用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 君滙港維多利亞pn嘅同學仔,一齊傾吓!
go

君滙港維多利亞pn嘅同學仔,一齊傾吓! [複製鏈接]

醒目開學勳章

不如加埋出生年月,等我地知每班年齡的分部,Ms Tong 同我講每班confirmed 28個預3-4個no show, 所以around 24個,但亦有機會28個,另外如果confirm的人數理想,AM可能會開3班.

AM class group 1
1. jl118 girl 0701

AM class group 2
1.littlejasmine girl

PM class group 1

PM class group 2
1.  Eclipse_2006   boy
2. CXPatPat boy

醒目開學勳章

原帖由 BeBeKan 於 09-5-11 09:32 發表
唔好意思, 想問點知係group 1定2?

register完有封信通知你8月10日幾點返學...

醒目開學勳章

原帖由 hihicathk 於 09-5-11 13:14 發表
JL118

我0地兩個又可以做同學仔0拉...

AM class group 1
1. jl118 girl 0701
2. hihicathk girl 0703

AM class group 2
1.littlejasmine girl

PM class group 1

PM class group 2
1.  Eclipse_2006   boy
2. C ...

醒目開學勳章

原帖由 knpbaby 於 09-5-15 03:32 發表
Are parents allowed to stay with the child at school in the first few days?  I guess my son will cry hardly coz I've been taking care of him by myself since he was born (I'm a full time mum).  I'm car ...

好似頭一week家長可陪同

醒目開學勳章

原帖由 eggmama 於 09-8-10 18:05 發表
Good! Happy! Ms Tong Tong is my girl's teacher! Today is a bit crowded, many parents.

你就好啦
你am or pm呀?我女發燒今日無返 明天都未必返到 有無人可以報告下情況呀,我阿女係am 第一組呀

醒目開學勳章

原帖由 eggmama 於 09-8-11 07:50 發表
Maybe your girl are in the same class  -- AMA1. 'Name' everything for your girl, even diapers! But for school bag, school prepare a name tag with class number on it. On Monday & Thursday, kids can wea ...

Thank you Trini 媽& eggmama,我女係A3,張老師果組,雖然有啲啲失望,不過張老師都好好,佢In 阿女的
今日又真係有點亂,就算唔計家長,咁多小朋友坐一角都好似好逼

醒目開學勳章

原帖由 hihicathk 於 09-8-18 18:08 發表
My girl in A3am, but we didn't rec'd any call yet...

Hi Trini mama,

I just called Victoria and the principal said we need (A3am) to go to school tomorrow.

醒目開學勳章

原帖由 Eclipse_2006 於 09-8-25 06:36 發表
各位媽咪, 我昨天看到學校通告, 現在受感染的人數已有6人, 而每個課室都曾有人受感染.  我有點擔心, 是否仍然讓小朋友上學?

點解我無通告,有兩三天無通告了

醒目開學勳章

原帖由 angel511 於 09-8-25 12:28 發表
hi, 我從來都沒有在這裡發表過文章,但是今次例外,本人小兒就讀君匯港維記pn (pm),上課時間是由10/8/09 -14/8/09:15:00pm-14:00pm.1hrs.他是由爸爸帶他返學的.
16/8/09 晚上他開始發燒當時102度,晚上我同我先生抱他去 ...

我18号六點幾打去,副校長講有1人確診,當日也收到通告...不過最近幾日我都覺得學校有點亂...
Anyway, 最緊要你兩個BB都好番啦

醒目開學勳章

原帖由 dch_07 於 09-9-4 12:26 發表
kids have been back to school for 3 days, so far so good?  Is everyone staying healthy?  The school bus arrangement is a bit messy. Overall, I don't get much comment from the classteacher, really woul ...

班主任話阿女果班除了兩個請事假外,個個都好健康,依家一有流鼻水就唔會安排入課室...
另外佢話下星期有手冊同課程表派...
每日都無乜帶返屋企,都唔知阿女係學校做乜,問阿女佢話好多小朋友、玩玩具、花、排隊、單車、唱歌、跳舞 班主任話阿女好自我,要畫兩次畫(應每次四人每人一次),叫佢vv佢話唔急 ,但已開始投入,會跟其他小朋友大叫、跑 阿女呢排一見我跑就同我講唔係跑係行 今日有張A4畫紙帶返來,上面畫有太陽,問佢係唔係老師畫,佢話自己畫,跟住即場畫左個太陽,跟住畫幾個人面,同我講果個係BB,呢個係爸爸、媽媽、姐姐(工人),佢之前唔識,唔知係唔係學校學
其他媽咪又有乜發現?

