用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 荃灣區選校
樓主: BestHKMother
go

荃灣區選校 [複製鏈接]

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

原帖由 kiukiudaddy 於 09-9-14 20:29 發表
1. 浸聯
2. 深天
3. 荃基

排位極之保守,原先諗住深天無問題,點知今年爭崩頭,而且好驚第三揀太受歡迎學校唔得就會跌到聖x架同潮x公學。
問題係咁嘅排位會失去伍季明同思源的叩門機會,而且荃基大把叩門空缺,不應浪費第三志 ...

kiukiudady,
請問你咁o既排位而最後lucky draw又派到邊間???? 係咪第2志願, 定叩門先最後去左深天???? 好想睇下正苦點派位, many thankssssss!!!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

簽名被屏蔽

我都係 3 間簡 1 間都好頭痛  !

荃天
伍季明
思源

原帖由 evon688 於 09-9-15 17:10 發表
我都係 3 間簡 1 間都好頭痛  !

荃天
伍季明
思源

之前觀校完後, 最後都是決定會選伍季明!

醒目開學勳章

原帖由 kiukiudaddy 於 09-9-14 20:29 發表
1. 浸聯
2. 深天
3. 荃基

排位極之保守,原先諗住深天無問題,點知今年爭崩頭,而且好驚第三揀太受歡迎學校唔得就會跌到聖x架同潮x公學。
問題係咁嘅排位會失去伍季明同思源的叩門機會,而且荃基大把叩門空缺,不應浪費第三志 ...

今年輪到我仔喇~
第一我都會揀浸聯,第二如果 深天同馬基邊間機會大d呢?

其實甲部區外位果d,應該選埋浸聯好,定係博下出面好呢? 反正都抽獎je??

原帖由 kiukiudaddy 於 09-9-15 20:55 發表
深天同馬基的機會率應該很接近,但睇個勢都好可能在派第一志願時已派清學額,我唔識俾意見,Good Luck!
至於甲一選校,如妳跨區心有所屬,當然可以一試,反正機會好微,得個填字。

...

如果甲一跨區機會好微, 咁甲一都填埋同區第1志願咁機會會唔會大dd呢?????
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

醒目開學勳章

原帖由 gracelam 於 09-9-15 21:22 發表

如果甲一跨區機會好微, 咁甲一都填埋同區第1志願咁機會會唔會大dd呢?????

上禮拜聽個講座,有個政府人解析個“派彩”.. 呀唔係... 係派位至岩,個派位機制,話每學校會響統一派位部份,抽出10% for 甲部, 90% for 乙部,所以如果甲一同乙一都選同一間,的確個 probability 係會大左。 but 最緊要都係個小朋友得到一個咩隨機 no... 隨機 no 排得越前,就可以攞位先.... 所以人地叫佢大抽獎真係無錯。

may i know why?

原帖由 surewin 於 09-9-15 18:29 發表

我都有去過伍季明, 思源觀校, 思源更加係我夢想學校,
設備真係好完善, 但係我知呢 2 間亞女都係讀得幾辛苦,
而我上年有去過 '荃天' 觀課, 我見佢 d 學生讀得好開心,
時時都掛笑在瞼, 但校舍當然無另外 2 間咁大 !
但係頭 2 間校長講明, 如果叫門的話, 佢地會睇翻之前
自選, 統一時係咪簡佢第一位, 如果 2 次有 1 次唔係
的話, 佢地會約見機會好微 !
所以而家簡定邊 1 間就要從一而終到底 !
萬一大抽獎抽唔到心儀嘅學校, 叩門都有一個機會
呀嗎 !
真頭痛 !

原帖由 surewin 於 09-9-15 18:29 發表

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 googoo 於 09-9-15 19:46 發表

今年輪到我仔喇~
第一我都會揀浸聯,第二如果 深天同馬基邊間機會大d呢?

其實甲部區外位果d,應該選埋浸聯好,定係博下出面好呢? 反正都抽獎je?? ...

唔揀深天? 隨時 8點先出門口都唔會遲到 wor.

同埋如果你無廿分, rd 1 浸聯應該係無乜機會架?

醒目開學勳章

原帖由 chan803 於 09-9-16 09:37 發表

唔揀深天? 隨時 8點先出門口都唔會遲到 wor.

同埋如果你無廿分, rd 1 浸聯應該係無乜機會架?

因爲我係基督徒,又係浸信會既,所以應該有20分..(詳細情況未 check), 其實我都 prefer 馬基,但實在太遠(雖然望到),深天就實在係太近校舍太吸引啦~

‹ 上一主題|下一主題