用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 現行的派位制度下..過多幾年,結果讀邊間間都一樣 ...
go

現行的派位制度下..過多幾年,結果讀邊間間都一樣 [複製鏈接]

非常同意!一所學校成功與否,都是這個道理。有歷史的傳統名校(包括已轉直資傳統名校)就是見證。
新派直資,將來成功與否,背後都是這個道理。

原帖由 somedo 於 09-5-14 09:37 發表
踏入間學校只係開始,之後個人既努力,學校既教育方法,家長既back up,全部都好重要。同一個屋企都會出現唔同既孩子,何況一間學校,一個社區,點會一樣﹖ ...

我都有一個例子分享。同事個女讀DGS,仲係Blue Blood,英文程度好到不得了。可惜中文不合格,去年中四被學校召去照肺,結果需要留級。但同事和個女都不願意,所以惟有轉校。

原帖由 BBTWIN 於 09-5-14 11:21 發表

絕對同意你講法,因我公司同事個仔o係喇x讀小一,巳照多次肺.佢講o左唔少呢間學校o既壓力比我聽.唔努力讀書家長又唔多理o既壞學生想坐暖個位,咪講笑啦.唔夠半個學期巳比學校請走啦.所以就算大抽獎,最終都只得好學生留在原校. ...

DGgirls可以選擇法文,唔讀中文。可惜我同事個女是小一上,我又係太清楚佢地學校D資料,只知道佢個女的情況。但我同事都是小市民一個,米唔多,所以個女今年都是留在本地另一所學校,他說有幾個女仔都是同校一起轉過去的。
很難怪,學校文化挂!看她們都是多選擇用英語自己溝通的。最慘就是連我同事都選擇用英文跟個女溝通,一向都不著重中文,所以我覺得都有一定的責任。

原帖由 BBTWIN 於 09-5-14 15:14 發表

講開中文,我上次食Lunch o係新世紀廣場見到幾個讀DGS的鬼妹,佢地點考中文科o架????

嘩,你同事o甘有米o架,有錢女出身中文唔合格冇問題,去外國讀咪得羅 . ...

我覺得最差都是這一類的人。爲了入心儀的教會學校,就去領洗。做了教友而不去參與崇拜算是一種罪過!所以人性是軟弱的。

原帖由 BBTWIN 於 09-5-14 15:35 發表

人性都真係幾黑暗o架,我都識人為o左多5分而信教.佢自稱基督徙但又從來唔見佢祈禱

宗教這個話題太複雜而深奧,就是大樹必有枯枝而已。

原帖由 BBTWIN 於 09-5-15 11:34 發表

我都覺得而家教徒變哂質,隨o左假信教,我都知有人返教會係為識男女朋友,唔係一心信教.所以如果我要兩個女兒信,我會從小比佢返教會,唔係半徒出家.事實我公司有幾個所謂基督徒/天主教徒.唉,妒忌,惡意中傷別人,攪小圈子,排斥對佢認 ...

Thanks mow-mow for clarifying .

原帖由 mow-mow 於 09-5-15 13:03 發表
By Blueblood I think Deniset meant someone who got into DGS throught their own primary school DGJS as opposed to getting in from an outside primary school.
In DGS, such 'bluebloods' tend to consider t ...
‹ 上一主題|下一主題