用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟英文小學 請問讀聖若瑟須唔須要再出外面找英文班上嗎? ...
go

請問讀聖若瑟須唔須要再出外面找英文班上嗎? [複製鏈接]

2    0    0    0

貢獻勳章

你好,我亞仔今年在 St. Joe 讀 P.1,希望可以幫到你啦!

英文程度是否已經足夠?
我覺得足夠,如果平日同小朋友講下英文會仲好!

還須要出外面找英文班上嗎?
人地唔知,我亞仔就無。本身屋企無英文人,都可應付。但如果你錢多時間多,咪報下 British Council 等再加強英文,無壞 !!!

還有是否every year 加學費的? 加多少?
The school fee of 2008 is $2500-HKD per month (10 months). The coming year will +$150-HKD to be $2650-HKD.

貢獻勳章

除了學費, 還有沒有其他費用?
校車費。其他無乜雜費,宗教捐獻亦係自由。

須唔須要一定學什麼音樂  or 課外活動? 因我知有些學校一定要學生學樂器.
無規定,因為學校無樂隊,只有手風琴隊,屬興趣班,並且係高年級先有得參加。 課外活動方面,年年唔同。好似今年咁,P.1 就係:乒乓球/體操/劍擊/足球/游泳,都係自由參加。如果唔參加,仲可以參加美術班或到圖書館睇書,各式其適。

飯錢多少? 可否送飯去學校?
學校向德國漢莎公司訂飯(專做飛機餐o個一間),$17-HKD 一餐,包飲品及水果,每日仲有四款揀(飯/意粉/沙律)。另外,你仲可以在門口送飯比亞仔。

因本人有兩個囝囝, 而又對這校有興趣, 但兩個學費所有都*2. 所以本人想了解多些.
如要再補英文就太貴了.

請問一下你為什麼選擇這校呢?
我係基督徒(勿誤會,這是天主教徒的自稱),當然係同亞仔揀番天主教學校啦,其次我先生係公務員,有津貼,學費唔係大問題。再者,這間學校雖然唔係那些一級名校,但論校風,教學質數及學生品行,並唔會比佢地差!

小學讀英文小學,日後升中學,如果都係讀番英文中學,小朋友都無咁難適應,快D上手!

呢D係我個人見解。

我要補充一下,2000年6月1日後入職嘅公務員就咩子女教育津貼都無,所以並唔係所有公務員都有津貼!
不過就算要俾全費,我都會強烈考慮報讀呢間學校!

原帖由 lovepooh215 於 09-5-5 16:21 發表
明白了.
真係好多謝你的長細資料.
你就好啦. 公務員學費平d.
唔使煩學費. 如果唔係兩個, 我一定唔使考慮會讀此校.
請問除了公務員可平d外, 還有什麼可平些學費? ...

你地好...我想問下其實讀私立學校係唔係咩津貼都無呀?而且呢間學校係唔係學費連飯錢一個月只係交$3000 就OK !! 無其他費用 ?

你好呀! 我都想幫個仔報考聖若瑟呀, 係唔係好難架?

貢獻勳章

1) 每日約莫 5-8 樣功課,不定時有 project 做

2) Dictation (約兩個星期一次,包括 Chi / Eng / G.S. / Eng Reader)

3) 約兩星期一次 Maths Quiz (數學小測,分數唔會落成績表)

4) 記憶中,除了學費/校車/午飯等,無雜費要交。有時有D宗教的捐款,但係自願性質 (天主教最好就係呢樣野,唔會強迫你捐)

5) 全學年3次考試,嚴格來說無測驗。

回覆 # 的文章

多謝晒.

謝謝你的解答

首先自已係教徒關係,所以揀番天主教學校囉!另外我倆都覺得响小學先打好英文基礎好重要,遲啲上中學會無咁辛苦,而據我聽聞此校都頗多公務員子女報讀,相信家長們嘅思相會接近啲!

原帖由 lovepooh215 於 09-5-7 13:18 發表
SoochowSee,

你好, 可否分享你的意見點解會強烈考慮報讀呢間學校呢?
謝謝 [/quote]

貢獻勳章

project: ENG / G.S. / V.A.

Project do in English and collect some photos. I think simple English is OK for our son as they are only a 6 years old boy! As I remembered, not more than 5 projects were done in P.1.

貢獻勳章

Visual Art  視覺藝術

joemyt:
相信二年班的project又比一年班的多了,
正式我沒有考究,但印象一定不止5個,而且二年
班的project也比一年班的復雜了,但我感覺反而
我和阿仔習慣了做project的型式,所以難度不太高.
新丁媽咪:
其實一年班的生捱的確有點吃力,一來很多書本也是
英文,還要應付很多功課,默書,考試.
但今年二年班反而感覺不太緊張,因為阿仔經歷
一年的磨練,巳開始習慣,但我認同是英文小學
真的可以讓小朋友從小習慣用英文教書,對日後
上中學會有一定的好處.
‹ 上一主題|下一主題