用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 我個仔k1..老師建議讀多一年k1,,有無人試過 ...
go

我個仔k1..老師建議讀多一年k1,,有無人試過 [複製鏈接]

原帖由 希希1213 於 09-5-10 01:03 發表
我小朋友05年12月.入學時剛好2歲8個月.......上學期,老師叫我b仔去健康院看doctor.話我仔.講bb話多,和社交.表達.理解能力差...而家就係理解能力差..其它無事....5月13日見doctor..上次見了,半年後5月13日看報告..... ...

咁你自己覺得佢差唔差?有沒有同相近既年紀既小朋友比較? 會唔會係佢個班佢係細仔先生先覺得佢係差d呢?如果結果都係差咗d, 佢又係細仔, repeat都無妨...

原帖由 希希1213 於 09-5-13 00:56 發表

我個仔差在係理解方面.學習方便無問題..班中最細係我個仔

咁我就唔會repeat k1, 睇下k2同k3點先..我個bb都係細仔我預咗阿仔會比其他大b吸收得慢d..咁我會係屋企自己同佢practice多d..教多d囉...

你個做法好岩, 2手準備好...點解未做assessment之前你都suspect佢係自閉?

原帖由 希希1213 於 09-5-13 22:39 發表

今日終於有結果
=認知能力約 ,2歲9個月-3歲  (比年齡慢)
=言語表達,,約2歲至2歲半   (比智齡慢)
=言語理解,,(和智齡相符)
需要讀
i位-幼稚園暨幼兒中心兼收弱能兒童計劃
,,,但要排一年左右,返全日的
甘既然比同齡小 ...
‹ 上一主題|下一主題