用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 荃灣區選校
go

荃灣區選校 [複製鏈接]

我想問吓荃灣區選邊間小學好呀? 有人話選伍季明, 朋友話呢間學校算係地區名校喎, 究竟係唔係?
   0    0    0    0

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 bb2 於 09-9-21 22:45 發表
咁唔知有冇有經驗媽咪知唔知馬基叩門時要唔要出示首輪選擇呢?

點解唔去馬基專區度問呢?

http://forum.edu-kingdom.com/forumdisplay.php?fid=494

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 tonyip 於 09-9-21 20:24 發表

唔係, 囡囡很多同學仔今年大抽獎都是派了去柴天, 另外識幾位鄰居d仔囡都是派了柴天, 他們都不獲interview,
朋友的侄仔派了去靈光 , 去深天取form時, 講明不會接受派了靈光的小朋友叩門申請 ...

I see.

原帖由 chan803 於 09-9-21 12:14 發表

咁肯定? 你係深天教識員?

我唔係教職員都知, 因為"身受其害".
09年小一入學派左柴天, 叩深天食reject信. 佢仲要退埋封自薦信, 當時已經心慌慌, 真係hurt 爆.  

咁唔知有冇有經驗媽咪知唔知馬基叩門時要唔要出示首輪選擇呢?

原帖由 kiukiudaddy 於 09-9-21 20:56 發表
咁嘅情況,問下D有經驗家長叩馬基門時需唔需要出示首輪選擇,若唔需要,妳嘅諗法都幾理智。(不過15分首輪入到荃官都應該係得三兩個)

原帖由 chan803 於 09-9-21 12:14 發表

唔係, 囡囡很多同學仔今年大抽獎都是派了去柴天, 另外識幾位鄰居d仔囡都是派了柴天, 他們都不獲interview,
朋友的侄仔派了去靈光 , 去深天取form時, 講明不會接受派了靈光的小朋友叩門申請

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 bb2 於 09-9-21 12:07 發表
我仔仔得15分, 荃官同埋馬基都係我地考慮的學校,唔知有冇人可比以d意見,呢兩間好唔好? 如果第一輪選荃官, 機會好似大過馬基少少, 因為馬基有宗教分....如果唔得, 第二輪就選馬基先, 反正機會人人平等....我咁諗啱唔 ...

不如揀定一間, 2 rd 都揀返佢 (比我揀, 會揀馬基), 咁就算要叩門機會都大 d 掛.

咁你間幼稚園同邊間學校關係好 d 呀?

至於馬基交通問題, 其實問題不大, 校方有唔錯的安排.

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 tonyip 於 09-9-19 23:50 發表

係所有派到柴天&靈光的小朋友, 叩深天門都不會有interview的機會

我仔仔得15分, 荃官同埋馬基都係我地考慮的學校,唔知有冇人可比以d意見,呢兩間好唔好? 如果第一輪選荃官, 機會好似大過馬基少少, 因為馬基有宗教分....如果唔得, 第二輪就選馬基先, 反正機會人人平等....我咁諗啱唔啱?馬基好似活動教學d, 同埋環境好d, 但係交通唔係咁方便, 6年喎...所以都有d保留; 荃官就傳統教學, 同荃官中有連繫, 有少少優勢....點好呢?

你由可須為念玫瑰經而煩惱呢?天主教&基督教, 大家本是同根生, 讀既係同一本聖經(只是人名等稱號有所不同, 但是都侍奉同一個主,情節都一樣)
今日去仁立簡介會, 校長都話俾天主教徒有埋個5分, 你睇大家其實咪一家親囉!唔好咁執著!
原帖由 googoo 於 09-9-17 19:42 發表
chan803,
真係多謝你提醒... 深天係好,但如果阿仔真係入左,日日返家話要唸玫瑰經,我都唔知點反應好。。。。  不過靈光就真係細,應該連樂器都無得響學校學架啦...

人生交差點..... ...

原帖由 kiukiudaddy 於 09-9-19 17:15 發表
聽講深天都好有道義,所有派到靈光的小朋友,叩深天門時一律不獲面試機會。

係所有派到柴天&靈光的小朋友, 叩深天門都不會有interview的機會

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 010 於 09-9-18 16:54 發表
咪放馬基在2nd,
今年好多同學仔放1st都唔中
放2nd=放棄 or 博搞門?

當然係博叩門啦.
雖然唔知佢會唔會只肯收 1st 揀佢的叩門生

況且年年情況唔同, 可能明年 2nd choice 都有機會呢

醒目開學勳章

15分係2nd round 大抽奬時
機會係人人平等,唔好心急!

原帖由 chrisitne 於 09-9-18 14:11 發表
googoo:

係度見到你, 你有20分多choice,
可怜我得15分, 真難攪.

醒目開學勳章

咪放馬基在2nd,
今年好多同學仔放1st都唔中
放2nd=放棄 or 博搞門?

<2nd 馬基 的機會唔敢講, 不過都博得過呀.>
原帖由 chan803 於 09-9-17 12:15 發表

2nd 馬基 的機會唔敢講, 不過都博得過呀.

3rd 靈光入倒機會=零? 咁肯定? 你識有人 2nd choice靈光都派唔到?

我識有人 3rd (4th?) choice 靈光都 派咗 wor. [佢派位後有叩門浸聯/深天, 段估 佢唔會掛排 靈光 高過 ...

googoo:

係度見到你, 你有20分多choice,
可怜我得15分, 真難攪.

原帖由 chan803 於 09-9-17 22:20 發表

有 wor:

課 外 活 動
奧數拔尖班、英文拔尖班、劍橋英文班、小提琴班、非洲鼓班、兒童舞班、詩班、田徑、排球、壁球、乒乓球、武術、福音魔術、幼童軍、公益少年團、學生團契、環保小先鋒、校園小記者、電腦班  ...

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 googoo 於 09-9-17 19:42 發表
chan803,
真係多謝你提醒... 深天係好,但如果阿仔真係入左,日日返家話要唸玫瑰經,我都唔知點反應好。。。。  不過靈光就真係細,應該連樂器都無得響學校學架啦...

人生交差點..... ...

有 wor:

課 外 活 動
奧數拔尖班、英文拔尖班、劍橋英文班、小提琴班、非洲鼓班、兒童舞班、詩班、田徑、排球、壁球、乒乓球、武術、福音魔術、幼童軍、公益少年團、學生團契、環保小先鋒、校園小記者、電腦班 話劇、圖書館管理員訓練班

http://www.chsc.hk/primary123ab/ ... =119&viewpart=8

http://www.emm.edu.hk/

醒目開學勳章

chan803,

人生交差點.....

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 peggy 於 09-9-17 13:39 發表

今年我囡囡的兩位同學仔, 分別將靈光排第5位 & 第7位, 都派到去喎

嘩, 睇黎深天應該搶咗唔少佢 ge 潛在學生 wor.
‹ 上一主題|下一主題