用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 P5 呈分試
樓主: vet
go

P5 呈分試 [複製鏈接]

原帖由 asinai 於 09-6-19 12:52 發表
這套書我女年前係書局睇過, 她說好無"liu" (one of 佢ge 口頭禅), arm 男仔睇多d wor.....而且我覺得佢編幅比較混亂, but 我 later 會比ah 仔 try. 我覺得男女睇 ge 書的確有分別 (at least 係我對仔女 & 佢地 d cla ...

一樣反應, 我女也講"好無聊".

我仲話佢無幽默感.

回覆 6# Martina 的文章

Hi Martina

Portfolio的頁數沒硬性規定的呢, 總之貴精不貴多. 如老師會代你們分柝那些應放那些不用放便更好. 但也建議你也分年級後再分類保存, 到時把需要的抽出來更快捷方便.

一般都不要求提供小三或以下, 有些申請表要填寫小四名次 (但不是每間如此的). 你們巳有心儀中學選擇嗎? 我看有些校網仍刊登了中一入學要求, 相信明年跟今年的相差不遠, 先參考一下啦.

如你囡囡較內向, 那麼面試班可能有幫助. 面試通常分個人及小組. 主動的應易取好印象和高分數呀.

回覆 6# asinai 的文章

Hi asinai

你住那一區的呢?

mshong

我仲以為係指定動作添

原帖由 Heidi媽 於 09-6-19 14:02 發表
究竟係咩學校? 竟然幫學生scan過d cert.!  羨慕c.

candy,

不如你帶ah女去商務"dull"個 round, 果度d books多数任睇, 5 似 popular gum 包到實, 等佢自己 choose.  我對仔女经常在那裏溜連 1 hr 以上!

回覆 10# Heidi媽 的文章

Hi, Heidi 媽

你囡囡學校不輕易發獎狀倒也令人傷腦筋, 那可能考慮多考一些公開試 : 如Cambridge, 國際評核試之類. 有位家長朋友告訴我P.6一定要考了Cambridge Flyers (不過我女也只考了Movers). 有沒有用? 見人見智吧, 去學習總有得著.

現時小朋友要面對的競爭力倒不少, 有個朋友說有學校老師說考了綱琴六級也不用特別說囉....

e....same wor, 我女對 rainbow magic 興趣不大....我都有d奇怪, cos, 封面 gum 靚 & 好多女孩都 like 啊!
原帖由 Heidi媽 於 09-6-19 14:13 發表
可能個個小朋友都唔同, 我女覺得rainbow magic封面好靚, 但佢又唔會話要睇. 我介紹多兩本書, 有個朋友送給呀女的, 她很很很喜歡, 還睇到cry tim.
一本係 Chinese Cinderella, 另一本係 If I die before I wake.

...

Tks mshong,  呢個暑假都要做d 嘢 !   

原帖由 mshong 於 09-6-19 13:56 發表
Hi Martina

Portfolio的頁數沒硬性規定的呢, 總之貴精不貴多. 如老師會代你們分柝那些應放那些不用放便更好. 但也建議你也分年級後再分類保存, 到時把需要的抽出來更快捷方便.

一般都不要求提供小三或以下, 有些申 ...

是沙田友 lei!  勞煩!
原帖由 mshong 於 09-6-19 14:01 發表
Hi asinai

你住那一區的呢?

mshong

我女班中有數人已考取了piano 6级.  我侄(今年P6)也都考到了.  而家d 細路真係要周身刀.

原帖由 mshong 於 09-6-19 14:18 發表
Hi, Heidi 媽

你囡囡學校不輕易發獎狀倒也令人傷腦筋, 那可能考慮多考一些公開試 : 如Cambridge, 國際評核試之類. 有位家長朋友告訴我P.6一定要考了Cambridge Flyers (不過我女也只考了Movers). 有沒有用? 見人見智 ...

我都成日去新世紀的popular,  唔知點解好少去三联,  習慣性吧 !

原帖由 asinai 於 09-6-19 14:14 發表
candy,

不如你帶ah女去商務"dull"個 round, 果度d books多数任睇, 5 似 popular gum 包到實, 等佢自己 choose.  我對仔女经常在那裏溜連 1 hr 以上!

今年有P.6 mami 交 portfolio 去一間 band 1 secondary, 佢話該校除成績表外, 一張校內 cert 都5收, even 係全級學科獎, only 收校外, 公開試的.  真係間間要求都5同!
原帖由 mshong 於 09-6-19 14:18 發表
Hi, Heidi 媽

你囡囡學校不輕易發獎狀倒也令人傷腦筋, 那可能考慮多考一些公開試 : 如Cambridge, 國際評核試之類. 有位家長朋友告訴我P.6一定要考了Cambridge Flyers (不過我女也只考了Movers). 有沒有用? 見人見智 ...

回覆 23# candytl 的文章

Hi, candytl

P.6時學校或許會舉辦, 經驗所得是有幫忙的, 又或者說上過面試班, 能掌握些技巧, 面試時發揮得更好.

如成績及其他都很優異的小朋友, 就是欠缺面試經驗過度緊張而令表現失準, 真是不值.

你可再考慮考慮.

回覆 4# Heidi媽 的文章

Heidi 媽

你囡囡有沒有得過全港嬰兒爬行比賽冠軍?

我囡囡只考了4級鋼琴而已.

回覆 6# Martina 的文章

是呀, 周身刀...更要把把利

‹ 上一主題|下一主題