用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 現行的派位制度下..過多幾年,結果讀邊間間都一樣 ...
go

現行的派位制度下..過多幾年,結果讀邊間間都一樣 [複製鏈接]

踏入間學校只係開始,之後個人既努力,學校既教育方法,家長既back up,全部都好重要。同一個屋企都會出現唔同既孩子,何況一間學校,一個社區,點會一樣﹖

原帖由 matthewdad 於 09-5-14 11:10 發表
This is ideal situation and everybody can get to university and live in apartment with sea view (this is what Mr Tung Kin Wah's suggestion). Does it wwork in reality ?  

就算work都唔代表真係人人開心,我老公就唔鍾意海景,嫌佢濕氣重。每一個決定都有正反兩方,順得哥情失嫂意。

原帖由 BBTWIN 於 09-5-14 11:21 發表
唔努力讀書家長又唔多理o既壞學生

咁既態度,就真係讀咩都一樣。

原帖由 BBTWIN 於 09-5-14 15:25 發表

我咪講緊一d新移民小朋友o既問題羅.新移民家長一般教育程度低,又要搵食.大部份做o既都係體力勞動或工時長的工作,返到屋企仲邊度有閑情去管教佢地o丫 .所以真係好怕子女會同佢地一齊學習. ...

有保留.........好多有學識既父母一樣唔理子女,有掛住應酬無暇照顧子女既,有唔理仔女感受一味谷行既。關心仔女係父母一種愛既表現,我覺得同背景無關。

我認識一個新移民,將勤補拙,好學不倦,最後考入大拔(當時仲係津校),而家已經讀u,人地坐benz,佢行上山返學lor,我成日叫個仔向佢學習。
‹ 上一主題|下一主題