用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 應該點揀 ??? 柴米 或 華仁(灣仔)/軒小
go

應該點揀 ??? 柴米 或 華仁(灣仔)/軒小 [複製鏈接]

如果爸爸有舊生分, 即共 25 分, 第一輪揀柴灣聖米加勒定係用本網等大抽獎抽灣仔華仁/軒尼斯宫立小學好呢? 有冇人可以比 d 意見我呀

(雖然我都會幫仔仔試吓報直資同私校)

0    0    0    0

希望可以同我隻佬白頭到老    做個永遠幸福快樂既小女人

如果你家住灣仔, 而中學會在灣仔讀的話, 就選灣仔的小學吧. 相信軒小第一輪入到的機會比華仁大.

灣仔華仁
原帖由 ellang 於 5-5-2009 07:53 PM 發表
如果你家住灣仔, 而中學會在灣仔讀的話, 就選灣仔的小學吧. 相信軒小第一輪入到的機會比華仁大.

因為柴米有 25 分, 入到既機會好大, 但校網就灣仔好 d, 我就心儀華仁, 但第一輪就冇可能啦, 得 15 分, 如果祇等大抽獎, 我又怕唔得, 所以好煩, 怕到時兩頭唔到岸.

如果是心儀華仁, 甲一乙一可以放在第一, 軒小放第二都大有機會入到的.

醒目開學勳章 王國長老

個人意見咋
睇返過往派彩數字, 軒官擺第2都未必穩定, 軒下都仲ok, 軒上真係要睇彩數
如果random number後, 第1又唔入, 第2又唔入, 有d危wor.........
原帖由 ellang 於 09-5-5 09:48 PM 發表
如果是心儀華仁, 甲一乙一可以放在第一, 軒小放第二都大有機會入到的.

原帖由 Charlotte_mom 於 09-5-6 10:31 發表
個人意見咋
睇返過往派彩數字, 軒官擺第2都未必穩定, 軒下都仲ok, 軒上真係要睇彩數
如果random number後, 第1又唔入, 第2又唔入, 有d危wor.........

咁華仁排頭係咪好冒險呢定叠埋心水報柴米呢

醒目開學勳章 王國長老

當然play safe, 我會第一round揀柴米
如果唔揀柴米, 第2round都可試華仁, 不過第2選擇要保守d
如果st james/寶血/軒下 vs柴米, 咁又點揀先?
原帖由 ladykin 於 09-5-6 10:49 AM 發表

咁華仁排頭係咪好冒險呢定叠埋心水報柴米呢

sorry, 我係九龍人,唔係好識港島區學校,但你既情況同我當年好似。自行同統一你可以試下其他心儀學校,如果唔得,可以放榜後回母校叩門。可以先打探母校有無叩門先例。當然叩門interview當日你老公要現身,同interview老師講自己係舊生,再解下畫本來想孩子讀番灣仔區學校等等。

如果第一輪及第二輪的甲一乙一不是選柴米的話, 他們不會offer叩門位給你的.
‹ 上一主題|下一主題