用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 我的小女被迫要轉幼稚園, 荃灣區有什麼好介紹 ...
go

我的小女被迫要轉幼稚園, 荃灣區有什麼好介紹 [複製鏈接]

原帖由 仔仔錫錫你 於 13/5/2009 11:11 發表
老實講, 學校無錢點運作? 無錢點請老師? 無錢點添加硬件比小朋友使用?  正如老闆話扣你一個月人工, 你唔肯, 可唔可以話你不理一公司(老闆)生死只懂向錢看?  

荃灣區好幼稚園唔少, 荃浸, 荊冕堂, 救世軍, 聖母幼稚園...都好有口碑

你好,無錯,你說得對,但要合情合理,若有時間請瀏覽以下討論區,看看這位家長是否很慘呢 !

有口碑不等於係好學校,40年的口碑倒頭來都係斂財。

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=2210602&extra=page%3D1

回覆 1# monkeymonkey04 的文章

原帖由 swimming.pool 於 13/5/2009 14:21 發表

事到如今,為了小朋友著想,各位家長應該快d轉校為上策!K3上下午班合併後肯定又再縮班,30+個人一班,老師點兼顧倒?唉,辦學校竟然公開地大話連篇,規佢講得出口!

都係怪自己當初吾聽人勸,入學前其實有C9話過我知綠楊近年變得好差,因為自己見讚多過彈,堅持入讀害左小朋友,以後我都會四圍叫d人千其吾好報讀綠楊喇!如今看來,好肯定綠楊的好名聲是由前湯校長一手所建立的,現在的綠楊已今非昔比!

http://forum.baby-kingdom.com/vi ... &extra=page%3D1

回覆 1# monkeymonkey04 的文章

[quote]原帖由 ccmami-04bb 於 13/5/2009 23:14 發表 今日開會, 陸校長(綠揚幼稚園)所講嘅要點:

1) 蒙特梭利有幾好(我從無話佢唔好!), k3有15本課本, 所以要長啲時間上堂.

2) 但啲外籍老師住係離島咁遠, 要佢哋上午再早啲返, 會好辛苦; 如果上午放遲啲, 又話唔好剝削外籍老師午飯時間.

3) 唔選擇下午校嘅家長, 係唔肯改變自己現有生活方式, 去選擇好嘅課程俾自己子女, 係你哋家長嘅問題.

4) 當初上下午班係抽籤嘅, 抽到上午班咪你好彩.

5) 學校無一次過收家長3年學費, 又無合同, 係按月收學費架, 我sell, 你buy, 你願意咪選擇留低.

6) 邊間幼稚園下年k3上午班仲有位, 都唔方好架喇?

另學校下年繼續開k3上午1班, 每日有25分鐘嘅英文堂由外籍英文老師教, 唔用蒙特梭利, 用返longman. (即學校已作出讓步, 上午班英文堂唔係由中文老師教-真係多謝哂!)

如有錯漏, 請其他家長指導及補充, 更歡迎綠楊嘅高層作出指教.

http://forum.baby-kingdom.com/post.php?order=desc&action=reply&fid=61&tid=2210602&repquote=33880475&extra=page%3D1&page=1

請小心選擇學校,否則有排煩 引用:
原帖由 Christi 於 14/5/2009 12:26 發表
我只係路過~

小女明年要讀N1,本來綠楊都係我的選擇之一,仲攞埋簡章及報名表,不過見到呢件事,真係令我豪不猶疑地放棄綠楊.

我好明白各位媽咪既心聲,換了是我,都會發瘨的.希望各位媽咪可以順利渡過呢次難關,亦都多謝各位將事 ...

原帖由 wen1111 於 14/5/2009 15:02 發表
校長的自以為是的態度, 真係 頂......唔.......PO!

街市買棵菜呀, 我SELL, 你BUY!

教學呀, 大佬!

無教學理念點教學呀, 牟利學校為了做生意!  

證明一件事, 你地班家長, 入來這所學校, 小朋友就係一件貨物, 校長一下唔鐘意, 你地變變變, 你地一係走, 無得SAY NO, SAY NO都係你地班人自討苦吃, 因為...

校長話年年變, 年年鬧! 各位入得來, 係我地無帶眼識人, 無問過小朋友去唔去返綠楊...係我地家長為左人地話好好好就入去綠楊, 比自己及小朋友受苦, 無問題! 我地見識過牟利幼稚園的牟利思想, 全部係佢地行政失敗!!!

佢地SELL, 你地仲BUY嗎?
BUY, 自討苦吃! 有排你受!
[/quote]

回覆 11# alowe 的文章

(綠楊)幼稚園課程調動惹不滿

近日有兩名荃灣綠楊幼稚園的家長向本報投訴,上月中突接獲學校發信通知,因該校加插一個名為「蒙特梳利」的英文課程,而該課程只安排在下午班舉行,故由下學年開始,取消 K3上午班,就讀 K2的學生如欲繼續在該校就讀,只可選擇下午班,家長不滿學校事前未有諮詢家長。

其中一名家長表示,經家長強烈反映後,學校才表示學生仍可就讀上午班,惟原本由外籍老師任教的英文科改由中國籍老師任教。「最初揀呢間學校係因為有外籍老師教英文,呢間學校冇參加學券計劃,上午班學費一個月要成 2,400蚊。家咁安排,對家長好唔方便,亦都唔公平。」

綠楊幼稚園表示,因考慮到學生利益,加插「蒙特梳利」英文課程,訓練學生聆聽、說話、閱讀及寫作能力,又因下午班的課程緊接上午班,故上午的課程未能延長,只好將上午班的課程轉到下午上課。校方給予家長四個月時間考慮,已經足夠。今次改班制為校內政策,毋須家長同意。

教育局留意事件
教育局表示,所有幼稚園均需向教育局註冊,並依照教育條例及《學前機構辦學手冊》中要求的標準開辦課程。該局於 4月中已收到綠楊幼稚園通知擬取消上午班,已即時提醒校方須考慮學童需要及家長期望,該局會密切留意事件發展,如有需要可向家長提供協助。

教育局學前服務聯合辦事處電話: 3107 2094
個案編號: 0423065

http://hk.apple.nextmedia.com/te ... amp;art_id=12805924

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20090527&sec_id=4104&subsec_id=2753&art_id=12805924

請問有無人知道, 這校今年收生是否創新低呢 ?
‹ 上一主題|下一主題