用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 選校雞牛論
go

選校雞牛論 [複製鏈接]

原帖由 volley 於 09-5-14 01:14 發表
朱湛剛
都市博客:選校雞牛論
我深信在輕鬆愉快環境中成長的青少年,更能培養出成熟的心智和人格,更能夠面對將來複雜的社會競爭環境。
每年四月又到了小六學生家長煩惱的日子,如何幫子女報讀心儀的中學成了家長的共同話題 ...

好文大家省省再醒醒!<----篇文完全唔覺系好文...小朋友升中時年紀同心智都未成熟, 作為家長系應該教導小朋友點樣去面對挑戰, 唔系叫小朋友逃避現實....做左牛後, 系應該盡力爬上牛前, 唔系退去雞前, 唔通到時再退到雞後...又舉手

原帖由 漢堡飽 於 09-5-14 13:48 發表
香港這地方就是充滿壓力,人口稠密已是壓力,為過好生活又是壓力。當然讀書也是壓力,我們不能逃避壓力。
香港的小孩子一入幼稚園已感受到壓力。
那一位父母不希望子女入好學校,在其他朋友面前大大聲講自己的子女在那一間學校讀書。
我都贊成給子女壓力,不過要為他們選適合程度的學校,不是強要入名校。在適合的學校讀書,再加壓力,要他在壓力下成長,我覺得無問題,早面對壓力,將來出社會做事,適應會快一些。
上學不是每日都要快樂,壓力就是學習的一部份。

呢篇先系好文, 大家省省再醒醒! :)

原帖由 cherrysky 於 09-5-15 14:18 發表
不論3歲還是80歲.壓力是無形的,要視符你的子女怎樣去睇個件事,家長怎樣去開解佢,舉個例:有一日小朋友在學校裏比同學叫佢做,有d人會當若無其事,一笑了之,而有d可以唔開心好幾日,怎至唔食飯話要減肥.雖然大人會覺得好 ...

我覺得而家港人太小題大作了....
報紙睇到既......果D小朋友既芝麻綠豆自殺原因....好多都系記者憑空想當然推測出來既......
事實系:
1. 受唔到壓力既只系好少數人,
2. 我唔相信佢地會為小事自殺....我只相信冰封3尺非1日之寒

原帖由 esprincess 於 09-5-16 21:51 發表
我個女入咗Band one 頭學校,係中間浮游,學校派比賽實無佢份,如果佢去一間Band One 尾中學,出外比賽機會都多啲,老師對佢期望大啲,多啲認同,佢都會大信心啲。真喺有啲後悔。 ...

想請問一下你個女自己是不是都這樣認為呢?...
你有沒有真的將這個念頭說給你個女聽呢?...
‹ 上一主題|下一主題