用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 暑期活動唔聽你支笛,唔想佢喺屋企"吽"... ...
go

暑期活動唔聽你支笛,唔想佢喺屋企"吽"... [複製鏈接]

醒目開學勳章

叫佢去中心做吓義工,又唔肯,,,,,,喺屋企唔係對住部電腦MSN,就煲劇...,又唔想習慣比佢出街,擔心...易放難收......,我好似自尋煩惱!
   0    0    0    0

原帖由 蝦碌媽咪 於 09-5-8 14:07 發表
叫佢去中心做吓義工,又唔肯,,,,,,喺屋企唔係對住部電腦MSN,就煲劇...,又唔想習慣比佢出街,擔心...易放難收......,我好似自尋煩惱!

same me too! So, I'm trying to check some study tour for my son in this summer, but the fee is so high even the economic is not good in market.

原帖由 蝦碌媽咪 於 09-5-8 14:07 發表

幫佢搵D有趣味性的義工服務捭佢去選擇,  坐下來同佢慢慢傾, 話捭佢知聽聞第二日考大學教有用, 最好可以游說叫理佢d 好朋友一齊去. 動力會大好多, 又可以互相支持.
(夠的話可以 sponsor 佢去四川架, 可能成個人生觀都會改變.)

醒目開學勳章

我都聽過話上U時,有社會服務經驗係有用,但詳情唔知係點呢?所以又唔識解釋比佢知.
POPOKIT,可以指點吓,做我嘅明燈嗎?謝謝!

原帖由 popokit 於 09-5-9 11:51 PM 發表

幫佢搵D有趣味性的義工服務捭佢去選擇,  坐下來同佢慢慢傾, 話捭佢知聽聞第二日考大學教有用, 最好可以游說叫理佢d 好朋友一齊去. 動力會大好多, 又可以互相支持.
(夠的話可以 sponsor 佢去四川架, 可能成個人生 ...

去青年中心/社區中心拎本暑期活動小冊子,同佢研究下有咩啱玩 ge 興趣班 ; 仲有要俾佢隨自己興趣選擇,唔需要樣樣都要計住對升學有無用

佢喜歡動漫之類嘛 ? 係 ge 就叫佢學日本語,同佢講學識咗可以方便打機、睇日劇.........我仔就係咁學完一個stage 又下一個stage,仲考埋個能力測試

一係學下跳舞、整小食、球類.......過個快樂暑假

醒目開學勳章

有呀!三間中心嘅小冊子都攞晒番去,只係報咗一個整甜品,個半月就係上得幾堂,叫佢做義工,佢話做嘅嘢好低b,唔去!

原帖由 蝦碌媽咪 於 09-5-11 12:34 發表
我都聽過話上U時,有社會服務經驗係有用,但詳情唔知係點呢?所以又唔識解釋比佢知.
POPOKIT,可以指點吓,做我嘅明燈嗎?謝謝!

指點就唔敢, 我都係知D唔知D, 做義工有本義工簿捭你, 你去邊個機構做義工, 可以捭佢填番做義工的時數做記錄, 第日考大學可以有用. 我知道有個社工導師自己出來攪間青年課程的.  好似上了Training course 後幫手, 可能可以作當義工時數. 我覺得幾適合現今的年輕人. pm 資料給你, 可以單位領導人傾傾你的情況. 佢應該可以有建議捭你.希望可以幫到你.

原帖由 蝦碌媽咪 於 09-5-12 14:52 發表
有呀!三間中心嘅小冊子都攞晒番去,只係報咗一個整甜品,個半月就係上得幾堂,叫佢做義工,佢話做嘅嘢好低b,唔去!

疑... 請問咁你個囝囝幾高.................年級?
我個囝都成日咁講.^.^

原帖由 popokit 於 09-5-12 20:00 發表

指點就唔敢, 我都係知D唔知D, 做義工有本義工簿捭你, 你去邊個機構做義工, 可以捭佢填番做義工的時數做記錄, 第日考大學可以有用. 我知道有個社工導師自己出來攪間青年課程的.  好似上了Training course 後 ...

我大仔中4,中4學校有好多講座,有次有個青年中心社工來講,講完之後有d學生加入左佢地中心,e + 亞仔好多時都返去中心開會同做義工.

我覺得有同學一齊佢先去,叫佢一個人去,佢未必肯.

醒目開學勳章

係女嚟. 而家中二
原帖由 popokit 於 09-5-12 08:07 PM 發表

疑... 請問咁你個囝囝幾高.................年級?
我個囝都成日咁講.^.^

醒目開學勳章

又真係睇佢"群住"係乜嘢性格嘅人先得."群住"果兩三個都係"MUM春"嘅,又被動,又慢熱,有鬼動力咩!
原帖由 樂樂 於 09-5-13 09:26 AM 發表

我大仔中4,中4學校有好多講座,有次有個青年中心社工來講,講完之後有d學生加入左佢地中心,e + 亞仔好多時都返去中心開會同做義工.

