用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 蒙特梳利家居佈置 - 睡房問題
go

蒙特梳利家居佈置 - 睡房問題 [複製鏈接]

我打算年中搬屋, 新屋可以安排一間睡房比個女, 但係有d關於睡房佈置o既問題, 希望大家可以分享下經驗:

(1) 睡床問題: 我個女14個月大, 我打算鋪一張厚床褥o係地下做睡床, 但係老公問會唔會有吸地氣問題? 如果買床, 市面上(包括ikea)d床對我個女黎講都太高. 大家知唔知邊度多矮床賣?

(2) 而家亞女o係我間房訓, 我間房一件玩具都無, 所以佢一入房就好專心訓覺. 但係如果到時放左d玩具架o係佢間房, 唔知佢會唔會望到d玩具掛住玩唔肯訓呢? 你地小朋友有無呢個問題?

(3) 鏡子問題: 我打算貼一大塊鏡比個女, 但係適唔適宜貼o係睡房呢?

(4) 行左好多書店, 都揾唔到關於蒙氏家居佈置o既參考書. 大家有無相關資料可以推介下?

唔該大家!~~  
   2    0    0    0

醒目開學勳章

矮床~ 荷花有, 應該同你講嘅厚身床褥咁上下高, 所以~問題依舊, 如果你信"吸地氣"嘅話.. 有無諗過訂做呀?
個人係支持用床褥架.. 不過我屋企多什物, 所以唔可行!

玩具問題.. 我唔知你瞓覺嘅習慣啦, 我個仔就不嬲都好難入睡, 但係都唔會攞玩具玩.. 不過呢d嘢應該係睇人嘅, 個個唔同

你係咪上過daisy嘅堂.. 睇過嗰個TW老師個setting呀? 你個b咁大, 又唔係成日瞓响床, 你放床邊都無用, 不如放响一個佢會停留玩嘅角落?

我自己就無聽過有呢方面嘅書喇..

http://homepage19.seed.net.tw/web@1/kid_education/main.htm
呢度有少少見議, 可看看

謝謝你的分享
原帖由 四隻貓 於 09-5-8 17:04 發表
http://homepage19.seed.net.tw/web@1/kid_education/main.htm

18/03 - 2.43kg  22/03 - 2.35kg   07/04 -2.93kg   09/04 - 2.92kg   14/04 - 3.21kg  19/05 - 3.90kg   09/06 - 4.27kg   11/07 - 4.91kg

原帖由 kerkermui 於 09-5-8 13:26 發表
矮床~ 荷花有, 應該同你講嘅厚身床褥咁上下高, 所以~問題依舊, 如果你信"吸地氣"嘅話.. 有無諗過訂做呀?
個人係支持用床褥架.. 不過我屋企多什物, 所以唔可行!

玩具問題.. 我唔知你瞓覺嘅習慣啦, 我個仔就不嬲都好 ...

Thank you kerkermui

我而家決定將床褥放地下. 上星期六再去ikea, 發現有隻一排o既木造魚骨架係for放o係床架入面, 我打算用呢隻架黎隔地氣.

至於玩具問題, 我已經計畫到個廳可以劃到一個角落放玩具架. 房入面將會好簡潔, 淨係放床褥同埋書架, 同埋會以素色為主, 希望個環境會令小朋友訓得舒服d.

無錯, 我之前大肚時係上Daisy個家長班, 亦見過台灣o個個家居video, 不過香港環境好唔同, 地方無台灣o甘大, 我反而好想知我地香港人係可以點樣用呢套理論o係家居佈置上, 不過上網真係好難揾到其他香港家長o既分享囉 (可能係私隱問題唔想公開屋企個樣o掛...)

希望我遲d搬完屋之後可以同大家分享

Thank you 四隻貓

呢個website比到我好多靈感呀

我覺得香港唔係好多適合蒙氏家居o既資源

上網見到呢類兒童書架, 不過香港好難買到
http://www.allbutgrownups.com/in ... _Book-Displays.html

好想買呢類acrylic膠片鏡, 安全d, 不過又係好難買到. 遲d會試下去旺角/灣仔d建材舖尋寶
http://www.allbutgrownups.com/index.php?cat=c190_Mirrors.html

原帖由 lou218 於 09-5-11 14:59 發表

http://www.allbutgrownups.com/index.php?cat=c41_Book-Displays.html

好想買呢類acrylic膠片鏡, 安全d, 不過又係好難買到. 遲d ...

lou218,

ikea有acrylic膠片鏡, 我剛買了, $239有隻crocodile喺側面.約 30cm x 100 cm高
進進豬, 06年1月6日,來到我們的懷抱 :-P

lou218,

我用反廳做左佢既play area, 只用ikea可收縮起來既飯桌, 用可叠起來的椅子吃飯, 因為我覺得飯桌+4張椅子实在太碍地方了, 一天只用一次.

用ikea既ivar 架放玩具, 用吉之島10元店既碟架做書display.

遲些可以post啲相上黎.

四隻貓:

多謝你的分享,台灣在montessor教育方面比香港做好,資訊同樣比香港多。

呢類兒童書架好正呀, 唔知香港買唔買到呢?

