用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 P5 呈分試
go

P5 呈分試 [複製鏈接]

原帖由 maglam1985 於 09-6-2 00:09 發表

教育局會把他們第一及第二次成績再加以調整pre-s1成績之後來排名, 有些學校會根據這個次第來約見學生。例如甲和乙學生都係校內考第一, 自行揀同一間中學, 但排次第之後, 甲學生可能比乙學生差十個馬位都唔定。 ...

想請教,教育局是否就是按學校往年"中一入學前香港學科測驗成績"調整佢地既次第?教育局調整既係名次定分數呢?

係米即係話,如果甲學生係A學校本來90分就考第一,但因為A學校唔夠B學校勁,排次第之後, 甲學生比乙學生(可能以95分在B學校考第一)會差幾個馬位。咁如果甲學生再努力D取夠100分,會唔會比乙學生次第高D呢?

原帖由 candytl 於 09-6-12 14:19 發表

你吔P5頭三次測驗/考試中文整体高唔高分? 今次深過之前? 我囡英文就第一次淺, 二, 三次適中(估計全級10%人有9字), 今次就好深, 呈分試出咁深, 唔知會唔會拉低教署次第排名. ...

之前不是有mama解釋過嗎,排名真係排名次者,再調係學校與學校之間水平,就算分數再高再低,只要係考第一就有考第一既分數、第尾有第尾既分數。份卷深D就大家齊齊唔識者,應該唔影響教署次第排名。但成績表唔好睇就會影響自行考學校時比人既第一感覺。
如有錯,請指正。
‹ 上一主題|下一主題