用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 問問蒙特梳利or自製學前教材
go

問問蒙特梳利or自製學前教材 [複製鏈接]

我兒17個月大lu. 佢好多時覺得無聊又唔滿足,好想學野咁.
想買蒙特梳利set家庭教材, 但係咪大部份都係3歲先玩到? 我買咗圓柱座, 好得意,見佢同玩其他玩具嘅感覺好唔同. More concentrate, 有方向, 自我滿足比較強. Pls advice.
有無咩自製學前教材建議一下. 我有比佢"畢"d大珠仔. 佢都滿足. 還有什麼可以試下呢?
另外, 佢好鍾意車, 睇親書70%都車車聲, 就算本書無車都車車聲.......會唔會唔係幾好.....
   0    0    0    0

其實在日常生活及感官區裡面,很多"工作"其實2.5歲已經可以做。但兩個區實在太多不同的教具,其中一些可以自己做(以日常生活較多)。所以建議你多找一些網絡資源或書本看。希望可以幫到你。

我兒還未有1.5歲呢.....
我找過很多網絡資源或書本. 2歲以下可工作的很少呢.
除了我所作的, 你還可建議一些嗎

原帖由 childwecare 於 09-5-19 15:05 發表
其實在日常生活及感官區裡面,很多"工作"其實2.5歲已經可以做。但兩個區實在太多不同的教具,其中一些可以自己做(以日常生活較多)。所以建議你多找一些網絡資源或書本看。希望可以幫到你。 ...

對不起,看錯。因為我學的是3-6歲,如果17個月大,希望以下的資料能有一些幫助。

在預備環境裡,環境是家庭。成人角色是協助小孩動作、語言、感官及獨立性發展。

動作:以大肢體為主(手、腳但不是手指)。最簡單就是一個多行、走、爬及跳等。

語言:多跟小孩談話及讓他們坐在你的腳一起讀書。

感官:所有感覺器官都有不同訓練來給它們刺激。最簡單就是看、聽、嘗、摸多啲,讓他們知道有分別。

獨立性:家長的身教,自己負責做一些事(如收拾玩完玩具、幫手做家務)都可以培養。

因為蒙氐教育法太大,故以最單短方法回覆。如有其他高人在此,請指出錯處及見諒。

請介紹有關參考書,謝謝

childwecare,
多謝你意見. 其實這一些我都明白.
家中有行、走、爬的地方, 而跳他仍在學習中.
但, 為何不需要訓練手指?
另外, 我主要的煩惱是找不到他有興趣的東西讓他"攪". 他沒有東西"攪"便常常痴住我身邊. 我很想買icw的小動作大能力, 希望有多d料. 他玩得最耐係洗澡(水), 紅豆(玩到成地都係, 執死我).
重有d咩我可以比佢玩?
最後我想問問, 我而家買mont教材家庭set會太早嗎?

不是不訓練手指,他們現在都以五只手指一起用拿東西,但現在你要訓練他們分別用是比較困難的。
ICW裡面有什麼教具,我不清楚也不想有評論。
如紅豆執得辛苦就用較"扁"的豆(蠶,腰豆),不會跑得遠。
如果不怕菜變成一段段很不好看,讓他幫你"擷"菜吧。夠他"工作"一段時間。

教材什麼時候買?

你應該問自己對蒙特梭利知識夠深嗎?
買了教具回來你認識怎樣使用嗎?

如不是請你找一些課程先上課吧!

請問係咪一定要上堂? 睇咗Dr. Montessori's own handbook & Basic montessori: learning activities for under-fives 係咪都ok ga? 重有咩書可以睇??
係呀. 我都怕自己教得唔好,waste 咗套教材. 只係, 我買咗套knobbed cylinders, 我覺得佢同玩其他玩具好唔同, 所以先考慮買一set lor.

原帖由 childwecare 於 09-5-21 19:04 發表
教材什麼時候買?

你應該問自己對蒙特梭利知識夠深嗎?
買了教具回來你認識怎樣使用嗎?

如不是請你找一些課程先上課吧!