原帖由 lou218 於 09-5-11 14:59 發表

http://www.allbutgrownups.com/index.php?cat=c41_Book-Displays.html

好想買呢類acrylic膠片鏡, 安全d, 不過又係好難買到. 遲d ...

(1) 睡房:我用一張QUEEN SIZE的房肉舖在地上,初衷是怕她半夜滾下地,就用大點的床,(幸好真的沒發生過), 至于地氣的問題, 在床肉下舖多一層ABC地墊. 因床貼WALL擺,所以WALL都舖二排ABC墊.
(2) BB房有玩具,有音響(專門放她的CD), 有書,我不覺得她會分心而不睡覺
(3) 我不建議睡房內用鏡子, 大人都驚,何況BB.

原帖由 lou218 於 09-5-8 10:14 發表
我打算年中搬屋, 新屋可以安排一間睡房比個女, 但係有d關於睡房佈置o既問題, 希望大家可以分享下經驗:

(1) 睡床問題: 我個女14個月大, 我打算鋪一張厚床褥o係地下做睡床, 但係老公問會唔會有吸地氣問題? 如果買床,  ...
親子王國以外之連結已被刪除

原帖由 Happy小米 於 09-5-11 16:20 發表

lou218,

ikea有acrylic膠片鏡, 我剛買了, $239有隻crocodile喺側面.約 30cm x 100 cm高

Thank you Happy小米

我下個星期會去ikea搵下

原帖由 Happy小米 於 09-5-11 16:27 發表
lou218,

我用反廳做左佢既play area, 只用ikea可收縮起來既飯桌, 用可叠起來的椅子吃飯, 因為我覺得飯桌+4張椅子实在太碍地方了, 一天只用一次.

用ikea既ivar 架放玩具, 用吉之島10元店既碟架做書display.

遲些可 ...

我新屋會放普通餐檯同椅子, 小朋友通常會用high chair同我兩公婆一齊食飯. 由於我老公都幾肥, 好難屈就, 所以我做唔到Daisy建議o甘全家遷就小朋友用兒童檯食飯  >.<

不過我都會買套兒童檯椅比小朋友玩玩具用

原帖由 CreamBlue 於 09-5-11 22:39 發表
四隻貓:

多謝你的分享,台灣在montessor教育方面比香港做好,資訊同樣比香港多。

係啦, 香港呢方面其實落後左. 好多有關蒙氏教育方面o既書都係台灣同國內多好多

原帖由 四隻貓 於 09-5-11 23:04 發表
呢類兒童書架好正呀, 唔知香港買唔買到呢?

我帶個女返tutor time playgroup時都見到學校用呢類書架, d書一本本正面o甘show出黎真係好吸引小朋友o架

我見香港有得賣類似o既架, 不過係膠, 你如果有興趣我pm資料比你

不過我自己想買返原木多d, 要繼續search下
.

原帖由 小仙女Mummy 於 09-5-12 12:09 發表
(1) 睡房:我用一張QUEEN SIZE的房肉舖在地上,初衷是怕她半夜滾下地,就用大點的床,(幸好真的沒發生過), 至于地氣的問題, 在床肉下舖多一層ABC地墊. 因床貼WALL擺,所以WALL都舖二排ABC墊.
(2) BB房有玩具,有音響(專門 ...

小仙女Mummy, 多謝你o既分享呀

你個女好幸福呀, o甘細個有張queen size床, 哈哈
我打算買4'床褥, 我d親戚都話: 駛唔駛o甘大呀?

至於鏡o既問題, 我而家打算買一大塊放o係客廳玩具角, 夜晚就收起, 所以想買膠片鏡, 容易收放又唔怕打爛

我琴日行過清風街果邊,有間新開舖,專賣屋企擺設用品,我見過類似,原木做, 但SIZE細D, 差唔多1米高,有幾層,可以擺書仔,價格AROUND HKD250.
如果你想知多D,我可以再幫你去睇睇..

原帖由 lou218 於 09-5-12 23:32 發表

我帶個女返tutor time playgroup時都見到學校用呢類書架, d書一本本正面o甘show出黎真係好吸引小朋友o架

我見香港有得賣類似o既架, 不過係膠, 你如果有興趣我pm資料比你

不過我自己想買返原木多d, 要繼續search ...
親子王國以外之連結已被刪除

我最近在無印買了個架, 木做的, 本來是鞋架, 不過shop都係用來放雜誌, 我覺得細細地放在房比小朋友做書架都幾好, 大約四百幾.

原帖由 小仙女Mummy 於 09-5-13 12:04 發表
我琴日行過清風街果邊,有間新開舖,專賣屋企擺設用品,我見過類似,原木做, 但SIZE細D, 差唔多1米高,有幾層,可以擺書仔,價格AROUND HKD250.
如果你想知多D,我可以再幫你去睇睇..

...

小仙女mummy,

今日我行過清風街, 見不到你講既舖头喎, 請問exactly喺边道ga?

thanks!

‹ 上一主題|下一主題