用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 現行的派位制度下..過多幾年,結果讀邊間間都一樣 ...
樓主: Bcat
go

現行的派位制度下..過多幾年,結果讀邊間間都一樣 [複製鏈接]

原帖由 sunshinekids 於 09-5-14 14:17 發表

No way!!你認為天水圍的家長能否透過現在制度抽到喇沙嗎?  但九龍塘的家長不會安排子女往天水圍讀書;人口調查指出新移民家庭大部分不是住在九龍塘,所以喇沙是較少機會收到新移民子弟的.  這制度是以世襲形式歡迎自 ...

天水圍??新移民???講笑咩.唔係話小看佢地,我諗就算考到都未必付擔得起校車費

醒目開學勳章 王國長老

傻! 汰弱留強係大自然定律, 如果周街都係大學生, 到時大學畢業都唔突出, 睇怕要有個phD至夠搵工了.......
(好似菲律賓咁, 好多人U grad, 又如何?)
原帖由 matthewdad 於 09-5-14 11:10 AM 發表
This is ideal situation and everybody can get to university and live in apartment with sea view (this is what Mr Tung Kin Wah's suggestion). Does it wwork in reality ?  

醒目開學勳章 王國長老

我唔會睇低任何一個人, 只係覺得政府唸埋晒呢d白痴校網政策, 真係搵黎攪
我自己住12網的, 真係好多好學校, 攪珠派到4,5志願, 家長已經喊晒口, 但呢d4,5志願學校, 好多時係其他區學生爭住入的
另一方面, 又攪到好多人為左入心儀小學, 假信教, 借地址, 唔俾哥哥升班等...........人性黑暗一面都出晒黎!
原帖由 BBTWIN 於 09-5-14 03:19 PM 發表
天水圍??新移民???講笑咩.唔係話小看佢地,我諗就算考到都未必付擔得起校車費

原帖由 somedo 於 09-5-14 12:12 發表

咁既態度,就真係讀咩都一樣。

我咪講緊一d新移民小朋友o既問題羅.新移民家長一般教育程度低,又要搵食.大部份做o既都係體力勞動或工時長的工作,返到屋企仲邊度有閑情去管教佢地o丫 .所以真係好怕子女會同佢地一齊學習.

原帖由 Charlotte_mom 於 09-5-14 15:25 發表
我唔會睇低任何一個人, 只係覺得政府唸埋晒呢d白痴校網政策, 真係搵黎攪
我自己住12網的, 真係好多好學校, 攪珠派到4,5志願, 家長已經喊晒口, 但呢d4,5志願學校, 好多時係其他區學生爭住入的
另一方面, 又 ...

人性都真係幾黑暗o架,我都識人為o左多5分而信教.佢自稱基督徙但又從來唔見佢祈禱

如果官津小學由於現在既派位機制會收到不同背景的學生(即有可能收到新移民或父母為兩餐疲於奔命而無暇兼顧子女學業及品行),咁樣,如果負擔得起及能抽出時間照顧子女的學業的話,係咪讀九龍塘私校,如宣小,會比較起讀官津小學穏陣(起碼學生背景比較好)? 

原帖由 BBTWIN 於 09-5-14 15:25 發表

我咪講緊一d新移民小朋友o既問題羅.新移民家長一般教育程度低,又要搵食.大部份做o既都係體力勞動或工時長的工作,返到屋企仲邊度有閑情去管教佢地o丫 .所以真係好怕子女會同佢地一齊學習. ...

有保留.........好多有學識既父母一樣唔理子女,有掛住應酬無暇照顧子女既,有唔理仔女感受一味谷行既。關心仔女係父母一種愛既表現,我覺得同背景無關。

我認識一個新移民,將勤補拙,好學不倦,最後考入大拔(當時仲係津校),而家已經讀u,人地坐benz,佢行上山返學lor,我成日叫個仔向佢學習。

DGgirls可以選擇法文,唔讀中文。可惜我同事個女是小一上,我又係太清楚佢地學校D資料,只知道佢個女的情況。但我同事都是小市民一個,米唔多,所以個女今年都是留在本地另一所學校,他說有幾個女仔都是同校一起轉過去的。
很難怪,學校文化挂!看她們都是多選擇用英語自己溝通的。最慘就是連我同事都選擇用英文跟個女溝通,一向都不著重中文,所以我覺得都有一定的責任。

原帖由 BBTWIN 於 09-5-14 15:14 發表

講開中文,我上次食Lunch o係新世紀廣場見到幾個讀DGS的鬼妹,佢地點考中文科o架????

嘩,你同事o甘有米o架,有錢女出身中文唔合格冇問題,去外國讀咪得羅 . ...