我可以講,要學全部蒙氐教學法的理論及所有教具操作是要付出很多精力。否則為什麼現在香港那麼少學校便知道。

關於書方面,我自己喜歡看台灣書多過蒙氐著作。因為比較容易明白。很可惜香港比較少,我自己用四天自由行時間往台灣看書。

台灣哪邊多這類書籍?
THANKS

原帖由 childwecare 於 09-5-22 14:47 發表
我可以講,要學全部蒙氐教學法的理論及所有教具操作是要付出很多精力。否則為什麼現在香港那麼少學校便知道。

關於書方面,我自己喜歡看台灣書多過蒙氐著作。因為比較容易明白。很可惜香港比較少,我自己用四天自由行時間 ...
親子王國以外之連結已被刪除

係呀!大陸同台灣都好多有關蒙的書, 或者係幼教早教嘅書ga.
childwecare, 有咩好書可以分享下呀?
我無得自由行....台灣運費都幾貴, 所以我都係上下網,同買大陸書. 又或者去library借下d書lor.

余媽, 有關mont' 嘅書, 我睇一d, 其中有呢d我覺得幾好, 你可以參考下嘅....
*(1) Montessori from the star: the child at home, from birth to age three (by Lynn Lillard Jessen/ Paula Polk Lillard)

Books written by Maria Montessori (there're chinese version in the public library, too)
*(2) Discovery of the child
*(3) The absorbent mind  http://www.archive.org/details/absorbentmind031961mbp
*(4) Secret of childhood

Others
(5) The Joyful child www.michaelolaf.com/JCcontents.html
(6) 愛和自由 (作者: 孫瑞雪)
*(7) Basic montessori: learning activities for under fives
*(8) Dr. Montessori's own handbook
(9) 捕捉兒童敏感期 (作者: 孫瑞雪)
*available in public libraries

There're so many website, and here are some for your reference.
http://www.dailymontessori.com/m ... -brain-development/
http://www.love-freedom.cn/loveclass_index.php
http://blog.sina.com.cn/s/articlelist_1287829891_0_1.html

kardioy:

你讀蒙特梭利的書仲多過我,我很慚愧!!!

其實蒙特梭利自己寫的書,是我們必須要看。但她寫很多理論跟她所看、經歷的故事。所以我們現在學都是老師重新整理過。

另外,有一點是很深入的體會是 - 我們在學教具/test時,老師會不停問你很多問題。
如什麼年齡開始"示範"這教具、
之前/後要"示範"什麼教具、
看到小孩有那種特徵或需要才"示範"、
這教具的"興趣點"在那、
教具的"自我改正"在那、
這教具有否其他"示範可以做、
可否跟其他的教具一起做一些活動.....

說得太多,要收口....

PS. 我唔想得罪太多人,但中國在1911年已有蒙特梭利教育法....

not easy to be a mom

慢慢來吧,你好犀利啦!

其實在這裡很多東西太公開。太多"打手",所以我寫都需要"回避一下"。

多謝鼓勵呢? 每日都單獨對著兒子, 有時亦吃不消. 希望給他所需, 但自問不是很了解嬰兒. 每日再學習了解他, 希望保留他的本質.
"打手"? 是什麼呢? 我還未遇到.
每日照顧他, 現在手都開始發抖. 還希望有第二個, 不知何日lu.
如果你不介意, 何pm我分享一下你覺得好嘅書嗎? 我不能多獨自外出, 很難到書局翻書慢慢選擇呢. 而且香港的書亦不多. 況且有時看了很多, 好像還是不夠用.

我可以PM給你介紹及告訴你"打手"的意思,但PM是怎用,請簡單告知。

pm是私人傳訊. 你可以喺我post嘅message上按"私人傳訊",咁你咪可以直接寫野比我又無人睇到.不過,email比我都得. 我email係[email protected].
其實我都有好多野想請教.希望你唔好介意, 同覺得我太煩.如果係, 你不妨話我知, 咁等我問少d.
thanks alot!

我已經發電郵給妳!!!
‹ 上一主題|下一主題