用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 將軍澳區的中學真係咁差
go

將軍澳區的中學真係咁差 [複製鏈接]

小兒在將軍澳讀小學.係唔係想佢讀好中學就一定要誇區呢?但係小兒的成績只是中間的.咁點同人爭?
   0    0    0    0

原帖由 heiB 於 09-5-5 11:16 發表
小兒在將軍澳讀小學.係唔係想佢讀好中學就一定要誇區呢?但係小兒的成績只是中間的.咁點同人爭?

可選將軍澳官立, 跨區都幾困難.....

將軍澳屬西貢區,英中較少

醒目開學勳章

將軍澳得幾間英中, 打崩頭至入到...

我姪女讀廣明苑附近間佛教中學, 一放學返屋企, 就係上網MSN, 一直到深夜, 都唔知佢有無做功課, 考試幾乎科科唔合格, 但一樣比佢升級, 條裙又短, 頭髮披肩, 唔整齊都一樣無人管, 總之係差!!!

因我個電腦有ADD佢個MSN, 佢每日大約4點零鐘放學返家就立即開電腦, 所以我就知啦, 因為佢呀哥都成日同我地呻, 話佢返到屋企校服唔換, 剩係攤係張轉椅到ONLINE傾計打機, 個姪女話佢個個同學都係咁, 有乜出奇!

福 ~ 來自一顆懂得布施的心... *_*

原帖由 MANFUN2010 於 09-5-5 15:18 發表
將軍澳得幾間英中, 打崩頭至入到...

我姪女讀廣明苑附近間佛教中學, 一放學返屋企, 就係上網MSN, 一直到深夜, 都唔知佢有無做功課, 考試幾乎科科唔合格, 但一樣比佢升級, 條裙又短, 頭髮披肩, 唔整齊都一樣無人管,  ...

你姪女嘅情況好似唔只將軍澳既band 3中學先有喎.好多band 3 生都係咁.

參考資料
根據中六收生情況﹙今年中七學生﹚

中六學位數目﹙文/理/商﹚、原校生升讀﹙文/理/商﹚
第一階段升讀中六學位會考14分或以上

迦密主恩﹙30/60/0﹚﹙30/60/0﹚
將軍澳官立﹙30/30/0﹚﹙30/30/0﹚
景嶺﹙30/30/0﹚﹙30/30/0﹚
慕德﹙30/30/0﹚﹙30/30/0﹚
宣基﹙30/30/0﹚﹙30/30/0﹚
三育﹙70/70/70﹚﹙70/70/70﹚
王華湘﹙30/30/0﹚﹙23/30/0﹚
呂潤財﹙30/30/0﹚﹙12/29/0﹚
鄭植之﹙30/30/0﹚﹙22/17/0﹚
香島﹙15/30/15﹚﹙6/20/7﹚
鄭裕彤﹙30/30/0﹚﹙17/13/0﹚
寶覺﹙30/30/0﹚﹙13/15/0﹚
鄧英喜﹙15/30/15﹚﹙5/15/4﹚
崇真﹙30/30/0﹚﹙5/15/0﹚
靚次伯﹙30/30/0﹚﹙5/15/0﹚
張沛松﹙16/30/14﹚﹙4/6/4﹚
甲子年﹙0/15/15﹚﹙0/6/6﹚
圓玄學院﹙30/30/0﹚﹙7/5/0﹚
馬陳端喜﹙15/30/15﹚﹙1/3/1﹚
嗚遠﹙30/30/0﹚﹙1/3/0﹚

將軍澳播道中學又如何?

新區小學中學都唔好

原帖由 WongTungAmy 於 09-5-7 11:05 發表
將軍澳播道中學又如何?

這間是直資學校, 多人投考, 校風不錯, 這2年多收band 1生

原帖由 KathyKwong 於 09-5-7 17:09 發表

這間是直資學校, 多人投考, 校風不錯, 這2年多收band 1生

多人投考 --- 因為家長愛直資. 大包圍, 考左先算
校風不錯 --- 將軍澳區算係掛. 直資有得揀學生, 揀d乖既唔難. 而且教會學校. 點都要搞好d校風.
多收band 1生 --- band2頭怕入唔到英中, 入讀無壞起碼叫做直資又係英中. 邊間學校唔想收band1生, 但唔代表多收band 1生. band1生一定博派到名津校英中.

回覆 3# vickycheung36 的文章

我仔間小學幾好喎!學校真的諗盡方法提升小朋友的學習能力.

原帖由 vickycheung36 於 09-5-7 13:23 發表
新區小學中學都唔好

咁就未必間間都唔好. 我住將軍澳見到好多學生都好乖.

原帖由 ngtsuio 於 09-5-5 16:39 發表
迦密主恩﹙30/60/0﹚﹙30/60/0﹚
將軍澳官立﹙30/30/0﹚﹙30/30/0﹚
景嶺﹙30/30/0﹚﹙30/30/0﹚
慕德﹙30/30/0﹚﹙30/30/0﹚
宣基﹙30/30/0﹚﹙30/30/0﹚
三育﹙70/70/70﹚﹙70/70/70)

點解三育仲勁過迦密主恩

I also do not trust the secondary school in TKO. So, I sent my son to a private primary school in the Kowloon city district  6 years ago. Now, my son is lucky enough to secure a place in  a DSS school in Mongkok to continue the secondary school in the coming academic year.
:)

我路過的,不過見到你哋的內容,自己都好擔心囝囝6年後在本區揀中學的情況,佢今年9月先讀小一,經已有本區小學取綠了,若果囝囝6年後並非Band 1學生,咪揀唔到好中學囉!

現時只希望未來幾年,將軍澳多幾間好中學囉!

醒目開學勳章

HI, 大家好!
我女兒都係讀將軍澳區小學, 今年P.5, 六月是第一次呈分試, 都有D擔心! 現在亦開始升中的預備了!
將軍澳區好的學校真係唔多! 如果本區我會考慮迦密主恩和宣中. 除此之外我會選擇官塘區的英中! 你們覺得官塘區有哪些英中的校風較好呢?

回覆 1# myww 的文章

我想大多數將軍澳的家長都會選迦密主恩和宣中的.所以競爭好會大.其實將軍澳的中學很多,但係間間都係中中.如果政府肯改變現在的教學語言,每間學校都能有自主的教學語言,我想將軍澳中學是有很大的改進的.

醒目開學勳章

回覆 17# heiB 的文章

我都很同意你的講法. 除成績之外, 校風亦是我考慮的重要因數之一.

頭先睇到 bk 流傳的 全港中學 100 間排名榜, 我初時以為迦密主恩排 53, 原來係何文田迦密中學排 53, 將軍澳區中學一間都無份, 真係好失望。

將軍澳的小六生將會湧晒去他區。

原帖由 angelsue 於 09-5-14 10:47 發表
將軍澳跨區去沙田是否容易?囝囝今年小一。
‹ 上一主題|下一主題