用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 選校雞牛論
go

選校雞牛論 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 davidmimi 於 09-5-14 16:35 發表
成日有人講入名校的家長貪慕虛榮,其實佢地的想法同你地一樣,band 3想搏入band 2尾, band 2想搏入band 1尾,咁人地band 1頭就梗係搏入名校啦....大家都係搏高一班,而且派位機制都只係俾你搏高一班,你地聽過band 3可以 ...

搏高一級都好正常,
因為只要有盡力,
正常都應該唔會變了''蘿底橙'',
應該係其他問題。
不過都會有家長會搏高兩三級,
咁就辛苦啦!!

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 esprincess 於 09-5-16 21:51 發表
我個女入咗Band one 頭學校,係中間浮游,學校派比賽實無佢份,如果佢去一間Band One 尾中學,出外比賽機會都多啲,老師對佢期望大啲,多啲認同,佢都會大信心啲。真喺有啲後悔。

我女band one 中入到band 1 中,以前係小學真係好似你咁講,唔好話出外比賽無佢份,校內都唔會有,現在係中學竟然英文試過全班最高分,英國文學全級三名以內surprise!

原帖由 October. 於 09-5-16 23:25 發表

我對女兒很有自知之明, 她體囈皆缺天份,小學時學校課外活動一項也沒讓她參加, 在BK應該很少有吧?當然,在家學學琴啦, 游泳啦是有的,但是, 從不強迫她.

我那個咪係囉,arts 有DD啦,
我都係希望佢入到大學,
其他無得迫。

‹ 上一主題|下一主題