我覺得最差都是這一類的人。爲了入心儀的教會學校,就去領洗。做了教友而不去參與崇拜算是一種罪過!所以人性是軟弱的。

原帖由 BBTWIN 於 09-5-14 15:35 發表

人性都真係幾黑暗o架,我都識人為o左多5分而信教.佢自稱基督徙但又從來唔見佢祈禱

原帖由 somedo 於 09-5-15 10:31 發表

有保留.........好多有學識既父母一樣唔理子女,有掛住應酬無暇照顧子女既,有唔理仔女感受一味谷行既。關心仔女係父母一種愛既表現,我覺得同背景無關。

我認識一個新移民,將勤補拙,好學不倦,最後考入大拔(當時仲係津校), ...

o甘我都知一定有叻o既新移民o既,唔駛父母點理靠自己都讀到書.不過都係佔少數羅.我唔係想"奇”視新移民,不過事實上近幾年實在太多大陸人來港生bb, 只為求獲得香港免費教育.這些父母一般教育程度低,對香港教育制度更一無所知.這些父母能否協助小朋友在學業上的適應我真的存疑???我都是說出個人感受,也願意接受不同者意見.不喜者請見諒

原帖由 deniset 於 09-5-15 10:55 發表
DGgirls可以選擇法文,唔讀中文。可惜我同事個女是小一上,我又唔係太清楚佢地學校D資料,只知道佢個女的情況。但我同事都是小市民一個,米唔多,所以個女今年都是留在本地另一所學校,他說有幾個女仔都是同校一起轉過去的。
很 ...

你話你同事個女係blue blood, 我以為佢地係富豪第2代. 不過如果學校有中文科,又真係唔可以唔識.名校多數著重全面發展,純英語要讀國際學校la.

原帖由 deniset 於 09-5-15 11:07 發表
我覺得最差都是這一類的人。爲了入心儀的教會學校,就去領洗。做了教友而不去參與崇拜算是一種罪過!所以人性是軟弱的。

我都覺得而家教徒變哂質,隨o左假信教,我都知有人返教會係為識男女朋友,唔係一心信教.所以如果我要兩個女兒信,我會從小比佢返教會,唔係半徒出家.事實我公司有幾個所謂基督徒/天主教徒.唉,妒忌,惡意中傷別人,攪小圈子,排斥對佢認為有威脅o既人.仲成日提住自己係教徒叫我返佢個教會,我心諗:慳d啦你

宗教這個話題太複雜而深奧,就是大樹必有枯枝而已。

原帖由 BBTWIN 於 09-5-15 11:34 發表

我都覺得而家教徒變哂質,隨o左假信教,我都知有人返教會係為識男女朋友,唔係一心信教.所以如果我要兩個女兒信,我會從小比佢返教會,唔係半徒出家.事實我公司有幾個所謂基督徒/天主教徒.唉,妒忌,惡意中傷別人,攪小圈子,排斥對佢認 ...

By Blueblood I think Deniset meant someone who got into DGS through their own primary school DGJS as opposed to getting in from an outside primary school.
In DGS, such 'bluebloods' tend to consider themselves a class above the rest!

原帖由 Reximom 於 09-5-15 12:19 發表

Blue blood變左小市民一個,米又唔多...可能人地係落難貴族呢!

其實DG好多呢類單蹄馬(英文了得。中文唔掂), 不過好多都準備定中學轉IS或者出國! ...

我完全可以確認Charlotte_mom的看法是真的,100%果隻。

我就係人辦,41網男校,當年小一開學3個月照兩次肺 (係照我果D炸,未計照亞水太果D呀 )。唔會直接同你講,不過佢會令你明白佢講緊乜野。

之後?之後咪唯有咬緊牙關博命籮

原帖由 Charlotte_mom 於 09-5-13 20:15 發表
雖然都係抽獎入, 但入左之後, 父母就會知道, 唔認真讀書, 係會俾人照肺, 再唔改善, 係會俾人請走的(你以為果d傳統名校, 真係唔駛努力都可以穩穩陣陣又6年, 之後仲直升中學部咁爽?)
唔係一條龍的中學更犀利, 總要同出 ...
曼聯--迷戀,無理性可言;
利物浦--尊重,當年那段光輝的日子...;
亞仙奴--欣賞,全面細緻的短傳打法... ;
車路士-- 唔…響邊度架?

原帖由 somedo 於 09-5-15 10:31 發表

我認識一個新移民,將勤補拙,好學不倦,最後考入大拔(當時仲係津校), ...

我唔係歧視新移民, 佢地當中當然有愛鍚子女者,但礙於生活壓力,能好好兼顧子女學業可能廖廖可數。但讀九龍塘私小學生的背景應該較好,就算父母無時間,都可能會請補習, 理論上學生的朋輩及家庭教育會比較好,學生質素好,在校的學習氣氛亦理應較好。但不知實際情況是否如此? 有子女就讀九龍塘私小的家長可否分享一下?

Thanks mow-mow for clarifying .

原帖由 mow-mow 於 09-5-15 13:03 發表
By Blueblood I think Deniset meant someone who got into DGS throught their own primary school DGJS as opposed to getting in from an outside primary school.
In DGS, such 'bluebloods' tend to consider t ...

Blue Blood means 貴族血統. ie. something from last generation. ie. her mother is from DGS or /and her mother's sister is from DGS or /and her grandmother is also from DGS.

原帖由 deniset 於 09-5-15 14:11 發表
Thanks mow-mow for clarifying .

‹ 上一主題|下一主題