用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 君滙港維多利亞pn嘅同學仔,一齊傾吓!
go

君滙港維多利亞pn嘅同學仔,一齊傾吓! [複製鏈接]

我地不如做個class list:

AM class group 1

AM class group 2

PM class group 1

PM class group 2
1.  Eclipse_2006   boy
我時刻都記掛著我那未能來到世上的bb, 他永遠在我心裡某個角落.

The teacher gave you a notice about the time schedule of first week your child to attend school after the registration.  There are 4 groups on the list:
1.  morning session 8:45-9:45am
2.  morning session 10:45-11:45am
3.  afternoon session 1-2pm
4.  afternoon session 3-4pm
I think child of the same class will group to attend school together.

原帖由 littleJasmine 於 09-5-10 17:58 發表
Eclipse 2006
How can I know that which group we belong to?
我時刻都記掛著我那未能來到世上的bb, 他永遠在我心裡某個角落.

Not this term.  My boy is very small.  Maybe next term when he is older.

原帖由 littleJasmine 於 09-5-12 19:10 發表
Any classmates will take school bus?

好期待開學, 大家可以見面.  

AM class group 1
1. jl118 girl 0701
2. hihicathk girl 0703
3. ChunPa  boy 0701

AM class group 2
1.littlejasmine girl

PM class group 1
1. melaniec girl 0703
2. bbeasy25 boy 0705

PM class group 2
1.  Eclipse_2006   boy  0703
2. CXPatPat boy
3. VickiChang girl 0709
4. BeBeKan girl 0708

我會參加, 籍此亦可以多點了解學校的運作.

原帖由 melaniec 於 09-5-19 10:55 發表
有無家長參加學校個義工呀 ?
知吾知有咩做...做同唔做的分別 ?

請問知唔知幾時攞校服?
我家工人姐姐話, 她帶bb上playgroup時見到有人攞校服??!!

你地心中有無一些心水小學?  
本人好喜歡維記, 不過係bk上見到既評論, 係一般傳統小學未必好接受維記既學生.  想知維記畢業生有什麼小學可以選擇?

所以我想問有無人知, 有什麼小學比較不需要學生坐定定?
本人是支持小朋友活潑開朗, 唔好做呆子.

原帖由 eggmama 於 09-5-29 10:10 發表
可能怕坐唔定

你地知唔知幾時可以攞校服?

Thank you winwin2.

今日開學啦.
希望大家都順順利利.  

congratulations!  How many students in a class?  I just saw 16 in my class.  

原帖由 eggmama 於 09-8-10 18:05 發表
Good! Happy! Ms Tong Tong is my girl's teacher! Today is a bit crowded, many parents.

各位媽咪, 我昨天看到學校通告, 現在受感染的人數已有6人, 而每個課室都曾有人受感染.  我有點擔心, 是否仍然讓小朋友上學?

Melanies,

How's about your child?  I remembered you said he's having fever.  Hope he's already recovered now.

原帖由 melaniec 於 09-8-25 09:30 發表
Eclipse

it's 8 confirmed case ar ! It's hard not to be affected if there is 1 in the classroom..

Angel511,

我明白你的心情, 小朋友染病好辛苦, 做父母好心痛.

另一方面, 我估你可能同學校溝通上有些問題, 佢地有出通告比我地, 但你小朋友無返學, 收唔到.  

其實唔讀呢間, 讀第二間, 小朋友聚埋一堆, 都會好容易病.  我個仔試過去過另一間幼稚園只上一堂 playgroup, 及面試一次, 兩次回家後, 都大病一場, 病到要入醫院住了兩晚.  客觀講句, 維記的衛生已做得唔錯, 起碼我個仔讀了半年 playgroup, 都未病過.   

作為母親, 感覺好矛盾: 而家個H1N1, 好似變了風土病, 小朋友早d感染左, 有抗體, 可能好過之後變左種先受感染.  但係又擔心, 個病會令佢好辛苦.  都唔知仲返唔返學好?

今早, 我問過老公點算好.  佢話其實而家社區咁多人有, 點都避唔到.   就算關住個小朋友係屋企, 若大人感染左, 都會傳比佢.

唉.  只好聽天由命.

原帖由 angel511 於 09-8-25 12:28 發表
hi, 我從來都沒有在這裡發表過文章,但是今次例外,本人小兒就讀君匯港維記pn (pm),上課時間是由10/8/09 -14/8/09:15:00pm-14:00pm.1hrs.他是由爸爸帶他返學的.
16/8/09 晚上他開始發燒當時102度,晚上我同我先生抱他去 ...

學校而家主動停課, 係一件好事.

我放工返到屋企, 都發現仔仔流鼻水, (今早都未有), 暫未發燒, 佢唔停課, 我地都唔會返住.  

唔知其他小朋友又點呢?

我仔仔流了鼻水3日啦, 但仲未有發燒.  係唔係只係一般流感?

另從學校的電郵發現, 我仔仔個班有28個學生, 這比我預期的高了很多!

電郵係個通告, 係話幾時至幾時停課, 學校會加強清潔之類.  (佢應該係用你之前登記既電郵.)

一班人數28人係"暫時性"?  我估都幾難, 因為佢上下午已經共有8斑.  雖然28人師生比例唔係話太高, 但係個課室亦唔係太大.  第一個星期上課, 只有14, 15人, 我覺得幾ok, 但多了差不多一倍學生時, 我就覺得應該幾迫.  

所以, 好想知道校方係點樣安排小朋友上課, 令佢地唔會同時間28人係一個課室咁迫.

原帖由 melaniec 於 09-8-28 10:40 發表
Eclipse_2006               

無燒就放心得多....
你收到學校電郵嗎 ? 我沒有收到...是說什麼的 ?
28人一班真係太多...不過好似話係暫時性的.....

我都同 dch_07 一樣想法, 希望各位家長, 如果小朋友有 flu symptoms, 都唔好比佢返學住.

除左對其他小朋友唔好之外, 有 flu symptoms 時, 小朋友自己身體都弱左, 再出街感染其他病, 會好長手尾.

我個仔上次病完, 都咳左成兩個星期, 期間所有上開既 playgroup 停晒.

我個仔都仲有小小鼻水, 所以未有返學.  希望下星期一, 佢會完全ok, 再返學.  (我個仔一直都無發燒, 但係就一直流鼻水, 唔知點解?)
‹ 上一主題|下一主題