用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 東區升小選校問題?
go

東區升小選校問題? [複製鏈接]

我囡囡今年9月要選小一了,請大家幫幫忙排一排及評一評以下的學校,包括Banding、校風、校長及老師對教學的熱誠、學校對個別差異學生的支援等等.............

除了以下的學校如有其它選擇,請指教,謝謝幫忙
最好是活動教學,老師有愛心..........

香港嘉諾撒學校

北角衛理小學(上午)

北角衛理小學(下午)

北角循道學校(上午)

北角循道學校(下午)

聖公會聖米迦勒小學

救世軍韋理夫人紀念學校

北角街坊會陳維周夫人紀念學校

滬江小學
   0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

你個list入面, 有d好傳統架wor
你想要傳統+谷=好成績, 定係活動+開心=ookk先.........唔同揀法bor
原帖由 elsa2004 於 09-5-16 10:17 PM 發表
我囡囡今年9月要選小一了,請大家幫幫忙排一排及評一評以下的學校,包括Banding、校風、校長及老師對教學的熱誠、學校對個別差異學生的支援等等.............

除了以下的學校如有其它選擇,請指教,謝謝幫忙
最好是活動教學 ...

囡囡非常好動,我想最好都是活動教學,快樂的童年很重要,但當然要學倒嘢,如果唔係點上中學呀? 謝謝您的回覆.....

醒目開學勳章 王國長老

我女係港大同學會的, 你想要活動就一定arm晒, 一條龍中學, 中英數合格就可以直升了
小西灣漢華都係活動, 聽講呢幾年辦得唔錯, 亦有自己中學, 黎梗30/5有open day, 你可以去睇下
真光亦有d活動的, 當然活動程度就唔及以上2間, 但都唔會太谷, 會讀得幾開心

不過上面3間都係要交學費的, 如果津校, 一時之間唸唔到..........可以話你知, 滬江係好傳統的, 嘉諾撒亦偏向傳統
原帖由 elsa2004 於 09-5-17 03:39 PM 發表
囡囡非常好動,我想最好都是活動教學,快樂的童年很重要,但當然要學倒嘢,如果唔係點上中學呀? 謝謝您的回覆.....

滬江係好傳統的,但活動方面又做得好好,音樂同埋體育既課外活動好多,中西樂好犀利架

原帖由 Charlotte_mom 於 09-5-17 17:13 發表
我女係港大同學會的, 你想要活動就一定arm晒, 一條龍中學, 中英數合格就可以直升了
小西灣漢華都係活動, 聽講呢幾年辦得唔錯, 亦有自己中學, 黎梗30/5有open day, 你可以去睇下
真光亦有d活動的, 當然活動程度就唔及 ...

漢華會不會很親中呢?

原帖由 Charlotte_mom 於 09-5-17 17:13 發表
真光亦有d活動的, 當然活動程度就唔及 ...

醒目開學勳章 王國長老

漢華係左的, 你去聽下簡介會, 字裡行間自然會感覺到, 例如會emphasis中港聯繫呀, 未來發展點重要等
視乎你個人點睇啦, 左又未必一定係壞事, 有人話, 學校左, 校風會無咁過份開放, 所以佢間中學雖然唔係一等一好, 起碼校風有保証, 又有人話, 同中國關係好, 易請到d掂既大陸老師, 教中文會好, 而且同大陸交流亦好easy, 將來好緊要wor
漢華聽日有遊戲日, 你可以自己去感受下
原帖由 iamchowchow 於 09-5-29 11:01 PM 發表
漢華會不會很親中呢?
‹ 上一主題|下一主題