我覺得有同學一齊佢先去,叫佢一個人去,佢未必肯. ...

原帖由 蝦碌媽咪 於 09-5-13 14:23 發表
又真係睇佢"群住"係乜嘢性格嘅人先得."群住"果兩三個都係"MUM春"嘅,又被動,又慢熱,有鬼動力咩!

青少年其實好多時係互相影響! 最理想係你可以同佢傾多d. 將d較正面的諗法帶到捭佢, 潛移默化一定會有d用. 話唔定佢吸收到你正能量, 去影響番佢朋友tim la. (註: 不過一定係傾, 緊記唔係硬要佢接受你的建議和認同你看法. 給她自己思考的空間吧! 咁先至可以自己開心竅.)

請諒, 我都係講就天下無敵的人.

另外我p.m. 捭你的個間中心, 多是中產人士的仔女去參加, 佢屋企有較多資源, 唔會咁易捭佢d小朋友學壞, 換句話說家長會睇得緊d, 所以會比一般唔熟識d中心, 我會較為放心, 而且單位領導人是社工底, 好明白青少年的心理, 你有咩跟他講, 他可以捭到意見你或輔導佢.

醒目開學勳章

我都有同佢傾,不過唔知係咪反叛期小朋友真係咁(你話好嘅嘢,佢係唔係都揾啲歪理對抗吓),不過正如你所講;我都唔會奢望佢接受晒,後生仔死要面,但求佢將我講嘅嘢有放在心就得嘞.
多謝你,原來你介紹間中心我以前都睇過簡介,不過費用真係幾係吓.未必COVER倒.
原帖由 popokit 於 09-5-13 04:35 PM 發表

青少年其實好多時係互相影響! 最理想係你可以同佢傾多d. 將d較正面的諗法帶到捭佢, 潛移默化一定會有d用. 話唔定佢吸收到你正能量, 去影響番佢朋友tim la. (註: 不過一定係傾, 緊記唔係硬要佢接受你的建議和認同 ...

咁有無去過青協睇睇?

https://me.hkfyg.hk/EMRM/Programme/AdvSearchResult.aspx

http://syp.u21.hk/intro

加油! 加油!

醒目開學勳章

我攞晒青協,明愛,ymca,賽馬會青少年服務處嘅番嚟,只係報得一個幾堂就玩完嘅甜品課,其他唔肯去.
我琴日同社工傾開,佢話:"好多小朋友都係咁,冇辦法,要我哋做家長嘅將界線放鬆啲,只要佢哋唔係喺網上做啲非法(上下載)嘢,行為上又冇拈毒品,丸仔,再留意吓佢哋交友就算喎,如果唔係,辛苦嘅係自己."

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 popokit 於 09-5-12 20:00 發表

指點就唔敢, 我都係知D唔知D, 做義工有本義工簿捭你, 你去邊個機構做義工, 可以捭佢填番做義工的時數做記錄, 第日考大學可以有用. 我知道有個社工導師自己出來攪間青年課程的.  好似上了Training course 後 ...

其實是一張摺疊嘅咭,
我女都有張,P5時係青協做義工時發給她的,
我當時唔知係什麼,
我見有個媽咪好緊張那張咭,
她女兒讀St Mary的,
啊!原來如此!

升中二暑假時,我仔仔跟小學舊同學一起參加中大的暑期科學營。然後,參加左一兩個興趣班。

今年(升中三),真係好!仔仔主動話我知想學mug,我幫佢搵些資料,由佢選擇!

因為佢有左夢想,要裝備自己朝著夢想進發...

鵝老太,
請問你兒子在那裡學日文呢?  我女兒也很想學呀!

原帖由 鵝老太 於 09-5-11 19:37 發表
去青年中心/社區中心拎本暑期活動小冊子,同佢研究下有咩啱玩 ge 興趣班 ; 仲有要俾佢隨自己興趣選擇,唔需要樣樣都要計住對升學有無用

佢喜歡動漫之類嘛 ? 係 ge 就叫佢學日本語,同佢講學識咗可以方便打機、睇日劇.. ...

一到暑假, 做家長又要煩惱, 要如何安排子女既活動, 尤其是我地D要返工既家長來講, 又唔想佢地成日係屋企上網. 同埋只會同同學去街. 但佢地又唔肯去參加活動.
我個女叫佢去做義工學習下點樣去關心人, 又可以見識多D. 佢又係話咁低B既嘢唔做. 叫佢報球類活動,又話辛苦. 最後只係青協報咗個日文 & 漫畫. 但都係我放工之後又或者星期六, 唉! 總好過冇. 遲D準備同佢報英文, 上3個鐘頭堂, 等佢冇咁多時間係屋企.
‹ 上一主題|下一主題