醒目開學勳章

原帖由 hihicathk 於 09-9-7 00:18 發表
JL118

點解我個囡都畫紙拎番00既..

果張唔似正式上堂做的,可能係阿女自己畫完,老師覺得幾好,就叫佢帶番屋企...
不過我知佢唔係係V記學,因佢返緊個畫班派左啲相返嚟,之前佢地個故事主題係十個太陽,我係相到見到阿女畫太陽...
唔怪得咁多家長送BB學塗鴉,原來真有啓發性,阿女星期六寫了個A字,然後同我講'我個名呀...'

醒目開學勳章

原帖由 Eclipse_2006 於 09-9-8 01:32 發表
我個仔星期六晚開始完全無再流鼻水, 今日返學啦.

想問各位, 上星期學校有無通告?  另, 家長日會改係邊日?

得昨天一通告話返學要帶face mask...
家長日未有消息...

醒目開學勳章

原帖由 ema 於 09-9-8 07:53 發表
Dear all moms,

May I know what language or medium of instruction is used in this nursery?  

And are there playgroups for children not yet 2 years old?

有兩個class teacher,中文老師用中文,英文老師用英文...
有playgroup,但條龍幾長,你可call佢地問要排幾耐...

醒目開學勳章

原帖由 hihicathk 於 09-9-7 23:30 發表
我個囡擒日朝早有鼻水, 之後晚上開始有小小燒... 但係就無咳..

今朝雖然退0左燒, 但係都同佢去睇0左醫生, 醫生話佢可能有minor流感... 所以我打算呢兩日都係留佢係屋企安全0的0拉... ...

唔怪得呢兩日見唔到你...
我上星期叫左Ms Cheung adjust 課室温度...
希望明天見到你

醒目開學勳章

原帖由 hihicathk 於 09-9-7 23:33 發表
jl118

自從開始豬流感後, 阿囡都已經無再去上課外活動... 呢排有咩好介紹呀?  我想同佢去上ballet, 但係去dense a lili 又有0的遠... 同埋佢0地又唔同0的小朋友探熱... 我又有0的擔心... ...

暑假阿女係dense a lili 上過一排ballet,佢好鍾意,依家無上啦...等佢大啲先啦...
我想上類似小小莫扎特果啲,等佢完成游水班先啦...(仲有3堂)
你不如又同Trini試下塗鴉?我初時覺得係學校畫巳ok,但上過堂後佢畫畫真係有意思左...

醒目開學勳章

原帖由 hihicathk 於 09-9-8 22:12 發表
JL118

0甘請問grafitti 可以係邊度上?有無得試堂?

一期Ballet隔離有間可試堂,BK有媽咪話ok,阿女果間都唔錯,但要K1,兩間concept幾接近...

醒目開學勳章

原帖由 hihicathk 於 09-9-8 22:13 發表
仲有, Danse a Lili 0既 kinder ballet 係咪同佢一齊上嫁?

係呀,不過好可惜我無陪過,次次都係姐姐陪,要留返啲假...

醒目開學勳章

原帖由 EthanSon 於 09-9-9 11:01 發表
各位mama

我都打算同bb報出年n1, 請問interview時會考d乜?
係咪收生好嚴, 好難先考到架?

thank you

Pls check PM
Interview 分兩parts, 一part係老師同小朋友玩玩具,會問小朋友簡單問題如這是什麽,又會發出簡單指令如比媽咪,另一part係老師講故事,睇小朋友反應。
面試內容唔太難,但唔清楚收生標準,大中細B都有機會。

醒目開學勳章

原帖由 giselewong 於 09-9-9 23:19 發表
My baby is now attending Victoria (HG) playgroup. I'm only speaking English with her so she doesn't understand any Cantonese at all.

May I know if the interviews will be conducted in Eng or Canto? Sh ...

中英文老師都有過來同我女玩,故事時間是英文的

醒目開學勳章

原帖由 dch_07 於 09-9-9 14:05 發表
jl118, I also want to know where your daughter doing painting. Yeah, a little annoyed. I have no idea what my son is learning, and he can't report like your daughter.  I asked if he sung any songs..he ...

Pls check PM

我女唱多幾首,好似good morning teacher, Mr Sun 仲有row the boat & 幾首中文歌,不過我唔知歌名
星期一迎新日應有多點information吧
‹ 上一主題|下一主題