用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 P5 呈分試
樓主: vet
go

P5 呈分試 [複製鏈接]

原帖由 Martina 於 09-6-17 12:18 發表
我女也是愛中文書, 英文書也不抗拒.  我反而係特意培養她看中文書.   因為我聽過d talks(years ago kids kinder times), 都說中文其實比英文複雜,  又要標點, 又要句式, P3再加入成語, 難取高分.   英文則P4後沒大變 ...

中文係難學過英文.

不過我女讀中文小學, 同埋在香港, 語境係中文多過英文, 所以我認住肯看英文書的本地學童, 應係家長的功勞. 似你囡囡及Heidima囡囡咁, 不抗拒還喜歡, 真係難得.

原帖由 mshong 於 09-6-17 12:43 發表
去直資面試真能吸收臨場經驗, 我女兒報了兩間直資, 後來自行收生面試時比較鎮靜. 那老師還問我囡囡是否第一次面試.

mshong,

你要多多入來俾意見我哋班P5家長呀!!

多數係, 穩陣d!
原帖由 Heidi媽 於 09-6-16 15:24 發表
咁大抽獎係咪一定要揀番自己學校? 你地的策略係咪都係咁呢?

我地中文卷一, 閱讀+修辭+標點 etc..., 卷二, 作兩篇文 -- 1篇實用文 + 1 篇記敘/說明/議論文, 都係大概二百多字.  
原帖由 Heidi媽 於 09-6-16 15:39 發表
想問問你地學校考中作是什麼形式的. 我地學校唔會特別去考作文, 考試分兩 parts, 一part是聽閱, 另一part是寫作, 寫作那部份要做埋重組句子, 標點, 造句, 擴張句子等, 再加埋作文, 而作文那part只佔成份卷大概10分 ( ...

是呀.....我女似乎在這方面沒有問題, 但可惜她是個"差不多"小姐, 係错別字方面扣了不少分...是老師說的, cos 我地exam paper 不派回家.  哈!  要繼續努力!
原帖由 mshong 於 09-6-17 10:02 發表
Hi Martina

沒錯. 正是你所說的適當地加入學過的句式、修辭、成語等... 老師會知道你懂得運用, 分數自然會高.

mshong

我女都是書蟲一名, 不過佢就中英文書都愛看, 如果佢追開果本書, 就會食飯, 去toilet or rest 都睇住, 旦求盡快睇完....我見佢一本成吋厚ge chapter books 係 gum 0肯, 好驚佢近視加深!
原帖由 Heidi媽 於 09-6-17 10:43 發表
mshong,

我女兒剛與你女兒相反, 她比較喜歡看英文書, 就算現時停課, 她也能連看三小時; 即使考試溫書, 我給他rest的時侯, 她都立即取英文書來看, 相信她是名副其實的一條書蟲!

...

預祝你對 twims & mshong ge 女女 都能入到心儀 ge 中學!
原帖由 Martina 於 09-6-17 11:10 發表
小女很害羞, 面試一定很

7/7good luck, 我家中都有2個孩子派位 !

回覆 10# candytl 的文章

是的, 我囡囡今年九月升中一了.  時間飛快過了, 我還清楚記得六年前替她取小一入學註冊證. 又快另一新階段.

各位日後多溝通, 分享分享經驗囉... 只是上班未必能馬上聯絡上. 請多見諒.

回覆 3# asinai 的文章

Hi asinai

先謝謝你的祝福.

mshong

Heidi 妈, 唔好對号入座.  我講我自己啫,  已經有2個 再加2個的--> 我就即死啦 !  

原帖由 Heidi媽 於 09-6-17 12:49 發表
那我就是想死喇ops:" />! 我有對twins boys.

Tks asinai  !  

原帖由 asinai 於 09-6-17 14:46 發表
預祝你對 twims & mshong ge 女女 都能入到心儀 ge 中學!

我女今年去clinic 驗到有近視, 我都worry,   佢有個大近視mummy嘛   

而且又係書不離手,  連食飯都睇書, 比daddy 罵才肯放低本書的.  

原帖由 asinai 於 09-6-17 14:39 發表
我女都是書蟲一名, 不過佢就中英文書都愛看, 如果佢追開果本書, 就會食飯, 去toilet or rest 都睇住, 旦求盡快睇完....我見佢一本成吋厚ge chapter books 係 gum 0肯, 好驚佢近視加深!
...

各位 morning!

heidima,
oh。。。原來你女女近視比我女還深呢, 一定很勤力了!  她幾年級開始近視? 又每年大概會加深幾多呢?  我女是P。4 summer start, 剛驗眼深了75度! 我已經常常提醒她睇得耐,要rest 吓!

另 thanks for yr recommendation, 我已把書名 update 了我的 booklist。  
原帖由 Heidi媽 於 09-6-17 15:30 發表
你女女中英都喜歡都很平均啊! 我都有擔心近視加深的問題, 因我女女成三百幾度近視, 雖然她看書已有一段距離, 但是近視都係咁犀利!
我自己沒有看書的習慣, 但每次出街, 佢都好自然地帶埋本書去看, 有時真係成本字典咁 ...

幾多度? 那你女女算遲了。
原帖由 Martina 於 09-6-17 19:32 發表
我女今年去clinic 驗到有近視, 我都worry,   佢有個大近視mummy嘛   

而且又係書不離手,  連食飯都睇書, 比daddy 罵才肯放低本書的.  

是呀, 時間過得很快。。。可是我們還要捱多一年!  

不能馬上覆可不打緊, 只要日後仍多上來分享,指教我們便是了! :loveliness:  
原帖由 mshong 於 09-6-17 17:36 發表
是的, 我囡囡今年九月升中一了.  時間飛快過了, 我還清楚記得六年前替她取小一入學註冊證. 又快另一新階段.

各位日後多溝通, 分享分享經驗囉... 只是上班未必能馬上聯絡上. 請多見諒. ...

[quote]原帖由 Martina 於 09-6-17 19:24 發表

睇漏眼, 原來Martina囡囡也是9月升中, 就快放榜, 預祝你囡入到心儀中學.
‹ 上一主題|下一主題