用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 P5 呈分試
go

P5 呈分試 [複製鏈接]

我女首次呈分試已經七七入八八啦 !  快d完可以去玩了

唔明學校甘做咪仲死?  份卷呈上教署check banding, 學校特意做份深d的卷 ?  但如果學生不適應,  個個唔合格咪仲死 !!!?

我個女份英文數學卷反而比平常淺 !  中文就深喎

我仔女學校又係90分先有A,  難度高 !
沙呂好似80分(or 85我唔記得)已是A了

原帖由 khmama 於 09-6-13 16:45 發表

成績表靚唔靚對自行影響都未必好大, 因為好多時學校會睇全港成績次第. 反而叩門時學校會指定某些科目要A同操行要好先可以攞表. 所以以前阿女間學校好蝕底, 90分先有A, 人地學校85分已經A到啦. ...

last 3 次都唔高分, 我女R&W  86分已經是班頭幾名, 好多人唔及格.   今次final中文科比之前深,  數/英就淺咗喎.  

原帖由 candytl 於 09-6-12 14:19 發表

你吔P5頭三次測驗/考試中文整体高唔高分? 今次深過之前? 我囡英文就第一次淺, 二, 三次適中(估計全級10%人有9字), 今次就好深, 呈分試出咁深, 唔知會唔會拉低教署次第排名. ...

我地冇+-的,  89分已經係B,  我女band 1頭, 都唔係次次2A1B主科.   唔使出去考其他學校了.   3A我想全级一個到.

原帖由 candytl 於 09-6-15 11:40 發表

我囡間係分A+(95或以上), A(90-94), A-(85-89)

但係d 勁校, eg 黃笏南, 我見bk 報料要中英數+conduct都A先有"form"咋,  試問form都唔比,  點有機面見 ?

希望如此啦 !  我女咪黃笏南個区

我女 校是test就派卷回家, exam就只在校內比學生check.   成績表只show grading 及班名次.  全级的名次就唔講.    中文是最難攞A的

我女今年P5開始也没了班名次,  但因為她拿獎狀,  故我知道班名次.   其他人大都份都唔會知,  而级名次一向就因沒有精英班, 每年平均大兜亂.   老師叫我照多少班照乘, 再看派入了那A-D就是級名次.   

eg.  班排第3, 全级4班, 推斷大約全級排12
如果入了C班, 那應該排全級11 了,  當然有機是排15.
但都係同banding.  起碼有個idea 去選校.

中文科 - 單是錯字我女上次exam都扣咗9分,  故中文科真係難得有A.   我女學校全级第一的拿了閱讀90分, 但作文是8x, 所以overall 也是僅得B.    我女相反作文90分, 閱讀8x分.

原帖由 Heidi媽 於 09-6-16 10:52 發表
我地學校五,六年級都無班和級名次, 反而一至四年班唔單只有班,級名次, 還有每一科在全級排第幾都有.
我都同意在主科中, 中文要取得高分是較難. 我地學校的中文亦較難, 所以平時隨了看多些中文書外, 還要做多些閱讀理 ...

那這個我真的沒有辨法confirm 個排名了

原帖由 mshong 於 09-6-16 11:45 發表
Martina

沒名次對小朋友壓力沒這麼大. 依你說老師教你們自行估計名次不知一些中學能否接受. 我女兒今年小六, 自行收生時報其中一間學校, 在校務處交表時, 那位職員有核對資料的.  

mshong ...

獎狀是分上下學期exam only,  test 是沒有cert 的.
我都有同個女儲cert,   有d當然冇乜用, 開學後要帶番去比老師睇下.  再西選.   我女好彩P1到而家都年年攞到成績優異獎,  但就擔心 4A, 3A, 2A的問題,  如果有d學校連form都唔比, 就頭痛了.

我侄女當年考F1,去到入表, 個主任話佢中作得B, 不符2A1B要求唔收佢張form.  後來家長去同主任理論, (上午去) 下午覆話肯收佢的application 並最後成功入讀.  佢父母當日末知肯收form時幾徬徨.   我怕亞女又係甘 !  

原帖由 Heidi媽 於 09-6-16 11:51 發表
你地有獎狀很好啊! 是否分上下學期? 我地學校好孤寒, 要全年全級都要考第一才有cert. 記得呀女上年考得好好, 不過都係乜都無. 所以如果只靠學校的cert.真係難, 好彩呀女都有些校外獎, 做義工獎, 如果唔係唔洗諗inter ...

Heidi 妈,  好前咪= band one lor.

原帖由 Heidi媽 於 09-6-16 12:40 發表
candytl,

家長日時, 我都有問, 但老師連個range都唔肯講, 只是說都好前, 咁即係點?

勤學獎 很好呀, 名稱不同而已, 我女的叫成績優異獎
即刻一定是band 1 la.

中學點check成績我都冇經驗, 都係家中各人告之.
佢地那時只可入紙一間, 都係一心諗住overall A = A,
那時如果唔收form都再冇時間轉第2間.   

我另一侄今年P6入纸QE, 連in的chance都冇.   

原帖由 Heidi媽 於 09-6-16 12:51 發表
我女都係年年有個勤學獎, 但我覺得不太有用.
乜原來d中學分開來看? 唔係睇 overall 中文 A 就 A ?
有無需要咁仔細!

我會try 2 間 1st round,  唔得咪直上羅

原帖由 Heidi媽 於 09-6-16 13:46 發表
自己成日心大心細, 想揀些好的, 又怕她讀唔上, 一般的又唔想揀.

應該唔使返學了, 我女學校已上網了 9月開學安排.

原帖由 asinai 於 09-6-16 13:38 發表
only 考左中 + 中作.....重有英, 數 , 常, 音, 普, 電....PE平日考左.   看疫程, 重有排磨!!

唔知each 科丫, band 1 羅 !

原帖由 Heidi媽 於 09-6-16 14:04 發表
I like 成績優異獎多d喇 !
那你的親戚是否科科A都無得int.? 咁現在的學校係要乜?

上次侄女apply 的中學就係同佢講, 先scan 過符合基本要求才收form.  收了application 的一定有得 in.

而家改2間choices, 是否做法不同 or 每間學校做法不同?

原帖由 candytl 於 09-6-16 14:03 發表
[quote]原帖由 Martina 於 09-6-16 13:21 發表

我另一侄今年P6入纸QE, 連in的chance都冇. >>>>>好唔抵, 浪費咗一個自行機會. 其實啲津校點解唔可以似某些直資 ...

我地也是分開考, 中作卷一個topic 300字up. 老師話 >90分係好滿意了.  但300字係唔會高分的.  仲有我女話成日有人唔合格的.  

原帖由 candytl 於 09-6-16 15:50 發表

我哋分開考, 中文卷及作文卷各50分鐘, 作文兩篇, 一篇100字, 另一篇280字(大約, 希望冇記錯), 每PART滿分係100分.

me also !  

原帖由 candytl 於 09-6-16 15:27 發表

我多數係, 成功率高好多.
‹ 上一主題|下一主題