晴叻叻喎識得同你講吓學校生活

嘉晴適應學校生活未呀?仲有無喊喊呀?我有日送Tung Tung返學既時候見到嘉晴眼濕濕咁行落樓梯,佢係唔係未習慣搭校車?

我每個星期一都會俾TungTung帶剪報or生活照返學校,我見老師有收到,但我都唔知有無用到?

原帖由 cheriechloe 於 09-10-4 11:03 發表
芯瑜媽咪你好,我係嘉晴媽咪呀, 您囡囡張體溫表放了在嘉晴的書包內, 明天帶回給老師還給你

嘉晴回家都有時講吓學校生活, 好似今天食了什麼, 魚魚組有沒有小朋友沒有上學, 今天識了那個同學仔, 有時唱吓歌仔等,

前兩 ...

Tung Tung媽咪你好,
嘉晴上星期上校車已沒有喊了, 上校車時還和我揮手講拜拜, 蘇老師上星期打電話來時還說她在學校有進步, 沒有喊了, 我想她已適應了學校生活, 之前真的很擔心因班上好像只有她喊
但她每天放學都好像很累, 有幾天放學時還在校車上睡著了

嘉晴媽咪你好呀, 芯瑜來來去去就識得魚魚組d小朋友, 佢返來成日話係學校有拖住嘉晴, 有攪笑.

上星期三老師又係將嘉晴d通告放到芯瑜功課袋里面 (定係芯瑜 tar 左嘉晴d通告呢???)...呢兩個小朋友真係........

嘉晴好叻女呀, 咁快就適應學校生活, 我答應嘉晴如困上學不哭就送佢hello kitty 貼紙ka...明天叫芯瑜帶俾嘉晴先...

原帖由 cheriechloe 於 09-10-4 11:03 發表

前兩 ...

仲有, 芯瑜個燈籠真係史迪仔呀, 嘉晴好叻呀...

Tung Tung媽咪你好呀,

係啦, 大家多d上來交流下, 等我地集思廣益, 發掘出小朋友係學校的生活情況.

我上個星期打電話俾蘇老師, 佢話教左隻新歌hello song, 但我問芯瑜佢又係亂唱一通....sigh~~~

芯瑜佢同ncb班一個小朋友由細玩到大, 兩個人好鬼Friend..成日吱吱喳喳, 返playgroup俾老師 shu 佢地....好彩而家唔同班, 如果唔係實俾老師投訴

我地呢班小朋友, 如果由幼稚園一路讀上中學...咁就真係life time friend...好難得....(我係咪諗得太早 :p)

聽日我會去接芯瑜, 希望可以見過你地啦...

btw...你地有無人join Sat 英文 課外活動?

原帖由 jasons_hk 於 09-10-2 19:20 發表
芯瑜媽咪你好,我係Tung Tung媽咪呀

係喇NCC好少家長上黎BK,大家有空多d上來交流下

Tung Tung 都無分享學校生活架,我問佢佢都係亂答一通

有時同佢睇返d書佢都講到d俾我聽,有時會突然唱一兩首歌俾我聽

我朝早 ...

想問下, 今個星期起係咪要做讀書報告啦?

嘉晴叻叻喎,無喊喊喇

Tung Tung每次放學撘校車都好興奮週圍望街,所以都無nap到,返到屋企冲完涼食完午飯,就會好眼瞓會扭一陣計先瞓!嘉晴喺校車瞓咗會唔會返屋企再瞓?

原帖由 cheriechloe 於 09-10-4 22:24 發表
Tung Tung媽咪你好,
嘉晴上星期上校車已沒有喊了, 上校車時還和我揮手講拜拜, 蘇老師上星期打電話來時還說她在學校有進步, 沒有喊了, 我想她已適應了學校生活, 之前真的很擔心因班上好像只有她喊
但她每天放學都好像 ...

哈哈!原來老師教咗新歌Hello song?喺邊度揾到架?我無聽過Tung Tung唱添

我只聽過佢唱"讚美主"、"早晨歌"、"我的座位在哪兒"、"咿比呀呀",仲有咩歌教咗?

可以同老友讀同一間學校真係好喇

Tung Tung無join Sat 課外活動呀!佢去讀出面既英文班

你哋今個Sat會唔會參加150週年感恩/開學彌撒?

原帖由 matches 於 09-10-5 12:54 發表
Tung Tung媽咪你好呀,

係啦, 大家多d上來交流下, 等我地集思廣益, 發掘出小朋友係學校的生活情況.

我上個星期打電話俾蘇老師, 佢話教左隻新歌hello song, 但我問芯瑜佢又係亂唱一通....sigh~~~

芯瑜佢同ncb班一 ...

應該係呀,我諗老師會叫佢哋借d書返屋企睇,學校好似會俾本簿仔我哋寫讀書報告

原帖由 matches 於 09-10-5 12:57 發表
想問下, 今個星期起係咪要做讀書報告啦?

凱如 Melody 報到...
‹ 上一主題|下一主題