用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港島東家長選校分享
go

港島東家長選校分享 [複製鏈接]

原帖由 Q蝦毛joba 於 09-5-6 23:18 發表
我姨甥女2年前的派位結果,Band 1 生(100%肯定)
1st : 筲官     2nd:婦女會     3rd:民生
結果:筲東  

筲官有好多聯繫小學, 競爭大. 婦女會係首選, 放第二點會有位? 民生係人都放第三, 又係競爭大. 不過入得筲東, 第四以後既排位一定排得唔好.

原帖由 hkefai 於 09-5-16 09:43 發表
在四月尾家長會時,小兒班主任對港島東Band 1生乙部第一志願選校作以下評估,請問是否可信?

港島東Band 1生 :約1352 (約451 男 & 約901 女)

1) 庇理羅士    350----->64 (18%)
2) 張祝珊   300----->102 (34%)
3) 婦女 ...

唔知老師係唔係根據以往學生既選校傾向黎估計. 如果係, 都可以作為參考. 不過老師既band1數目1352人係未扣自行成功咗既學生數目.  所以我建議大家將前面個數打個7折.

原帖由 hkefai 於 09-5-16 09:43 發表
在四月尾家長會時,小兒班主任對港島東Band 1生乙部第一志願選校作以下評估,請問是否可信?

港島東Band 1生 :約1352 (約451 男 & 約901 女)

1) 庇理羅士    350----->64 (18%)
2) 張祝珊   300----->102 (34%)
3) 婦女會   250------>111(44%)
4) 筲官   200------>114(57%)
5) 嘉諾撒    100------>114 (100%)
6) 聖馬可   100----->111  (100%)
7) 民生/中華基金   /金文泰 52----->221 (100%)

睇漏眼, 筲官同嘉諾撒有部分係聯繫位, 唔係比外人抽既, 所以筲官同嘉諾撒都係有83個位, 唔係114個.

原帖由 ALAL 於 09-5-25 12:16 發表
MONA LEUNG,

我的數好白癡,請多指教.

想問下首輪面試究竟東區有幾多band 1 學位供應?

每間中學都要攞30%學額作自行收生. 如果學校有5班中一, 今年自行既人數  = 5 x 38人 x 30% = 57人. 下年自行學位更少 = 5 x 36人 x 30% = 54人.

原帖由 hkefai 於 09-6-13 09:19 發表
假設再有10%港島東Band 1生在甲部統一派位階段被收:
約1352-405-95=852 (約451-135-32=284 男 & 約901-270-63=568 女)

1) 庇理羅士    338-105-24=209----->64 (31%)
1a) 皇仁 3------>3 (100%) 愛秩灣官立小學 全 ...

呢個假設係唔成立既, 因為甲部係全港去抽, 你唔可以假設乙部填庇理羅士既人, 甲部一定會填庇理羅士而又一定抽到.

原帖由 MonaLeung 於 09-7-24 15:11 發表
滬江也派得不錯吧!

滬江小學
08_09 最新升中學概況學校名稱人數學校名稱人數聖保羅男女中學2金文泰中學1聖保羅書院1慈幼英文學校6香港華仁書院2衛理中學4皇仁書院1劉永生中學6英華女學校1寶血中學9庇理羅氏女子中學 ...

聖士提反書院只屬band2英中, 港島民生係中中.

原帖由 樂豬懶媽媽 於 09-7-27 12:42 發表
請問一下, 刘永生, 屬 band 幾呢 ?

劉永生應屬band2頭.
‹ 上一主題|下一主題